CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Nehezen kezelhetô a státustörvény kérdése

 Újabb halasztás a román parlamentben

A képviselôház jogi bizottságának elnöke bejelentette: a jövô hétre halasztják a magyar státustörvényrôl szóló szakértôi jelentés megvitatását, és a bizottság konzultatív jellegű állásfoglalásának kialakítását a dokumentumról.

Ion Olteanu bizottsági elnök, aki a múlt héten augusztus 20-ra jelezte a testület ülését, majd hétfôn közölte, hogy a bizottság csak szerdán foglalkozik a státustörvénnyel, most "technikai okokra" hivatkozva jelentette be az újabb halasztást. Állítása szerint sem a törvény szövegét, sem a szakértôi jelentést nem sikerült sokszorosítani, mert - mint mondta - "nagyon sok példányt kell elôállítani". A jövô heti üléssel kapcsolatban pedig azt közölte, hogy a szenátus jogi bizottságával még nem sikerült egyeztetni, melyik napon üljön össze együttes tanácskozásra a két testület, a parlament jövô heti programja ugyanis a hétfôn kezdôdô rendkívüli ülésszak miatt nagyon zsúfolt.

Székely Ervin képviselô, a jogi bizottság tagja az RMDSZ heti sajtóértekezletén a témáról szólva elmondta: a halasztás tulajdonképpeni oka az, hogy a titokzatos "három egyetemi jogi szakértô" valójában még nem készült el a jelentéssel. A szakértôi jelentés "titokzatos szerzôirôl" maguk a bizottság tagjai sem tudják, kicsodák, de Olteanu szerint "kiváló szakértôk", csak azért nem fedte fel kilétüket, hogy "senki se zavarja ôket".

Székely Ervin ismét megerôsítette, hogy az RMDSZ képviselôi nem fognak részt venni a parlament két háza jogi bizottságainak immár másodszor is homályos idôpontra elhalasztott együttes ülésén, mert összeegyeztethetetlen a román törvényhozás eljárási szabályaival, hogy a bizottságok egy másik állam parlamentje által elfogadott törvénnyel foglalkozzanak.

Valer Dorneanu képviselôházi elnök azon kitételére, miszerint a jogi bizottság állásfoglalását eljuttatják a Nastase-kabinetnek, hogy az annak alapján döntsön a státustörvény alkalmazásának "ellensúlyozásáról", Székely Ervin az MTI-nek elmondta: ez minden parlamenti eljárási szabállyal ellenkezne, hiszen a jogi bizottság nem a kormánynak alárendelt testület.

Valeriu Stoica, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint a román parlament nem illetékes a státustörvény megvitatására mindaddig, amíg "hiányzik a bukaresti és a budapesti kormány közötti kétoldalú megállapodás a témáról". A törvény megvitatása a jogi bizottságban pedig "fölösleges lépés, ami csak azt bizonyítja, hogy a Nastase-kormány nem tudja ezt a kérdést kezelni sem belpolitikai, sem pedig nemzetközi vonatkozásban, a magyar kormánnyal való kapcsolatok keretében". Stoica azt mondta, hogy a kormány valójában "a parlamentre akarja áthárítani a felelôsséget".

A törvényelôkészítô tanács alkotmányellenesség címén elutasította a Nagy-Románia Párt (PRM) indítványát a magyar igazolványok tulajdonosai, illetôleg az igazolványok megszerzésében közreműködô szervezetek és intézmények elleni megtorlására.

Népújág, Marosvásárhely



2001. augusztus 23., csütörtök 21:34


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület