CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szinte hihetetlen  

A PC már 20 éves!

Madonna körül pezseg az élet

Összedolgozik a házaspár. Nehéz egyetérteni Madonnával, na, nem mintha Ő igényt tartana erre. A közelmúltban gégegyulladás miatt el kellett halasztani a koncertjét, és a megkezdett koncertsorozatát sem találják elég jónak. Rajongói úgy találják, hogy férje, Guy Richie túlzottan befolyásolja őt. A felröppent hírek szerint Ritchie újra akarja forgatni az 1974-ben Lina Wertmüllerrel készült Swept Away (Elfújta a szél) című filmet, amelyben természetesen Madonna játssza a gazdag, tönkrement asszonyt, akit egy lakatlan szigetre tesznek ki szolgálójával, aki felforgatja az asztalokat és mélyen megalázza őt. Az egyik jelenetben a szolga követeli, hogy mossa ki az alsónadrágját élelemért, és ezután szeretkezni kezdenek. További közös munkájuk: a What It Feels like for a Girl (Lánynak Érzi Magát) Madonna videóját is Guy rendezte, amiben páratlanul lealacsonyító helyzetbe kerül, és a végén meg is hal. A Star című minifilmben, ami a BMW-ről szól - és amit szintén Ritchie rendezett -, Madonnát terrorizálják és megalázzák, majd következik a korábban említett mosási akció. Mindebből arra is következtethetünk, hogy egy filmrendezőhöz feleségül menni sok vidámságot hoz magával.

Al Gore a nemzetközi rejtélyes ember. A Szürke Hölgy elfújta az álcáját. Ez lehet az oka, hogy Al Gore személyzete felhívta a New York Times-t, hogy panaszt tegyen egy kép miatt, ami az újságban megjelent a korábbi elnökjelöltről. A kép Valenciában, Spanyolországban készült, és enyhe szakállban mutatja Gore-t. Persze, a szakállat levágatja a korábbi alelnök, mielőtt Európából visszautazik. A Demokrata Pártban a szabadság harcosa kíván lenni. Nashville-ben, Tenn., 25 egyetemistát oktat a politikai tudományokra. Jersey-ben és Virginia-ban további csoportokat tanít arra, hogyan szerezhetnek szavazatokat zavaros helyzetekben. A cikkíró cinikusan fogalmaz Gore-ról, akit úgy jellemez, mint aki jobban hasonlít egy másodrangú hivatalnokra, mint olyan személyre, aki versenyképes a Fehér Házba jutásért folytatott harcban. Megjegyzi, hogy talán ez annak a következménye, hogy a Columbia egyetemen tanít.

A PC már 20 éves! Az IBM már 20 éve dobta piacra a PC-t, és megkezdte a forradalmat. A centralizált számítógép-használat napjai befejeződtek. Ki gondolta volna, hogy az IBM a szabadság harcosa! Mai pénzen számolva 3000 dollárért kezdték árulni 1981. augusztus 12-én az Egyesült Államokban (és néhány hónappal később Európában) a PC alapmodelljét, ami szalagos kazettát használt a programok tárolására. Csak a közepes nagyságú modellek, kétszeres áron ajánlották a floppy disc meghajtót, ami 160 kilobyte-ot tudott tárolni. Ez a múlt. Most egy eredeti PC áráért olyan computert vehetünk, amely több, mint 500-szor gyorsabban fut, és 1000-szeres a tároló kapacitása. Egy monochrome dobozból fejlődtünk egy olyan gépig, ami komplex színes grafikákat tud megjeleníteni, az egész világgal kommunikál, és filmeket és zenét játszik le. Az IBM néhány év alatt elvesztette az ellenőrzését az "IBM-kompatíbilis" piac felett. Az amerikai társaságok, mint a Compaq és a Dell felvirágzott, bár az európaiak még botorkáltak: Apricot, Olivetti, Tulip, Amstrad, ICL, Escom, Peacock és mások próbálkoztak, de nem jártak sikerrel. Az IBM most egy hatalmas PC-eladó, ami nem szerepelt az eredeti tervben. A társaság 13 000 PC-t adott el három hónap alatt. Manapság több, mint 500 millió PC-t használnak a világon.

A változás szele. ScottishPower nyilvánosságra hozott egy tervet, miszerint felépíti Anglia legnagyobb szélfarmját. A 210 millió dollár értékű fejlesztés Glasgow közelében annyi elektromos energiát fog termelni, ami 150000 lakást lát el elektromos energiával.

Munkanélküliek fizetése. Megközelítően havonta a következő bevételre számíthat egy frissen munkanélkülivé váló dolgozó (feltételezve, hogy az illető 40 éves, aki eddig évente 30 000 dollárt keresett adózás után, aki házas és két kiskorú gyermeke van) a jelenlegi munkanélküli biztosítási programban a következő európai országokban:

Franciaországban 1435 dollárt

Németországban 1675 dollárt

Írországban 798 dollárt

Olaszországban 925 dollárt

Svédországban 1416 dollárt

Angliában 711 dollárt

Ezt annak ismeretében jó tudni, hogy 2001-ben jelentős elbocsátások várhatók: az Ericsson 22 000 munkást épít le, az Alcatel 200 000-et, az ABB 12 000-et, a Siemens 10 000-et, a Philips 10 000-et, a Marconi 8 000-et, a Deutsche Post 8 000-et, az Invensys 6 000-et, az Infineon 5 000-et, a Marks and Spencer 4 00-at, a Cap Gemini és az Ernst and Young 2 700-at. Hát mit mondjak, ezek is szép számok!?

A TIME magazin 2001. augusztus 13. száma alapján



Tvordy György

2001. augusztus 24., péntek 13:50


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület