CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Soproni festő Tihanyban

Szeptember 7-én nyílt meg D. Hoffer Erzsébet tárlata a tihanyi Rege Kávéházban. A soproni művész 16 képe tekinthető meg a csodálatos panorámájú presszó falain.
A kiállítást Dr. Korzenszky Richárd OSB tihanyi perjel nyitotta meg. A következőkben az ő beszédéből idézünk, melyet a helyi televízió és a megjelentek előtt mondott.


"A Rege Kávézónak most már évek óta hagyománya, hogy nemcsak a Balaton nyílik ki előttünk, hanem kinyílnak különböző színes világok. D. Hoffer Erzsébet kiállításán vagyunk. Ha jól emlékszem, két éve annak, hogy ezeket a képeket - egy nagyobb anyaggal együtt otthon, náluk láttam, és azt mondtam, hogy ezeknek a képeknek itt is mindenképpen helyük volna. Nagyon örülök, hogy ez bekövetkezett, s most itt kiállítást nyithatok meg. Miért? Az ember eltűnődik néha azon, ki miért fest, mikor a világ önmagában olyan festői? Akkor minek megfesteni a világot? Nagyon egyszerű a dolog. Egyrészt az ember saját maga kivetíti a benne levő világot a számára adott művészeti eszközök segítségével, vagy a fordítottja történik: a világ, ez a színes - amelynek az érdekes kékségét, szürkeségét, itt-ott lassan sárgaságát mi magunk is tapasztalhatjuk vagy láthatjuk - alakítja belső világunkat. 'Mi van túl minden tarkaságon? Világon, virágon, ruhákon?' - teszi fel Babits a kérdést. (Zöld, piros, sárga, barna...)... "


"D. Hoffer Erzsébetnél egy nagyon érdekes, izgalmas, elgondolkoztató jelenség van a középpontban. Ez pedig a foltok és a vonalak: dinamikus, rendkívül határozott vonalak. Szinte kiugornak a képekből, a keretek közé fogott világból. Rendkívüli határozottság. Ugyanakkor ott van a képeken egy rendkívül gazdag színskálája a kéknek és a sárgának. Amit hiányolok, de mégsem hiányolok, mert megtaláltam az egyik képen, az a vörös, a piros: a napkorong, de ez a napkorong is egy alkonyati kékségben él. "

"Ezek a képek mind az életről beszélnek, arról az életről, amiben az embernek meg kell találnia a helyét. Akár egy vitorlásban, ahol sodródik, de nem sodródik, mert ura a világnak, akár domboldalra megy föl, és kápolnát lát maga előtt. D. Hoffer Erzsébet ura a képeinek, és a képek arról beszélnek, hogy ura akar lenni annak a világnak, amit ajándékba kapott, amit ő magába befogad, amit ő 'be-keretez', látszólag leszűkít, s utána tálcán kínálja nekünk:'Emberek! Nézzétek! Ez az én világom, ez a mi világunk!'. Ebben a világban kellene mindenkinek megtalálnia a helyét, határozottan, emberien és szépen. Ezek a képek még másról is beszélnek: ez a világ a mi szűkebb világunk: a Balaton, a Badacsony, a tanúhegyek a mi szűkebb világunkat is jelentik. Amikor a Tapolcai medencében járok, akkor úgy érzem, hogy ezek igazodási pontok az életemben. Itt vagyok honn, ez az én világom. Köszönjük D. Hoffer Erzsébetnek ezeket a képeket. Kívánom mindenkinek, hogy ezekből a képekből tapasztalja meg az otthonosság élményét, a képekből sugárzó határozottságból merítsenek erőt. Igen, ebben a világban kell élnünk úgy, nehogy elsodorjanak bennünket természeti erők vagy furcsa emberi erők. Érdemes észrevenni azt a napkorongot, amely minden szürkeségen át tud ragyogni, és meg tudja színesíteni az életünket."
- DI -



2001. szeptember 07., péntek 21:16


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület