CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Ösztöndíj a sikeres felkészítőtanároknak

A Természet Világa folyóirat, a Rotary Club Budapest és a Rotary Club Babylon (USA) tisztelettel meghívja Önt a Természet Világa Természet - Tudomány Diákpályázatán résztvevő diákokat legeredményesebben felkészítő tanárok tiszteletére tartandó összejövetelre. Ennek keretében kerülnek kiosztásra a 2001. évi ösztöndíj jutalmak. Ezeket Vizi E. Szilveszter professzor, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és a Természet Világa Szerkesztőbizottságának elnöke adja át...

A fenti szöveggel kezdődő meghívóval a zsebemben léptem be ma délelőtt a Magyar Tudományos Akadémia épületébe. A díjátadó ünnepség során az MTA alelnöke felhívta a figyelmet az ifjúság tanításának fontosságára, hiszen belőlük lesz a jövő értelmisége. Nagy jelentőséget tulajdonított a XX. század végét és jelen századunkat is uraló törvény megváltoztatásánajk. Eszerint tudomány+információ=hatalom - csak az erkölcs hiányzik ebből a képletből. Ennek megtanítása pedig a családok és a pedagógusok feladata... A Rotary Club Budapest elnöke az ösztöndíj megalapításának történetét mesélte el. Sajnos a díj harmadik alapítói, a Rotary Club Babylon képviselői az ismert tragédia miatt nem tudtak jelen lenni, ők a díjazottakhoz eljutatott levelükben kívántak sok sikert. A zárás előtt jelen sor írója és Friedl Zita szólt néhány szót az egybegyűlteknek arról, hogy mit is jelentett számukra a Diákpályázat, hogyan befolyásolta életüket...

A mai nap ünnepeltjei azok a felkészítőtanárok voltak, akik az elmúlt évek során sok-sok fiatalt indítottak el természettudományos pályán - felkészítve őket a Természet Világa Természet-Tudomány Diákpályázatára. Ezúton is szeretnék nekik mégegyszer gratulálni!

A díjazott tanárok:

Lang Ágota (Széchenyi István Gimnázium, Sopron)

A diákpályázat tíz éves történetére visszatekintve Lang tanárnő választotta ki és készítette fel talán a legjobb érzékkel azokat a diákokat, akiket később a zsűri is a legjobb pályázónak talált a különféle kategóriákban. "Önálló kutatások", "Természettudományos múltunk", "Videofilm", "Kultúra egysége", "Biofizika", Csillagásztai", "Metropolis" kategóriákban szerepeltek növendékei, akik csak az utóbbi öt évben tíz díjat nyertek. Legeredményesebb diákjai, Bacsárdi László és Friedl Zita 2000-ben a diákpályázaton első alkalommal odaítélt fődíjat is átvehették.

Velencei Melinda, Velencei András (Baróti Szabó Dávid Gimnázium, Barót, Románia)

A tanárházaspár diákjai által a pályázatunkra benyújtott dolgozatok már-már egy kisebb könyvtárat megtöltenének, számuk az utóbbi öt évben hatvannyolc (!) volt. Közöttük 14 díjazottat találhatunk a különböző kategóriákban. Különösen sikeresen motiválták és készítették fel diákjaikat a "Természettudományos múltunk felkutatása" kategóriában való részvételre. Olyan régi, már-már elfeledett iparokat, emlékeket, mesterségeket ismerhettünk meg e pompás dolgozatokból, mint "A torockói vasművesség", "A csernátoni köleshántoló malom", a "Népi bútorfestészet" és sorolhatnánk. Velencei Melinda és András iskolájában kitűnő hagyománnyá tette a Természet Világa pályázatán való részvételt.
 

Bacsi



2001. szeptember 18., kedd 18:58


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület