CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Városháza  

MEGHÍVÓ

Sokkal inkább szeretem a szeptembert az augusztusnál. Egyrészt szeptemberben volt az esküvőm, másrészt az augusztusi fülledt, kissé borús kánikula után szeptemberben szinte föllélegzek, mikor kellemes meleggel és friss napsütéssel kényeztet az indián nyár. Az idei szeptember eleje mint kivétel, erősíti a szabályt. Szeptemberben nem kell átmennem az utca árnyékos oldalára és nyelvemet visszahúzva tudok bringázni a Sopron környéki erdőkben. Ezenkívül szeptemberben van az Európai Unió Autómentes Napja, míg hazánkba augusztusban ér ide a motorizáció legnagyobb ünnepe, a Forma-1.
Az Autómentes Napot, ezt az ősz eleji csendet, amit 4 évvel ezelőtt elsőként egy francia kisváros, La Rochelle virgonc lelkületű polgárai próbálták ki, évről-évre több és több város ízlelgette. Idén már több, mint ezer európai, ebből 24 magyar település, köztük Sopron is.

Mi a jó az autómentességben? A választ bárki megadhatja, ha jár egyet a Várkerületen, mondjuk szerda délután 5-kor és ugyanezt összehasonlításképpen megteszi vasárnap délután 5-kor is. A különbség a levegő tisztaságában, a forgalomzajban és a közlekedésbiztonságban van. Száraz adatokkal kifejezve az átlagember 1 km-t 2 perc alatt leautózva annyi szén-dioxidot ereszt ki a kipufogócsövön, amennyit gyalogolva 2 óra alatt lélegezne ki. Az emberi tevékenység által termelt szén-monoxid 83%-át személygépkocsik bocsátják ki. Egyéb anyagokról, rákkeltő szénhidrogénekről most nem is teszek említést, erről mindenkinek vannak ismeretei.

Miért hozakodok elő az Autómentes Nappal? Szeretnék rávenni minden soproni és Sopron környéki lakost, hogy egyetlen napra próbálja ki: ha meg tudja tenni, ne használja autóját, még ha a lakásból kilépve önkéntelenül a slusszkulcs felé indul is a keze!
Szeptember 22-én, szombaton délelőtt jöjjön el a Várkerületre. Hagyja a verdát a garázsban pihenni, jöjjön el gyalog, autóbusszal, vonattal vagy kerékpárral; utóbbival esetleg vegyen részt a felvonulásban. Nézze meg a néptánc- és modern tánc együttesek bemutatóját, a bicikli kiállítást vagy az új, környezetkímélő autóbuszt, a festménykiállítást, az aszfalt-rajzversenyt vagy a roller és hegyi kerékpár versenyt, nyerjen a tombolán!

Legyen ünnep szeptember 22., a tiszta levegőjű, csöndesen nyugodt, sétára hívogató Soproné!

Hégely Sándor



2001. szeptember 21., péntek 23:48


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület