CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Panoráma Rádió hírek

A Panoráma Rádió hírei:

A következő évben a soproni Széchenyi-palotában kezdheti meg mőködését az ország több városában már eredményesen mőködő ún. civil ház, amelyben vélhetően hosszú távon találhatnak otthonra a város civil szervezetei, kulturális és más egyesületei. Már megkezdődtek az egyeztető tárgyalások, és ha minden részlet tisztázódik, akkor legkésőbb a decemberi közgyűlés dönthet a civil ház megalakításáról. Tengerdi Antal alpolgármester szerint elvben már megegyeztek a legnagyobb szervezetek, a TIT és MTESZ, de még számos kérdés vár tisztázásra. Amennyiben valóban létrehozzák a civil házat, akkor az épületet az új szervezet mőködtetheti majd, és a különböző egyesületek, illetve az azokat tömörítő szervezetek bérlők lesznek a 665 négyzetméteren.

Szövetséget kötött a jövő évi választásokra a Fidesz és az MDF. A megállapodást tegnap késő este írták alá a két párt vezetői. Előzőleg a Demokrata Fórum választási megállapodást kötött a Kereszténydemokrata Szövetséggel is. Dávid Ibolya szerint a Fidesszel kötött egyezség nem az egyik fél győzelme a másik fölött, hanem a választási győzelem garanciája. Az MDF elnöke hangsúlyozta, hogy a két párt megállapodása maradéktalanul tartalmazza a demokrata fórum választmánya által támasztott feltételeket: biztosított az önálló frakció megalakítása, a fórum jelölhet azokban a választókerületekben, ahol eddig is MDF-es országgyűlési képviselő volt.

A Fidesz és a demokrata fórum éjjel aláírt választási megállapodása az MDF minden feltételét teljesíti - mondta Hende Csaba MDF-alelnök. A politikus kiemelte, hogy a fórum 27 egyéni választókerületben indíthat jelölteket, és az egyezmény garantálja, hogy a párt biztosan elérje a parlamentbe kerüléshez szükséges 5 százalékos határt. Hende Csaba emlékeztetett arra, hogy a közös listaállítás részleteiről még folytatódnak a tárgyalások. A megállapodásról elégedetten nyiltakozott Kövér László is. A Fidesz ügyvezető alelnöke egyben megígérte, hogy pártja kompenzálni fogja a kereszténydemokrata szövetséget, amely két választókörzetben a fórum javára mondott le saját jelöltállítási lehetőségéről.

Tokióban több, mint negyven ember meghalt, amikor robbanás történt egy lokálban, a japán főváros szórakozónegyedében. A detonáció egy négyemeletes épületben történt, amelyben éttermek és bárok vannak. A harmadik és negyedik szintet leromboló robbanás fél méterszer másfél méteres rést hasított az épület oldalfalába. A robbanás és a tűz okozta sérülésekkel 47 embert szállítottak kórházba.

Az izraeli hadsereg bevonult a megosztott ciszjordániai Hebron két, palesztin felügyelet alatt álló negyedébe. A városban egész nap lövöldöztek a palesztin gerillák és az izraeli biztonsági erők. Az összecsapásokban öt palesztin megsebesült. Közben tárgyalások folynak Jasszer Arafat palesztin vezető és Simon Peresz izraeli külügyminiszter találkozójának előkészítésére. Az izraeli állami rádió szerint mindkét politikus azt mondta, hogy a viszály kiszélesedésének megakadályozására törekszik.

Új-Zéland és a csendes-óceáni Nauru sziget ideiglenesen befogadja azokat az afgán menekülteket, akik egy norvég teherhajó fedélzetén várják sorsuk alakulását. Új-Zélandra 150 menekült kerül, a többi az Ausztráliától észak-keletre fekvő kis szigeten szállhat partra - közölte a BBC. Ha a vizsgálatok során bebizonyosodik, hogy ezek az emberek joggal kérnek menekült státust, akkor egy részüket Ausztrália is hajlandó befogadni. A 460 afgán korábban hajótörést szenvedett, és a norvég teherszállító mentette ki őket. Ausztráliába akartak menni, de az ottani hatóságok partra lépni sem engedték a menekülteket.

Csalással és pénzmosással vádolják a Vatikán egy idős főpapját az Egyesült Államok egyik legnagyobb biztosítási csalási ügyében. A Rómában élő 81 éves papot Clevelandben tartóztatták le, amikor nővérét látogatta meg. A férfi a vád szerint közreműködött annak a szélhámos tőzsdegurunak a csalásaiban, aki öt amerikai államban különböző biztosítási cégeket felvásárolt, majd azokat kifosztotta. A vádak szerint a főpap kezesleveleket bocsátott ki a csalónak, aki az egyházi lepel alatt tette rá kezét a biztosítók javaira.

Oroszország kész tárgyalni Washingtonnal a rakétaelhárító rendszereket korlátozó ABM szerződésről, bár nem ért egyet azzal, hogy a megállapodás elavult. Ezt Putyin elnök közölte a finn sajtónak adott nyilatkozatában. Moszkva a tárgyalási hajlandóság ellenére változatlanul ellenzi az amerikai rakétapajzsra vonatkozó terv megvalósítását.

Gépkocsiba rejtett pokolgéppel öltek meg egy magas rangú palesztín hírszerző tisztet Gázában. A palesztín hírszerzés Izraelt vádolja a merényletért. Izraelben eddig nem kommentálták a történteket. Palesztín források szerint az izareli titkosszolgálat az úgynevezett célzott merényletek módszerével eddig 50 többé-kevésbé befolyásos palesztín személyiséget gyilkolt meg.

Újabb magasrangú palesztín tisztségviselő halt meg tisztázatlan körülmények között. A palesztín titkosszolgálat főnökének irodavezetője Gázában vesztette életét, amikor gépkocsija felrobbant. Palesztín illetékesek ismét izraeli merényletet gyanítanak, de bizonyítékok még nincsenek. Közben Ciszjordániában az izraeli hadsereg bevonult a megosztott Hebron két, palesztín felügyelet alatt álló negyedébe. A városban tegnap egész nap lövöldöztek a palesztin gerillák és az izraeli biztonsági erők.

Világszerte több, mint két és félmilliárd dolláros kárt okozott a júliusban és augusztusban az interneten elszabadult Code Red számítógépes féreg. Az eleinte rendkívül veszélyesnek tekintett Code Red, és utóda, a gyorsabban terjedő Code Red II. nem bizonyult a hálózatokra nézve végzetesnek, mivel a felhasználók letöltötték a védelmet nyújtó javítófájlokat. Egy független kaliforniai kutatóintézet szerint az információs hálózatokat idén ért vírustámadások ez idáig összesen mintegy 11 milliárd dolláros pusztítást végeztek, ami az egész évre kivetítve valamivel alatta marad a tavalyi kárnak.

Sport

A harmadik helyért játszhat női ifjúsági kézilabda válogatottunk az Európa-bajnokságon, Törökországban - tudta meg a Westel Press. Laurencz László csapata az elődöntőben egy góllal, 19-18-ra kapott ki Németországtól.

Nincs már magyar felnőtt játékos a US Open mezőnyében, miután Mandula Petra a párosban is kiesett - közölte a Westel Press. A második fordulóban Mandula az osztrák Patricia Wartusch-sal karöltve az első kiemelt Raymond-Stubbs, amerikai-ausztrál egységtől kapott ki 6-1, 6-1-re.

Michael Schumacher elképesztő fölénnyel, új pályacsúccsal volt a leggyorsabb a Belga GP tegnapi első szabadedzésén. A másik nagy esemény az edzésen David Coulthard szerencsés kimenetelű balesete volt, a McLarenes pilóta ugyanis csaknem 200 kilométeres sebességgel a szalagkorlátnak csapódott, azonban sértetlenül szállt ki autójából. A tegnapi második szabadedzés végeredménye: első Michael Schumacher, második Trulli, harmadik Barichello, negyedik Hakkinen, ötödik Ralf Schumacher, a hatodik pedig Alesi lett.

Az időjárásról:

A néhány órás napsütés mellett többször lesz felhős az ég, elszórtan esővel, záporral, néhol zivatarral. A Dunántúlon az északnyugati, másutt a délnyugati szél megélénkül, néha megerősödik. Délután 20, 25, este 16, 21 fok várható.
A Balatonnál a változó irányú szél északnyugatira fordul, megélénkül, zivatarban tovább erősödhet. A néhány órás napsütés mellett időnként megnövekszik a felhőzet, zápor, zivatar is lehet.
Délután 23, este 18 fok lesz. A tó vize 20 fokos.

Gulyás Botond, hírszerkesztő
 
 



2001. szeptember 01., szombat 17:02


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület