CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Egy lépéssel a világ előtt...

Mozsolits Sándor Antal OP hazaért.

Kezdem lassan megérteni az öregek szószátyárkodását. Azt a mindent elmondani akarást, azt a mindent jobban tudást, amivel minket, annak idején még fiatalokat annyit bosszantottak.
Nem kis meglepetésemre, amikor össze akartam szedni a gondolataimat, hogy megemlékezzek erről a termetre oly kis emberről, hirtelen bajba kerültem. Egy csomó olyan fogalmat kell használnom, amit ma már az emberek ötven százaléka nem, vagy rosszul ért.
Tudják-e vajon, hogy amikor Franciaországban a munkáspapokról még csak az elveket alkották meg, akkor Magyarországon a száműzött papok közül, akik nem a kiugrást vagy behódolást választották, hányan kényszerültek munkás-életet élni?!
A munkáspapok divatja ugyanis Franciaországban született, és valahogyan olyan volt evangelizációs módszerként (a munkások között dolgozni, és ott hirdetni életükkel és szavukkal az evangéliumot, miközben ugyanúgy ledolgozzák a napi 8 órát, mint akárki), mint a képolvasás a tanításban: aki kitalálta és óriási energiával tudta csinálni, az produkált, a többiek meg sorra belebuktak.
Nálunk nem ismerték annak idején a fogalmat, csak a II.Vaticanum után, amikor a csempészett lelki irodalom eljuttatta hozzánk is az új módszereket, akkor lepődtünk meg ezen.
Hiszen ez nem új! Nálunk már régen csinálják! Csak nem divatként, hanem annak az embernek a kényszeréből, akiről vannak őrültek, akik ma szobrot állítanának.
A Dr. Wrenkh Ede kanonoki védőszárnyai alatt működő Domonkosok Templomában - ifjonti gyermekkoromban - hajnali ötkor megjelent rendszeresen egy kis ember a maga korán őszülő hajával, jellegzetes járásával, hogy valamelyik mellékoltáron feltűnés nélkül elmondja a maga miséjét. Időben, hogy még odaérjen munkahelyére, a Városi Kertészetbe, két kezével a földet túrni, és minden alkalmi munkát megcsinálni.
Egyik oldalról sem volt ez olyan komikus, mint amilyennek első hallásra tetszik. Antal atyát az ÁVO, majd annak jogi utódai ugyanúgy fenyegették, mint a neki helyet adó Wrenkh Edét. Bármely nap a börtönben találhatták volna magukat.
Antal atya akkor így járt az egész világ előtt. Később, ahogyan húnytak el a papok utánpótlás nélkül, és ahogyan lágyult a rendszer, úgy töltött crypto (titkos) domonkos szerzetesként egyre több időt a templomban, igazi papi munkával, hogy a rendszerváltás után alig működő csípőjével a rendház újjáépítésének egyik motorja legyen.
Első volt tettben és első az imádságban. S mindezt halkan csinálta.
Most ismét lekörözött minket. Ajándékba kapta a halált, mely hirtelen érte. Ugyan mikor érhette volna, ha nem éppen aznapi prédikációjára készülőben? (Akik nem tudják, hogy a domonkosok neve után az OP mit jelent, most el kell mondanom: ők a prédikálók rendje, latinul Ordo Fratrum Praedicatorum.)
Életében és halálában is domonkos volt, s most is talán éppen prédikál az ég madarainak és mindenkinek, aki a jó példa nyomán befogadni képes, befogadni akarja azt, amit ő itt előélt közöttünk, egy lépéssel mindig a világ előtt.
- DI -



2001. augusztus 25., szombat 20:05


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület