CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 20., hétfő, Bernat, Felicia napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A Debreceni Kollégiumi Kántus Sopronban

"Minden egyház népének megvannak a nevezetes helységei, nevezetes intézményei. Olyan lelki és szellemi központok ezek,amelyek nemritkán egybeesnek a magyar történelem emlékezetes helyszíneivel, még gyakrabban a magyar kultúra és nyelv emlékeivel. A Magyarországi Református Egyház nevével egy lélegzetre mondhatók ki azoknak a nevezetes oktatási intézményeknek nevei, amelyek mint ősi kollégiumok és ma is és ismét működő iskolák az egész nemzetnek közös kincsei, nekünk reformátusoknak pedig mély értelmű jelképek. Jelképei a folytonos küzdelmekben is megálló, sőt még poraiból is megéledő református hitnek, kultúrának és tudományosságnak, amely kiállta az idők próbáját és hordozza jövőnk reménységét" - írja Dusicza Ferenc, a Kálvin Kiadónál 1999-ben megjelent Az ősi kollégiumok című művében, amelyben a Debreceni Kollégiumi Kántust így mutatja be: "Temetésekre, valamint családi ünnepekre a kollégiumi énekes diákok a XVI. századtól kezdve szervezetten jártak. A rendszeres éneklés tehát kezdettől fogva szerves része volt a kollégiumi diákéletnek, modern értelemben vett egyesületté azonban Maróthi György vezetésével vált. A Kántus legújabb kori fénykora 1967-ben kezdődött. Az énekkar 1984-ben vegyes kari kategóriában kiemelt hangversenykórus minősítést kapott; ugyanebben az évben a nemzetközi zenei közvélemény is fölfigyelt rá, hiszen az ifjúsági kórusok kategóriájában az angliai Middlesbourghban első díjat nyert. Az utóbbi években Nyugat-Európa és Amerika számos országa után a Kántus végre eljuthatott Erdélybe, Felvidékre és Kárpátaljára is".

Ezúttal - Németországba vezető útjuk egyik állomásán, a soproni református templomban - zenés áhítaton adtak koncertet az énekes diákok. Az áhítaton dr. Vladár Gábor soproni lelkipásztor felolvasta Szokolay Sándor zeneszerző ez alkalomra írt köszöntő levelét, amelynek tanúsága szerint a debreceniek legutóbbi soproni vendégszereplését követően írta meg a Kossuth-díjas zeneszerző a Grádicsok éneke (A 134. zsoltár) művét.
Berkesi Sándor karnagy vezetésével a hangverseny énekes, kézfogásos bevonulással ( Orando et laborando) kezdődött, majd ezt  Huszár Gál énekeskönyvéből az Előfohász követte.
A zenés áhítat Szokolay Sándor: Grádicsok éneke (A 134. Zsoltár), Schütz: Ehre sei Dir Christe, Mendelssohn: Denn Er hat seinen Engeln befohlen (91. zsoltár), Gárdonyi Zoltán Szívemnek kősziklája (73. Zsoltár), Bárdos Lajos-Szalkay Lajos Tiszta patakod partjánál művekkel folytatódott.

A soproni hangversenyen részt vett Gárdonyi Zsolt Németországban élő zeneszerző. Rövid bevezetőben emlékezett édesapjára, Gárdonyi Zoltánra, akinek Szelíd szemed korálelőjátékát elő is adta.

Győri József, a Debreceni Református Kollégium igazgatója a Kántus kulturális, zenei missziói szerepéről szólva elmondta, hogy a múltban, amikor a Református Kollégium még a magyar iskolarendszeren belül is egyfajta elzártságban élt, a Kántuson keresztül tudott kilépni a világba, az akkori társadalomba.  A kilencvenes évektől az új protestáns iskolák megjelenésével, az iskolák közötti összehasonlítás lehetősége, az új  körülmények új feladatokat jelentenek a Református Kollégium Kántusának.
Kérdésként felmerül, hogy vajon a diákokra háruló többletfeladatok a kórusénekléstől nem vonják-e el őket. Vannak-e még, lesznek-e olyan diákok, akik a mai kor kínálta képzési lehetőségek mellett és ellenére vállalják az énekkari próbákkal járó többletmunkát.
 

Győri József igazgató

A Kántus jövőjét  illetően az elmúlt évek, akárcsak a mostani soproni előadás,  bizonyítják, hogy a Kántus meg tudta  őrizni azt a kulturális és missziói szerepet, amit eddig is betöltött - véli Gőri József igazgató. A hallgatóságnak nyújtott művészi színvonalú előadás élményén túl a Kántus legfontosabb feladata - küldetése - a gyülekezetekkel való találkozás és szolgálat marad.
A továbbiakban a debreceni vendégek Vladár Gábor lelkipásztornak átadták a Magyar Örökség Oklevél másolatát, köszönetképpen a Debrecenben eltöltött évek alatti tevékenységéért, áldásos munkájáért.
Búcsúzóul Kodály: Adventi énekét, Goudimel: 89. zsoltárát a gyülekezettel együtt harmóniás közös énekléssel adták elő a Kántus tagjai.


 



2001. szeptember 08., szombat 18:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület