CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Élet az Univerzumban

Az élet, a világmindenség meg a verseny


A CERN, az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) és az Európai Déli Obszervatórium (ESO) meghirdette az Élet az Univerzumban (Life in the Universe) című nemzetközi konferenciát. A felhíváshoz csatlakozva az Eötvös Loránd Fizikai Társulat rendezi meg a felhívásban szereplő konferencia magyar eseményeit, és szervezi meg a legjobb magyar diákok kiválasztását (az országos selejtezőt) és CERN-beli bemutatkozását.

A magyarországi rendezvények kezdeteként 2001. szeptember 13-án csütörtökön egy tájékoztató beszélgetésen vehettek részt az érdeklődők. A selejtező versenyre való felkészülést segítő szakmai előadásokat a következő előadók tartották:
Marx György professzor - ELTE Atomfizika Tanszék
Balázs Béla professzor - ELTE Csillagászati Tanszék
Jéki László fizikus - KFKI RMKI

Kb. harmincan voltunk a MTESZ székház egyik termében. Az előadások közös jellemzője az volt, hogy a különböző tények ismertetése mellett a megválaszolatlan kérdésekre is rámutattak az előadók. Először Marx professzor beszélt az élet keletkezésének különböző elméleteiről. Lehet, hogy földönkívüli eredetű? Az üstökösök egy-egy fagyott jégtömbök, amelyben ott rejtőzhetnek az élet csírái. Vagy az óceán mélyén keletkezett, a sötétség birodalmában? A gejzírek 80 fokos vizében is élnek élőlények! Az óceán mélyén pedig, azokon a helyeken, ahol a földköppeny felrepedt és ezért meleg van, olyan élőlények élnek, amelyek hidrogént lélegeznek be és ként fogyasztanak... Esetleg belegondolhatunk abba is, hogy a DNS-nek csak egy kis része működik - a nem működő részek esetleg egy üzenetet kódolnak?
Jéki László az űrkutatásról szólt néhány szót - arról, hogyan keressük a Naprendszerünkben az élet nyomait. De először tegyük fel magunknak a kérdést: Lakott-e a Föld? A válasz nem egyértelmű, legalábbis az űrtudomány modern eszközei szerint... A Galileo-űrszonda a Jupiter felé tartó útja során a sebességnövelés céljából ún. hintamanővert hajtott végre, és ennek során elhaladt a Föld mellett. Méghozzá a Csendes-óceán felett, éjjel és méréseket végzett. Nos, ezekből nem állapítható meg egyértelműen, hogy van-e élet a Földön...
Balázs professzor pedig egy olyan témát választott, amely nagyon sok embert lázba hozott az évek során. Ez a SETI, Search Extra-Terrestial Intelligence (Földönkívüli értelem keresése), amely "az emberiség számára páratlan esemény", "a kozmoszban elfoglalt helyünk és jövőnk megismerésének fő forrása". Habár évmilliók óta élünk a Földön, mégis csak az agykapacitásunk 2-3%-át használjuk. Ezt az evolúciós genetika mindmáig nem tudta megmagyarázni - a pánspermia elmélet azonban igen. Ennel lényege: az emberiség genetikai kódjában bizonyos elemek földönkívüli forrásból származnak. A földönkívüli társadalmak pedig arra törekszenek, hogy kapcsolatba lépjenek velünk, hiszen genetikai rokonság van közöttünk. "Az élet rendeltetése, hogy áthassa és irányítsa az Univerzumot". De mi fog történni akkor, ha választ kapunk a jeleinkre? Teljes közöny vagy nagy lelkesedés, esetleg pánik? "A földönkívüli értelmes intelligencia kutatása mélyebb értelemben saját eredetünk, sorsunk és valódi identitásunk kutatása"

A zárószavak közben körülnéztem a teremben - a fiatalok szemében csillogás és izgalom... Szeptember 28-ig kell eldönteni, hogy milyen témával indulnak az országos selejtezőn, ez ugyanis a jelentkezés határideje. Utána még egy fél hónap áll rendelkezésükre, hogy felkészüljenek az október 20-i megmérettetésre. Ezen be kell mutatni a pályázatukat (ami lehet weboldal, tanulmány, színdarab stb.), méghozzá angolul!
De ezen cikk 14-18 év közötti középiskolás olvasói is megtehetik, hogy jelentkeznek a versenyre... A részletes angol nyelvű felhívás a rendezvény magyar honlapján olvasható, a http://www.ady-kozgazd.sulinet.hu/LIFUN/index.htm címen, ahol további információk találhatók.

Bacsi



2001. szeptember 18., kedd 00:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület