CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Panoráma Rádió Hírei

Panoráma Rádió hírek

Belföldi hírek:

A parlament őszi ülésszakának megnyitásakor Orbán Viktor azt mondta, hogy a millenniumi ünnepségek megerősítették a magyar nemzet összetartozását és önbecsülését. A kormány nyári döntéseivel kapcsolatban a kormányfő kiemelte a családi gazdaságok támogatását, a szövetkezeti külső üzletrészek felvásárlását és azt, hogy az állami beruházásokat magyar vállalkozók
építsék. Csurka István a MIÉP frakcióvezetője a nyári kormánydöntések többségét elfogadhatónak nevezte. A szocialisták nevében felszólaló Francz Rezső az elmaradt kistérségek fejlesztését hiányolta, ahol továbbra is igen nagy a munkanélküliség. Szentiványi István szabad demokrata frakcióvezető szemfényvesztésnek nevezte a kormány ígéreteit: szerinte a gazdaság növekvő bajaival és a valódi problémákkal nem foglalkozott a kabinet.

Dávid Ibolya két egyenrangú fél megállapodásáról, Pokorni Zoltán pedig egy eljövendő néppárt stratégiai céljáról beszélt, amikor a két pártelnök aláírta a Fidesz és az MDF választási együttműködéséről szóló dokumentumot. A megállapodás szerint a két párt Fidesz-MDF néven közös területi és országos listát állít a választásokon.
A kisgazdák mielőbb csatlakozni akarnak a Fidesz és az MDF között létrejött választási együttműködési megállapodáshoz. Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető az FKGP képviselőcsoportjának ülése után hangsúlyozta: teljesen egyetért azzal, hogy a Fidesz és az MDF közötti megállapodás aláírásával a jobboldal erősödött.

A szeged-csanádi megyés püskök körlevélben kérte az egyházmegye papjait, hogy a szavazás előtti utolsó napig fohászkodjanak a jövő évi parlamenti választások sikeréért. Gyulay Endre a Távirati Irodának adott nyilatkozatában a választások nagy súlyával indokolta lépését.

Itthon nem közeledtek az álláspontok a jövő évi minimálbér ügyében az Országos Munkaügyi Tanács illetékes bizottságának tegnapi egyeztetésén. Főleg a kormány és a munkáltatók között volt nézeteltérés. A kormány jövőre 50 ezer forint minimálbér-emelést indítványozott. A munkavállalói oldal bruttó havi 57.500 forint minimálbérre tett javaslatot, de minden olyan megoldást elfogadhatónak tart, amely nettó 40-42 ezer forint minimálbért jelent. A munkaadók nettó 40 ezer forint havi minimálbért tartanak elfogadhatónak, de úgy, hogy a minimálbér szja-kulcsa nulla százalék legyen, a munkavállalói közterheket pedig a kormány vállalja át.

Magyar siker született a montreali nemzetközi filmfesztválon: megosztott fődíjat kapott Sopsits Árpád ,,Torzók,, című filmje. A magyar alkotás egy iráni rendező filmjével osztozott a fődíjon, és egyúttal megkapta a fesztivál úgynevezett ökumenikus zsűrijének a díját is. Sopsits Árpád ,,Torzók,, című alkotását a montreali fesztivállal egyidőben Quebecben is láthatta a közönség, valamint rövidesen bemutatják Torontóban, Vancouverben, majd Chicagóban és Los Angelesben is.
Külföldi hírek:

Eredménytelenül ért véget a Dunaferr működését vizsgáló parlamenti albizottság ülése, a napirendet a szocialista tagok hiányában nem tudták megtárgyalni. Márton Attila, az albizottság fideszes elnöke a Kossuth Rádiónak elmondta, hogy a testület konszenzussal alakult meg, ezért nem érti a szocialisták magatartását, hogy miért nem jelöltek eddig tagokat a testületbe.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság 11 év szabadságvesztéssel sújtotta a miskolci rablópáros életben maradt tagját. A 22 éves Novák Mária Tündét társtettesként, jelentős értékre, fegyveresen és bűnszövetségben elkövetett rablás bűntettének kísérlete és más súlyos bűncselekmények miatt ítélték el. Az ítélet nem jogerős.
Az Egyesült Államok és Izrael kivonult, az Európai Unió és Kanada képviselője viszont továbbra is részt vesz a viharos körülmények között zajló rasszizmus elleni konferencián. A dél-afrikai házigazdák azt ígérték, hogy teljesen új szöveget fogalmaznak meg a Közel-Kelet ügyében. Az Egyesült Államok és Izrael azért vonult ki a világkonferenciáról, mert annak
munkaanyagaiban fajgyűlölőnek bélyegezték a zsidó államot. Az ENSZ főtitkára szerencsétlennek és sajnálatosnak nevezte az amerikai kivonulást.

Külföldi hírek

Jeruzsálemben 10-en megsebesültek a reggeli csúcsforgalom idején történt merényletben. A rendőrség feltételezése szerint öngyilkos merénylő robbantotta fel a testére erősített szerkezetet. A
brit köztelevízió helyszíni tudósítója szerint egy főként orosz bevándorlók lakta városrészben történt a robbanás. Ugyanabban a negyedben egy korábbi merényletben 9-en haltak meg.

Dél-Koreában lemondott kormány, miután a parlament leváltotta az országegyesítési minisztert. Az ellenzék azért követelte a miniszter távozását, mert dél-koreai magánszemélyek augusztus közepén vitatott látogatást tettek Phenjanban. A döntés súlyos csapás az elnöknek, mert Észak-Koreához való közeledési politikájában a politikus kulcsszerepet játszott.

A macedón miniszterelnök ismét bírálta a NATO által támogatott béketervet, mégis annak jóváhagyására biztatta a szkopjei törvényhozókat. Georgievszki kormányfő azzal érvelt, hogy Macedónia a Nyugat katonai és gazdasági embargójával számolhat, ha a képviselők nem szavazzák meg az albánokkal kötött békemegállapodásban foglalt alkotmánymódosításokat. Ezek több jogot adnának az albán kisebbségnek. A parlamenti vita ma is folytatódik, mindaddig, amíg nem sikerül végszavazásra bocsátani Trajkovszki elnök alkotmánymódosító javaslatát.

Kölnben az ügyészség vizsgálatot indított a Bayer gyógyszeripari vállalat vezetői ellen, a gyár Lipobay nevű terméke miatt. A hatóság azt vizsgálja, hogy a cég gondatlanságból sértette-e meg a németországi gyógyszertörvényt. Világszerte 52 halálesetet hoznak összefüggésbe a Lipobay nevű koleszterincsökkentő szerrel. Hazánkban a gyógyszer nem került forgalomba.

Az időjárásról:

Eleinte napos idő lesz, majd délután nyugaton már eső, zápor, néhol zivatar is lehet. A déli, délnyugati szél többfelé megélénkül. Délután 22, 27, este 14, 19 fok várható.
 
Gulyás Botond, hírszerkesztő



2001. szeptember 04., kedd 17:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület