CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Belföldi hírek:

Székesfehérvár határában a 8-as úton hárman meghaltak, tizenketten megsérültek, amikor egy autó csuklós autóbusszal frontálisan ütközött. Az áldozatok a kocsi utasai voltak. Az autó vezetőjét, egy asszonyt sokkos állapotban és könnyebb sérülésekkel a helyszínen ápolják. Megsérült az autóbusz vezetője, valamint 10 utasa is. A helyszínelés idejére az utat mindkét sávon lezárták. A 8-ason torlódik a forgalom, a rendőrség kéri, hogy aki teheti, kerülje el az útszakaszt Székesfehérvár mellett.

Itthon késik az egyezség a minimálbérről. A munkáltatók továbbra is ragaszkodnak az adómentes 40 ezer forinthoz, de ezt a kormány nem fogadja el, és továbbra is bruttó 50 ezer forintot javasol. A kormány nem tartja megvalósíthatónak a szakszervezetek kezdeményezését sem, hogy a minimálbér egy lépésben elérje az átlagkeresetek 60 százalékát.

Az MSZP kész arra, hogy néhány héten belül tárgyaljon az SZDSZ-szel a második fordulós választási és a parlamenti együttműködésről. Kovács László pártelnök szerint a szabaddemokrata vezetők álláspontja is hasonló.

Az amerikai védelmi minisztérium illetékesei készek folytatni a tárgyalásokat az F-16-osok bérbeadásáról azután is, hogy a nemzetbiztonsági kabinet a svéd-brit Gripeneket javasolja a kormánynak. A Pentagon fegyverexporttal foglalkozó hivatalának szóvivője a Magyar Rádió washingtoni tudósítójának elmondta, hogy az amerikai ajánlat jobb, mint a svéd, hiszen a NATO-országokban F-16-osokat használnak. Ezzel együtt tiszteletben tartják a budapesti döntést - hangsúlyozta a szóvivő.

Az elmúlt hónapban folytatódott az infláció lassú mérséklődése: a fogyasztói árak augusztusban 0,2 százalékkal csökkentek júliushoz képest, és 8,7 százalékkal haladták meg a 2000 augusztusi szintet. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az év első 8 hónapjában az árak átlagosan 10,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Az elemzők augusztusra 9 százalék alatti inflációt várnak, és azt sem zárják ki, hogy az év végére a pénzromlás mértéke 7,6 százalékra mérséklődik.

Eredményesnek nevezte a magyar-román kormányközi vegyes bizottság kisebbségi szakbizottságának tegnapi, budapesti tárgyalását a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke. Szabó Tibor Németh Zsolt magyar és Cristian Diacouescu román külügyi államtitkárral közös sajtótájékoztatóján elmondta: a tárgyalásokat este felfüggesztették és a jövő héten Bukarestben folytatják. A megbeszéléseken szó volt a szomszédos országokban élő magyarokról szóló törvényről: a román tárgyalópartnerek mindenekelőtt az eljárási rend, a munkavállalás és a támogatások célba juttatása iránt érdeklődtek. Németh Zsolt arra számít, hogy Bukarest reagálását követően még az év vége, vagyis a kedvezménytörvény végrehajtási utasításának közzététele előtt sikerül kompromisszumra jutni.

Berlin vendége a magyar kormányfő. Orbán Viktor megbeszélést folytat Gerhard Schröder német szövetségi kancellárral, majd részt vesz az új magyar nagykövetség ünnepélyes felavatásán, délután pedig megnyitja a Német-Magyar Gazdasági Fórum tanácskozását a magyar misszió épületében. A miniszterelnök tárgyal német parlamenti pártok vezetőivel is, és megbeszélést folytat a Német Olimpiai Bizottság elnökével.

Külföldi hírek:

Kétségbe vonta a fehérorosz elnökválasztás tisztaságát az Európai Unió külpolitikai főképviselője. Javier Solana jelezte, hogy az unió továbbra is szoros figyelemmel kíséri a fejleményeket. Az amerikai külügyi szóvivő szerint a minszki kormány megfélemlítést alkalmazott.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa feloldotta a Jugoszlávia elleni fegyverszállítási embargót. Az 1998-ban elrendelt tilalom az utolsó hatályban lévő nemzetközi szankciós intézkedés volt Belgráddal szemben.

Török sajtóértesülések szerint egy szélsőbaloldali szervezet tagja követte azt az isztambuli merényletet, amelyben két rendőrtiszt meghalt és 21-en megsebesültek. Az öngyilkos merénylő kora este a török nagyváros központjában, a Takszim téren, egy rendőrörs közelében hozta működésbe a testére erősített pokolgépet. A sebesültek többsége rendőr. A szélsőbaloldali szervezet sajtónyilatkozatban közölte, hogy a börtönök átalakítása ellen folytatott éhségsztrájk-mozgalmat támogatja a robbantással.

Izrael északi részén két zsidót megöltek, egyet megsebesítettek palesztin fegyveresek. A rajtaütést egy kibuc mellett, a ciszjordániai határvonal közelében hajtották végre. Éjszaka izraeli harkocsik hatoltak be Dzsenín palesztin autonóm városba: lövedékeiktől négy palesztin megsebesült. Az iszlám szélsőségesek elsősorban Dzsenínben toborozzák az öngyilkos merénylőket, és a hadsereg a város köré vont gyűrűvel akarja megakadályozni a palesztinok ki- és beutazását. Hebron palesztin ellenőrzés alatt álló részébe egy izraeli kommandó hatolt be: három palesztin rendőr megsebesült a katonák lövéseitől. A városban mintegy 400 zsidó telepes él - erős katonai védelem mellett - 120 ezer palesztin gyűrűjében.

Az időjárásról:

A többször felhős égből elszórtan eső, zápor is előfordulhat. Emellett nyugaton néhány órás napsütés is várható. Az északnyugati szél sokfelé megélénkül, időnként viharos széllökésk is lehetnek. Délután 14, 18, este 10, 15 fok valószínű.

Sport

A Kispest-Honvéd csapatát működtető kft vezetői tegnap Glázer Róbertet kérték fel vezetőedzőnek. A szakemberrel plusz egyéves szerződést kötöttek. Glázer ma délelőtt 10 órakor tartotta első edzését a Bozsik stadionban. A szakvezető a vasárnap lemondott Szugent Lajost váltja fel a kispadon.

Nicolas Kiefer már az első fordulóban elbúcsúzott a taskenti férfi tenisztornán - jelentette a WestelPress. A viadal ötödik helyén kiemelt német játékost a cseh Daniel Vacek ütötte el a folytatástól két szoros szettben, 7-5, 6-4-re. Kisebbfajta meglepetés a holland Siemerink kiesése is, akit az amerikai Taylor Dent búcsúztatott 7-6, 7-5-tel.

Gulyás Botond, hírszerkesztő



2001. szeptember 11., kedd 13:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület