CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 30., kedd, Katalin, Kitti napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

Lazac, kékcápa és egyéb csodák

Havonta kívánok ezen a helyen beszámolni a horgászatra érzékenyek részére a Magyar Horgászban közölt érdekesebb eseményekről. Ezen túlmenően, ha valamelyik kedves horgász- társnak lenne mondanivalója, nyugodtan keressen meg e-mailen és szívesen megjelentetjük írását vagy fényképét, illetve mindkettőt. Segítsetek, kedves horgásztársak, változatosabbá tenni ezt a rovatot!

SZEPTEMBERI HORGÁSZ HÍREK

KÉREM FOLYAMATOSAN FIGYELNI EZT AZ OLDALT, MERT A CIKKEK EGYMÁS UTÁN KERÜLNEK RÁ, AHOGY IDŐM ENGEDI.

REKORDLISTA

PONTY

Ferenczi László szegedi horgász az atkai Holt-Tiszában fogta június 24-én az e havi legnagyobb pontyot. Az ország legjobb pontyos vizének számító területen két napot töltött cimboráival, és ezalatt számos 4 és 10 kg közötti pontyot zsákmányoltak. A legnagyobb ponty este háromnegyed kilenckor vette fel a speciális bojlizó szerelésen felkínált csalit. "Erőteljes kapás után az igazi fárasztás csónakból történt. A mérlegelésnél a hal 16,45 kg (80/80 cm) volt. A fényképezés után valamennyi halunkat visszaengedtük a vízbe" - írta az eredményes és sportszerű horgász.

HARCSA

Ördög József ördögi duplázást tett. A szakályi horgász a tamási Ganozli I-es tavon kergette a harcsákat. A nagyobbik bajuszos május 3-án este 6 órakor a 20-as fonott zsinóron vezetett körforgó villantót nézte el kishalnak. " Egy nagy fűzfa alól toló hullámokat láttam, és a harmadik dobásra nagy rávágás volt a válasz. Csónakba szálltam, és 10 perc után láttam meg, a villantó a harcsa farkába akadt. Még negyven percre volt szükségem, hogy a harcsát vágóhoroggal kiemeljem" - írta horgásztársunk. A hal méretei 65,50 kg (200/100 cm) voltak.

A kisebbik harcsáját azonos felszerelésen március 30-án fogta 10 cm-es bodorka csalival. Barátja javaslatára dobta be a csalit harcsát remélve, de több órát kellett várakozni, mire délután kettőkor a szép hal benyelte a bodorkát. Először süllőt gondolt és nyelette a halat, azonban a húzás nem gyengült és ekkor bevágott. A kirohanó halat 80 percig kellett fárasztani és a végén vágóhoroggal húzták partra. A hal 42 kg (180/88 cm) volt.

AMUR

Ternyák István nagykőrösi horgász az atkai Holt-Tiszán május 27-én reggel 8 órakor akasztotta meg 23,20 kg-os (103/76 cm) amurját. A kellemes reggelire vágyó hal nem is gondolta, hogy ez lesz utolsó vizes napja. A horgász, miután a partról horogra akasztotta, csónakba szállt, és még 20 percig fárasztották egymást. Végül a hal fáradt el jobban, és szákba került, onnan meg különböző formában a horgász és barátai tányérjába.

CSUKA

Csabai Tamás miskolci horgász február 10-én déli negyed egykor akasztotta meg 6,80 kg-os (76/53 cm) csukáját. A Körömi tavon a horgász 0,25-ös főzsinórján 0,14-es fonott előkével szerelt tirolifás készségén 7-8 cm-es élő vörösszárnyút kínált fel. Egy órával később remélte az éhes csuka, hogy ha nem is nagy, de mégis jó lesz egy falatnak a vörösszárnyú. Nem gondolta, hogy horog is lesz a halban, emiatt aztán 10 perc után nem is küzdött tovább, hadd legyen büszke a horgász - gondolta talán. A horgász öröme tényleg nagy volt, különösen, hogy ez volt eddig élete legnagyobb hala.

TÁVOLI VIZEKEN

LAZAC ÉS LÉGY

Július elején Közép-Norvégiában hajnali négykor derengő a világosság: ez a legjobb idő ott a lazacozásra. Egy mohás szikla mellett ugrik a lazac a felette lebbenő műlégyre, de elhibázza. Wolfgang Schulte egy 14 cm-es lazaclegyet köt fel. A fekete kecskeszőr fiatal angolnát utánoz. Második dobás a kétkezes legyezőbottal, majd egy valótlanszerű rávágás: a lazac lefordulva megakasztotta magát. Magasra tartott bottal védhetők a heves kirohanások. 20 perc múlva a sekély vízen a segítő horgásztárs faroknyelénél megragadva viszi ki a halat a partra. Méternél hosszabb ikrás, 9 kg-os. A völgyben visszhangzik az ujjongás! A képen a halat és legyőzőjét irigyelhetjük.

CSUKA-RITKASÁG

Luciano Massaro subingeni horgász a képen látható 93 cm-es csukáról leírta, hogy a kívül gyógyult hasfalon át kilógott a gyomra, amelyben még egy hal is volt. Magyarázatot kért, amit Dr. Matthias Escher adott meg. Ő is tapasztalta már csukánál, hogy a lenyelt hármashorog a hasfalat felhasította, de találkozott pisztránggal és pénzes pérrel is, amelyek hasába kormorán vágott sebet. A kérdéses csukánál a hasfal felszakítását, kormorán, üvegszilánk, konzervdoboz vagy akár horog okozhatta, és elképzelhető, hogy a nyíláson a gyomor kitüremkedett. Az már valóban nehezen képzelhető el, hogy egy hal ilyen állapotot hosszabb időn keresztül átél. Ahhoz ugyanis az kellett, hogy a gyomor ép maradjon, a víz ne hatoljon be a testüregbe stb. Ez meg nehezen képzelhető el.

ÁLOMHAL A RAJNÁBÓL

Álomszép hallal ajándékozta meg szezonnyitó, március eleji horgászata Reto Suremant a Rajna svájci szakaszán. Fürge csellét kínált fel a horgán, gázlónadrágban állva a jéghideg vízben, amikor heves rántás jelentkezett. Először csukára gondolt, aztán a piros pöttyök megjelenése ébresztette rá szerencséjére. A kapitális 4 kg-os sebes pisztrángot melléhez ölelve vitte ki a partra.

AZ EBRO TÁROZÓIN

A kék spanyol ég alatt hatalmas tározókban ragadozó halak tömege várja a horgászt. Sok kapitális hal található bennük, a harcsán kívül süllő és fekete pisztráng is. A képen egy átlagos nagyságú Ebro-harcsát láthatunk.

AZ ÓVATOS KÉKCÁPÁK

Nem ritkák az elhibázott bevágások, véli Dieter Rot specialista. A kékcápák támadása ugyanis korántsem vad. A csalit észrevevő hal először körbeússza a horgászcsónakot, azután a csalit, és ha a tenger csendes, megfigyelhető az is, hogy a megragadott csali-makrélával a szájában úszkál. Ha azonban ellenállást érez, például az úszóként használt erősen felfújt léggömböt, elengedi a csalit. Akkor is ezt teszi, ha a fék túl erősen van beállítva. Tehát nem szabad a csalival a szájában úszkáló cápának bevágni, csak miután megállt, benyelte a makrélát, majd újra beindult. A képen az Atlanti-óceánból zsákmányolt kékcápát látunk.



Tvordy György

2001. szeptember 18., kedd 14:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület