CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Bokros Lajos:A román politikai elit máig habozik

                              Mózes Edith

                           A cechet mi fizetjük

A megyei tanács meghívásának tett eleget Bokros Lajos, magyar ex-pénzügyminiszter, a Világbank igazgatója pénteken, amikor a Kultúrpalota kistermében értô közönség elôtt tartott elôadást Magyarország gazdasági helyzetérôl Közép-Kelet-Európa országai viszonylatában, illetve Románia gazdasági jövôképérôl, s euroatlanti integrációs esélyeirôl.

Elôadásában röviden összefoglalta Magyarország tízéves fejlôdésének tanulságait, kifejtette, milyen szerepe volt annak, a "Bokros-csomag" néven elhíresült stabilizációs programnak, amelynek máig tartó hatása van, s amely által, ma már egyértelmű, Magyarország mondhatni bármely szomszédjánál közelebb került az Európai Unióhoz.

Romániáról úgy vélekedett, hogy a politikai elit máig habozik, elfogadjon-e egy külföldi tôke alapú privatizációs programot. Kifejtette a kettôs örökség - a kommunista rezsim, és a rendszerváltást követô öt-hat év - zűrzavaros gazdaságpolitikájának lényegét, arra keresve és megadva a választ, hogy bár a költségvetési deficit például alacsonyabb, mint Magyarországon,
a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank újabb és újabb megszorító intézkedéseket követel a kormányzattól. A neves pénzügyi szakember szerint a teendô az exportorientált gazdasági növekedés elérése, a gazdasági szerkezetátalakítás, a reform és a privatizáció felgyorsítása, vállalkozóbarát környezet, s az ezeknek megfelelô jogi intézményi feltételek létrehozása, piacképesség elérése, stabil jogi és törvényhozási környezet kialakítása.

A fentebb említett kettôs örökség miatt, a gazdasági szerkezet megváltoztatása, s a vállalati szerkezet-átalakítás nehezebb, mint a környezô országokban volt. Ugyanakkor, a rendszerváltás utáni privatizáció késlekedése többletkárokat okozott. Bokros Lajos véleménye szerint a Nastase-kormány megpróbál felelôsen lendületet adni a privatizációnak, mégis sok szerzôdés nem valósul meg. Ennek egyik oka, hogy a Sidexhez hasonló irdatlan, veszteséges cégeket nehéz egyben eladni, ugyanakkor Kelet-Európában, úgymond, már "leosztották a kártyákat". Az igazi, komoly tôkebefektetôk már máshol telepedtek meg, a Romániába érkezô, nem eléggé megbízható tôkeerôs befektetôk diszkreditálják a privatizációt. Az is gátolja a folyamatot, hogy a kormányokat riasztják az átalakításokkal járó szociális feszültségek. Konklúzióként megfogalmazta: Romániának akkor van esélye az európai felzárkózáshoz, ha ezeket az intézkedéseket a politikai elit felvállalja, és tisztességesen megmagyarázza az embereknek, mi miért van. Ha nem teszi meg, akkor nem is tud olyan intézkedéseket hozni, amelyek a folyamatot megfordíthatják.

Lapunk azt kérdezte: az elôadó véleménye szerint mi lehetne Románia alternatívája, ha - mint látható - nem képes a határozott pozitív irányú kibontakozásra? Vagyis, lehet-e folytatni a már évtizedes tengôdést, vagy az egyetlen kilátás a gazdasági-pénzügyi csôd?

Bokros Lajos: Vannak olyan gazdaságtörténeti periódusok, amikor egy ország stagnál. Nem feltétlenül megy csôdbe, de az életszínvonal drámaian visszaesik. Bár a pénzügyi egyensúly most nagyjából rendben van, komoly terheket cipelünk tovább, szétporlad az infrastruktúra, s lassú hanyatlás következik be. Románia számára az lenne a reális alternatíva, ha annyira erôs az integrációs törekvés, hogy ez kikényszerít olyan léptékű intézkedéseket, amelyek aztán bizalmi tôke felhalmozásával kiránthatják az országot a tengôdésbôl.
 



2001. szeptember 09., vasárnap 20:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület