CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szinte hihetetlen  

Jó lehetőség a mozgó önreklámozásra

Mit mondanak a pólókon levő üzenetek?

A reklámtól az önvallomásig. Szinte feledésbe merültek a korábbi igényes pólók. Kit érdekel már, hogy hol voltunk szabadságon, vagy melyik egyetemre járunk? Itt az idő, hogy elmondjunk valamit magunkról a világnak (mint a képen a lány felírja a mellére: ne fogd meg). Az utcán végigsétálva olyan dolgokat tudhatunk meg, mintha egy pszichológusnál hallgatóznánk. A pólókon levő üzenetek korábban titkos gondolatai voltak a viselőinek. Ezek lehetnek rosszindulatúak, mint pl. "Álmaidban lehetek", "Mit bámészkodsz?", "Tudom hol élsz", "A jóga megöl", vagy tanácsadók, mint "Simogass amíg bele nem halok", "Ne csak nézz, hanem szólíts meg", vagy buták, mint "Nem szeretkezek", "Ez mindig a passzív fél", vagy nyilvánvaló, mint "A ruha alatt pucér vagyok". De talán az időszak találó felirata "Nem szabad üldöznöm a fiúkat", de inkább "Rendetlen vagyok".

Óda egy cipőhöz: Nike szerelmi történet. Minden cipőnek története van. 1971-ben volt egy ember, Bill Boweman, aki folyékony gumival kísérletezett és a felesége vas sütővel. Az így keletkezett talpat stílszerűen Waffle-nak nevezték ("sütött"-et jelent). Még manapság is használják a futók cipőjén. 1985-ben jött az Air Jordan, ami egy korábbi NASA-mérnöknek, Frank Ruddynak a gondolata volt: egy légbuborékot használt a sarokban, a gumi helyett kipárnázta azt. (Michael Jordant 5 000 dollárra büntették meg, mivel a cipőt színesen használta az NBA engedélye nélkül. Végül is sikerült rávennie az NBA-t ezen szabály megváltoztatására). A buborékot a Shox manapság is alkalmazza ugyanolyan gumiban, mint amilyet a Forma 1 is használ. Mindegyik Nike-fejlesztéshez kapcsolódik egy sportoló története, aki a cipő előnyét élvezte. Most Londonban van egy kiállítás, ahol mindegyik cipőhöz egy kiváló sportoló történetét is levetítik. A képen az első Nike cipő és alatta a Gold Star, Michael Johnson olimpiai cipője látható, ami fényesebb volt az aranynál.

Légy nyugodt, kevesebb szenet bocsátasz ki. Vannak, akik aggódnak, hogy a tengerparti házukat ellepi a víz, amikor a sarki jégsapkák elolvadnak. Talán tehetünk valamit az olvadás elkerülésére. Látogassuk meg a www.carboncalculator.com oldalt, hogy megtudjuk, mennyivel járulunk hozzá a globális felmelegedéshez, hogyan tudjuk azt csökkenteni és pénzt megspórolni. Amikor kiszámoljuk a szén-kibocsátásunkat, használjuk az energiaspóroló ötletet: helyezzünk polcot a radiátorok fölé, szigeteljük a melegvíz- vezetékeket és -tartályokat, kapcsoljuk ki a TV-ket és komputereket. Az oldal látogatói, akik ezeket a tanácsokat betartották, csökkentették szénkibocsátásukat kb. két-harmad részben. Ezzel természetesen a fűtési számla is csökken. Az oldalon más energiatakarékos ötleteket is kaphatunk, valamint a túlzott szén-dioxid kibocsátás okozta károkat ismerhetjük meg.

Itt az új aranykészítés lehetősége. Ez már nem alkímista álom, már működik a technika. Professzor Derek Lovley a Massachusetts Egyetemen mikrobákat fedezett fel, amelyek a tengerekben talált használhatatlan feloldódott aranyat szilárd arannyá alakítják. A mikrobákat extremophiles-nak hívják, belélegzik a feloldódott aranyat, és kiválasztják a parányi szilárd részeket. Ezek a mikrobák vulkanikus tengeri résekben élnek, és kb. egy millió kell belőlük, hogy egy gramm aranyat termeljenek.

Bill Clinton ismét hallat magáról. Legutóbb Rio De Janeiroban tűnt fel a korábbi amerikai elnök, és feltűnést keltett, amikor egy helyi üzletben 113 dollárt költött két bikinire és három háncsszoknyára. Ne kérdezzük, hogy kinek vette!

Túl sok az elvesztegetett hulladék. Az Európai Unióban törekszenek arra, hogy a hulladék újrahasznosítható arányát megemeljék 25-45%-ról 50-68%-ra. A következőkben nézzünk meg néhány országot, mennyi hulladék keletkezik lakosonként, és abból hány százalék kerül újrahasznosításra:

Franciaország 560kg, 9%,

Németország 400kg, 29%,

Svájc 610kg, 40%,

Anglia 490kg, 7%,

USA 720kg, 27%.

A TIME magazin 2001. szeptember 10-i száma alapján



Tvordy György

2001. szeptember 07., péntek 08:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület