CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Ezernyi ötlet, jó ízlés, alkalom, szervezés

Öreg Város Vására Szombathelyen


Amikor e sorokat írom, már gyülekeznek a szereplők a Savaria Karnevál Történelmi Szabadtéri Játékára, az előadásra, amely körül annyian bábáskodtak városunkban. A felhők is gyülekeznek, igaz, nem túl nagy hévvel, csak úgy ímmel-ámmal... borul ugyanis az ég alja, párás a levegő... de már órák óta ilyen, én például fél kettőkor úgy gondoltam, nem telik bele két órahossza, és esik... No, reméljük a legjobbakat.

A város mindenesetre tisztességesen felbolydult, különösen a centrum, azaz a Fő tér, az Isis szentély környéke, a Romkert, az épülő levéltár melletti területek árnyas részei. Mindenütt történik valami, zajlik valami, mondjuk úgy: a középkori élet, illetve itt-ott még római is. Beöltözött jelmezesek gyermekfoglalkozásokat tartanak. Szalmabálán körülülnek valami vízszintes felületet, ami lehetne akár asztal is, ha kilátszana belőle valami, de nem látszik ki, mert lehet rajzolni, lehet szalmából szép fonatot készíteni, faragni stb., szóval értelmesen elügyködni. A Fő téren nagy-nagy felületet korhű ülőkékkel, padokkal berendezett kerthelyiségek foglalnak el, legtöbb fölött "fedél is van". Sok az árusító sátor, ahol ízléses, nem-bóvli, rendkívül ötletes, értékes dolgokat árulnak, természetesen erős árakon, de azért kevesebb pénzért, akár pár száz forintért is találhat magának, vagy megajándékozandó partnerének, hozzátartozójának aranyos darabokat az, akinek nincs több rászánnivalója, különösen így tanévkezdet küszöbén.

Ha az árusok most olvasnák ezt, lehet, hogy igen megneheztelnének, amiért így rontom az üzletüket, de: ügyes lányok-fiúk, hölgyek-urak, amúgy is kézimunka-kedvelők, amúgy is barkácsolók ha nem másért, hát ötletdömpingért mindenképpen látogassanak ki a térre, vizslassanak meg mindent alaposan, raktározzák el a látottakat: és garantáltan meglesz minden megajándékozandó számára a különleges, egyedi, nagyon "cool", nagyon örülnivaló ajándéktárgy karácsonyra, közeledő névnapra, születésnapra stb. Illetve: ha nem ajándéktárgy, akkor csomagolási mód, csomagoláshoz kis ötletes díszecske. Nekem nagyon tetszik rengeteg minden, amit láttam, én már csak azon gyötrődöm, miért is nincs ennyi meg ennyi szabad időm, lehetőleg rögtön most, mert ezt meg ezt meg ezt már nyomban szeretném elkezdeni megvalósítani!!! Dörömböl bennem az alkotókedv, cikáznak agyamban az ötletek - és tudom, hogy mindazok, akik így elbolyonganak majd, vagy már meg is tették, a Fő téren (vérmérsékletükhöz mérten, persze, de) valahogy hasonlóan éreznek. Felpezsdül az emberben az alkotásvágy, és: eltölti szívét az öröm, hogy nem a bóvli virít ránk, hogy nem vagyunk paprikajancsinak nézve, nem vagyunk "nektek ez is jó, vidékieknek" alapon lekezelve, hanem mindenből a legértékesebb, legkülönlegesebb, mindennek a legjava jött el ide hozzánk. Még egyszer mondom, nem jelentéktelen árakon, de... az árat a piac alakítja, és ez örülnivaló, ezért váltottunk rendszert 1990-ben.

Szombaton is, vasárnap is várja még Önöket Savaria, és az ő karneválja!!

- gyöngyös -



2001. augusztus 24., péntek 21:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület