CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

A Kisalföld soproni hírei:

A Széchenyi István Gimnázium emlékéve

    Kereken százötven éve kezdte meg működését Sopronban az a reáltanoda - a mai Széchenyi Gimnázium elődje -, amely indulásakor csak fél esztendeig okította a diákságot. Az első teljes tanévre csak a következő esztendőben került sor.
    Sopron egyik legpatinásabb középiskolája, a Széchenyi István Gimnázium méltó módon szeretné megünnepelni a kerek évszámot: dr. Pálinkás József oktatási miniszter, dr. Gimesi Szabolcs polgármester és Szakál Péter, a gimnázium címzetes igazgatója védnökletével rendezendő eseménysorozat programjában egyebek mellett iskolatörténeti és művészeti kiállítást is beiktatnak a szervezők.
    A tanév során - 2002-ben - Széchenyi-gálára, illetve országos hírnevet szerzett, egykori széchenyisták baráti találkozójára kerül sor. Kopik István tanár, az ünnepségsorozat fő szervezője a Kisalföldnek elmondta, hogy szeretnék felvenni a kapcsolatot a ma élő legidősebb széchenyis gimnazistával, valamint azokkal a családokkal, amelyeknek több generációja koptatta az iskola padjait.
Jelentkezéseket a 99/505-390-es telefonszámon várnak.
    A széchenyisek emlékévének programjai között elsőként szeptember 9-én iskolatörténeti kiállítás nyílik a Lábasházban, amely mellett a gimnázium egykori híres művésztanárainak - köztük Soproni Horváth Józsefnek és Szarka Árpádnak - tárlatát tekinthetik meg az érdeklődők.
    Szeptember 21-én a nagycenki Széchenyi-mauzóleumnál a gimnázium diákjai tesznek ünnepélyes fogadalmat. Ezt követi majd - szeptember 22-én - a GYIK-ban rendezett központi ünnepség.
    November 2-án a Szent Domonkos templomban valamennyi elhunyt egykori széchenyisért szól a Requiem.
(Kisalföld)

Rejtélyes vizsgálódás a soproni Erzsébet-kórház körül

    A soproni polgármester és az Erzsébet-kórház igazgatója augusztus 31-én a Kisalföld munkatársától értesült arról, hogy - három vidéki város között a soproni Erzsébet-kórházban is - a parlament egészségügyi bizottsága vizsgálatot kezdeményezett az egészségügyi átalakításokkal kapcsolatban.
    Azóta a szakbizottság levele is megérkezett a polgármesterhez, s kiderült, hogy a törvénykészítők elsősorban a laboratórium, a műveseállomás és a radiológia részprivatizációjának tapasztalataira kíváncsiak.
    Dr. Gimesi Szabolcs és dr. Vargha Péter főigazgató-főorvos egybehangzó véleménye szerint Sopronban nincs napirenden a kórházprivatizáció.
    Dr. Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke szerint arról van szó, hogy a privatizációs törvénytervezet előkészítésében résztvállaló bizottság tájékozódni kíván a kórházi magánosítások ügyében.
    Kökény Mihály hangsúlyozta, hogy szó sincs felelősségre vonásról, vagy ellenőrzésről.
    Vargha Péter főigazgató-főorvos szerint, aki semmiféle privatizációs szándékról sem tud, a három szóbanforgó részleget nem magánosították, hanem bérbeadták, s ez óriási különbség.
    Mégis vannak rejtélyek a bizottsági vizsgálat körül. Értehetetlen Kökény Mihály - Sopron polgármesteréhez érkezett - levelének passzusa, amelyben az elnök azt írja, hogy a szegedi, kiskunhalasi mellett a soproni járóbeteg- és fekvőbetegellátás magánkézbe adásáról is szeretne informálódni.
    Dr. Gimesi Szabolcs válaszlevélben pontosít majd: Sopronban egyelőre nem tervezik a kórházprivatizációt.
(Kisalföld)

Rotarys összefogás

    A Rotary Klub Sopron vendégeket fogadott a Perkovátz-házban: dr. Ernst Schöffmann, a bécsújhelyi Rotary klub előző évi tartományi kormányzója és kísérete látogatott városunkba.
    A találkozón a neves osztrák rotariánus karitatív szándékkal harmincezer schillinget nyújtott át dr. Vaslaky Lajosnak, a helyi Rotary Klub Sopron soros elnökének.
    Az adomány az amerikai, az osztrák és a soproni testvérszervezet közös projektjének, a csicsókeresztúri családotthonnak a fenntartását, illetve a gyermekek és a nevelőszülők körülményeinek további javítását szolgálja.
(Kisalföld)

Zeneiskolai kezdés

    A Soproni Zeneiskola Erzsébet utcai épületében szeptember 3-án, hétfőn pótfelvételit, szeptember 4-én, kedden pótbeíratást tartanak 15 és 18 óra között. A zeneiskolások órabeosztására szeptember 7-én, pénteken délután fél 4-től, 5 óráig kerül sor.

Panorámai Rádió hírei

Belföldi hírek

Békéscsabán a magyar és a szlovák miniszterelnök avatta fel a szlovák főkonzulátust. Orbán Viktor és Mikulas Dzurinda az esztergomi Mária Valéria híd újjáépítését, a kassai és a békéscsabai főkonzulátus megnyitását, illetve a tervezett autópálya- és vasútépítést emelte ki a két ország együttműködésének eredményeként. A két kormányfő méltatta az Alföldre telepedett szlovákok éltrevalóságát, és azt, hogy az itteni szlovákság nagyban hozzájárult a vidék felvirágoztatásához. Orbán Viktor és Mikulas Dzurinda megállapodott abban is, hogy október 11-én együtt avatják majd fel az Esztergomot Párkánnyal összekötő Mária Valéria hidat.

Dávid Ibolya cáfolta, hogy választási megállapodást kötött a Magyar Demokrata Fórum és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség. Az MDF elnöke hangsúlyozta, hogy az MKDSZ nem párt, az MDF pedig a Fidesszel áll partneri viszonyban.

Itthon több, mint 500 millió forintért vásárolnak terepjárókat a költségvetési szervek. A Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága által meghirdetett nyílt közbeszerzési eljárást a nehézterepjárók szállítására a HungaroLada és a Magyar Suzuki Rt. nyerte meg. Így az előbbi 120, az utóbbi pedig 60 terepjárót adhat el a költségvetési szerveknek.

Külföldi hírek:

Az ENSZ rasszizmus elleni konferenciájának helyszínén “fajüldöző apartheid államnak” bélyegezte Izraelt 3 ezer nem kormányzati szervezet képviselője. A dél-afrikai Durban városában ülésező fórum szerint a zsidó állam rendszeresen rasszista bűncselekményeket, közöttük háborús bűnöket, népirtást és etnikai tisztogatást hajt végre. Nyugati diplomaták szerint a nyilatkozat tovább rontott az eddig is feszült hangulatú rasszizmus elleni konferencia légkörén.

Lipcsében 2 ezer szélsőjobboldali tüntetővel csapott össze a rendőrség tegnap, mert a fiatalok tiltott jelszavakat kiabáltak. Egy neonáci-ellenes tömeg is felvonult, amely szeméttárolókból emelt barikádokat gyújtott fel, tagjai pedig megdobálták a szélsőjobboldali felvonulókat és a rendőröket is Lipcsében.

A ciszjordániai Hebronban a hajnali tűzharcban izraeli katonák megöltek két palesztint. Tegnap reggel egy palesztin hírszerző tiszttel végzett a gépkocsijába rejtett robbanószerkezet a Gáza övezetben, az este pedig egy fiatal nő meghalt, mert pokolgép robbant egy taxiban. Egy eddig ismeretlen palesztin szervezet közölte: tagjai ölték meg a hírszerző tisztet, mert hazaáruló volt.

A The New York Times szerint az Egyesült Államok stratégiaváltásra készül az atomfegyver-politika terén Kína viszonyában: úgy próbálja eloszlatni az amerikai országos rakétavédelmi rakétarendszer telepítésével szembeni kínai tiltakozást, hogy Peking értésére adja, nem ellenzi, hogy a kommunista állam felfejlessze jelenlegi kis atomrakéta-arzenálját.

Sport

Tegnap a magyar válogatott nagyon gyenge teljesítménnyel megérdemelt 3-1-es vereséget szenvedett a Grúzia elleni világbajnoki selejtezőn, és már csak matematikai esélye maradt a pótselejtezőt jelentő 2. hely megszerzésére.

A magyar férfi kosárlabda válogatott Európa bajnoki selejtezőn idegenben 87-81-es vereséget szenvedett Ausztriától, s ezzel csoportjában a második helyen végzett.

A kolumbiai Juan Pablo Montoya volt a leggyorsabb a Forma-1-es Belga Nagydíj tegnapi időmérő edzésén csapattársa a német Ralf Schumacher, valamint a négyszeres világbajnok Michael Schumacher előtt. A mai futam rajtsorrendje: 1. Montoya, 2. Ralf Schumacher, 3. Michael Schumacher, 4. Frentzen, 5. Barichello, 6. Villeneuve. A McLaren két pilótája, Hakkinen és
Coulthard csak a 7. és a 9. helyet szerezték meg.

A magyar férfi kosárlabda válogatott Európa-bajnoki selejtezőn idegenben 87-81-es vereséget szenvedett Ausztriától, s ezzel csoportjában a második helyen végzett.

Az időjárásról:

Eleinte gyakran lesz felhős az ég, délen és keleten többfelé, másutt szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar. Az északnyugati szél sokfelé megerősödik. Délután 19, 24, este 12, 17 fok valószínű.A Balatonnál megélénkül, sokfelé megerősödik az északnyugati, északi szél, az elsőfokú viharjelzés érvényes. Többször megnövekszik a felhőzet, eső, zápor is előfordulhat. Délután 21, este 16 fok várható. A tó vize 20 fokos.

Gulyás Botond, hírszerkesztő



2001. szeptember 02., vasárnap 15:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület