CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Ifjúsági űrtábor Debrecenben

A Magyar Asztronautikai Társaság (továbbiakban MANT) immár nyolcadik alkalommal szervezte meg ifjúsági űrtáborát, ezúttal Debrecenben. Minden évben más-más város ad otthont ennek a rendezvénynek, így az öreg rókának számító táborozók jártak már többek közt Veszprémben, Győrben, Kecskeméten, sőt, a tavalyi évben Sopronban is. Egyébként ebbe a táborba nem lehet olyan könnyen eljutni - az önköltséges részvétel lehetőségét azok a fiatalok nyerhetik el, akik részt vesznek a MANT Ifjúsági Esszépályázatán. (A Jövőnk a Naprendszerben elnevezésű pályázatról korábban beszámoltunk rovatunkban.) Idén közel ötvenen  döntöttek úgy, hogy élnek a felkínált lehetőséggel, és az augusztus 13-18 közti időszakot az Alföldön töltik.
Az idei űrtábor kiemelt témái voltak: magyar űrtevékenység, különböző híres űrrepülőterek, a Mars, a Nemzetközi Űrállomás, asztronautika-történet, úti- és élménybeszámolók. Kedd délelőtt látogatást tettünk a Magyar Tudományos Akadémia Napfizikai Obszervatóriumában, ahol az intézetről tartott rövid előadás mellett a kutatók által használt műszereket is megnézhettük. Sőt, a Nap felszínén épp a látogatásunk alatt tört ki egy protuberancia - rögtön meg is csodáltuk ezt a jelenséget. Szerdán az MTA Atomkutató Intézetébe látogattunk el - itt egy hatalmas gyorsító található, amelyben 3 millió volt feszültséggel létrehozott elektrosztatikus tér segítségével gyorsítják fel a protonokat és ütköztetik ezeket. Az itt folytatott kísérletek eredményét a csillagászati modellalkotásban is felhasználják.
Délutánonként különböző foglalkozású előadók tartottak érdekes előadásokat: emberes Mars-utazás pszichológiai vonatkozásai, a Mars geológiája, de hallhattunk egy Mars-foltokkal kapcsolatos hazai elméletről is, valamint megismertük a Világegyetem tízparancsolatát. Fórumok keretében beszélgettünk arról, hogy miért kérdőjelezik meg egyesek az 1969-es Holdraszállást, űrrepülőgépszimulátorokról vitatkoztunk. A The Planetary Society "Red Rover Goes To Mars" programjában 9 diák vett részt a világ minden tájáról - ebből két lány magyar (Bodó Zsófia, Gaál Bernadett), méghozzá már tapasztalt űrtáboros. A programból nem hiányozhatott az élménybeszámolójuk, ahogyan a Hunstville-ben lévő Nemzetközi Űrtáborban részt vett két diáké (Csengeri Timea, Giber Kristóf) sem.
A különböző ürrepülőterek neveit viselő csapatok szombaton a Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója által tartott (már hagyományos az űrtábor programjához tartozó) nagy vetélkedőben mérték össze tudásukat és szerencséjüket - persze a korábbi napok során modellépítéssel, totóval és előadással már sok-sok részpontot szereztek.
A táborban 13-19 év közötti fiatalok vettek részt, akik közül néhányan határainkról túlról (így Szlovákiából, Ukrajnából és Romániából is) érkeztek. A nemek megoszlása érdekes: 20 lány és 30 fiú. De - egyes magazinok riportereihez hasonlóan - ne tessék azt gondolni, hogy ezek a hölgyek megvetik a magas sarkú cipőt. Mindannyian ugyanolyan fiatalok vagyunk, mind rengeteg társunk. Csak abban különbözünk, hogy minket érdekel az asztronautika, az ehhez tartozó tudományokban (így a fizikában, biológiában, jogtanban, orvostanban, űrtörténelemben) talán egy kicsit többet tudunk társainknál. Az égen villódzó pöttyök helyett csillagokat, műholdakat látunk - sőt, a táborban töltött esték során gyönyörködtünk az égbolton áthaladó Nemzetközi Űrállomásban. A tábori események és a közös érdeklődés összeeköt minket. Annyira, hogy a táborban "összetarhált" (ez egy táboros szakszó, az űrtábor-magyar szótár szerint a jelentése: kiakault) barátságok és kapcsolatok nem szűnnek meg, sőt!

Bacsi



2001. augusztus 22., szerda 14:54


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület