CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Egészség  

Zöld tea: ne csak igya, kenje is!

A zöld tea különösen gazdag polifenolokban, amelyek erős antioxidáns és tumorgátló hatással rendelkeznek. A kutatók többsége egybehangzóan állítja, hogy a zöld teában található a polifenolok kísérleti állatokban kémiailag, vagy fénnyel indukált bõrrákok kialakulását gátolták. A hatás arányos a polifenolok koncentrációjával. Ezen eredmények arra engednek következtetni, hogy a zöld teának jelentős szerepe lesz bõrgyógyászat területén.

Napozzunk a prosztatarák ellen?

A prosztatarák gyakrabban fordul elő északon, mint délen. Egyes elemzők szerint ennek oka az UV-sugárzás. Ennek bizonyítására egy vizsgálatsorozatot kezdtek amelyben több mint 350 prosztatarákos beteget és egészséges kontrollszemélyt vizsgáltak. A kérdőíves kikérdezés adatai azt mutatták, hogy a gyermekkori leégés, a rendszeres külföldi vakáció, és a sok napozás csökkentette, míg az alacsony UV-sugárzás növelte a rák kialakulásának esélyét. Sõt a keveset napozottak között nemcsak gyakrabban, de átlagban 5 évvel korábban alakult ki a daganat. A hatás háttere egyelőre a kutatók csak keresik a választ.

llatok hatása alatt

Közismert, hogy az állatok jelentős részénél fontos szerepet játszik a kémiai kommunikáció, a szagok, illatok érzékelése. Ezen képességüket elsősorban a szaporodás terén hasznosítják. Az embernél ez már kevésbé kifejezett, de a kérdéssel foglakozó kutatók meglepő jelenségre bukkantak. Fiatal nőkkel tudatosan nem érzékelhető mennyiségű férfi nemi hormont szagoltattak és vizsgálták az agy anyagcseréjének változását. A feromon hatására nemcsak a szaglásközpontban, hanem a látással, figyelemmel és érzelmekkel összefüggő mezőkben is emelkedett az anyagcsere. A kísérletben alkalmazott férfi nemi hormon nemcsak az izzadságban, a hónalji illatmirigyek váladékában található meg, de több parfüm alapanyagaként is szolgál. Talán nem véletlenül…

Prionbetegség: gyógyszeres terápia?

A prionbetegségek lényege, hogy egy kóros térszerkezetű fehérje átalakítja a szervezet normális fehérjéit, majd azokat kórossá változtatja. Kaliforniai kutatók két, már jól ismert gyógyszer hatékonyságát vizsgálták ezen folyamat gátlására: a quinacrin és a clorpromazin (egy maláriaellenes, illetve egy szorongáscsökkentő szer) amelyek gátolták a normális-kóros átalakulást. Bár ezen gátlást egyelõre csak idegsejt-tenyészetben sikerült kimutatni, a kutatók már ezt is előnynek tartják. Egyenlőre nem világos, hogy az élő szervezetben is kifejtik-e ezt a hatásukat ezek a gyógyszerek, de a klinikai kipróbálás már folyamatban van.

Lazaság és szorongás?

Egy spanyolországi felmérés szerint a szorongásos betegségek, mint pl. a pánik-szindróma, egy genetikai eltérésre vezethető vissza. Korábbi megfigyelések összefüggést véltek felfedezni a szorongás és a laza ízületek között. Az ilyen betegek genetikai vizsgálata egy olyan mutációt leplezett le, mely a szorongók 90%-ánál, a laza izületűek 87%-ánál megtalálható volt. Az egyik kromoszóma-régió kétszer egymásután van „leírva”. Valószínűleg az ebben a régióban megduplázódó gének okozzák mindkét jelenséget. Az ily módón azonosított gének vizsgálata közelebb vihet a szorongás és más pszichiátria kórképek hátterének tisztázásához.

Forrás: http://www.pro-patiente.hu/pp/nyt/index.html

címlap

zóna archívum



© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület