Sopron Város Bora 2001
Szeptember 26-án a Sopron Szálló adott otthont az
idei Sopron Város Bora cím elnyeréséért - 2000. után immár második
alkalommal - kiírt borversenynek, amelyre ezúttal tíz soproni borosgazda
tizenkét Soproni Kékfrankossal nevezett be.
Dr. Gimesi Szabolcs polgármester köszönti a megjelenteket
A zsűri elnöke, dr. Gimesi Szabolcs, Sopron
polgármestere, a Magyar Borvárosok Szövetségének elnöke köszöntőjében
elmondta, hogy 2001-ben a nyertes bor palackozásán a soproni népszavazás
nyolcvanadik évének jubileuma is feltüntetésre kerül, így az ünnepi évfordulót
külön is szolgálni fogja.
A sorszámok sorsolásának pillanata
A tizenkét megjelent zsűritag 100 pontos bírálati
rendszerben, az országos borbírálói rend alapján, a helyszínen kisorsolt
sorrendben kóstolta meg a tizenkét bort. A sorsolást követően a zsűri tagjai
a borokról a kisorsolt sorszámon kívül semmilyen más információval - még
az évjárattal sem - rendelkeztek.
Dolgozik a zsűri
A borbírálat három fő szempont szerint történt. A
megjelenés (tisztaság, szín), az illat (intenzitás, karakteresség, minőség),
a zamat (intenzitás, karakteresség, minőség, ízhosszúság). Ezeket a jellemzőket
a kiváló, az igen jó, a jó és az elégséges minősítéseknek megfelelő pontszámokkal
egyenként pontozták a zsűritagok; a pontok boronként összesítésre kerültek.
Hogy a viszonyítás lehetősége megmaradjon, a már kóstolt borokat akár
mind az asztalon lehetett tartani.
A megmérettetést követően négy bor ért el egymáshoz annyira közeli
pontszámot, hogy ezeket a zsűri kikérte egy újbóli bírálásra.
A kulisszák mögött
Mindezek után alakult ki a megmérettetés végleges eredménye: a 2001-es
esztendőben a Sopron Város Bora címet a Princzes Család
2000-es évjáratú Soproni Kékfrankosa nyerte el 92 ponttal. További
helyezettek: Iváncsics & Roll Vállalkozás '99-es Soproni Kékfrankos
(90,4 pont), Sop-Vin Kft. '99-es Soproni Kékfrankos (90,1 pont),
Weninger
Kft. '99-es Soproni Kékfrankos (89,9 pont).
Molnár Tibor, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke
a borversenyről elmondta:
Molnár Tibor "munka" közben
- Örömünkre szolgált, hogy ma második alkalommal kóstolhattuk a Kékfrankosokat,
amelyek közül a város borát kiválaszthattuk. Mind a 12 induló tisztességes,
jó borokat adott. A versenyt mindenképpen az döntötte el, hogy melyik bíró
melyik jellemzőre figyelt jobban, mert ahhoz képest, hogy ki mit keres
a borban, másképp bírál. Van olyan, aki az érettebb illatot szereti, vagy
a fejlettebb bukét, esetleg inkább egy nagyon érdekes gyümölcsillatot keres.
Általában a bíráló bizottság nagyon együtt volt, ezt bizonyítja, hogy
a legalacsonyabb pontszám 84,3, a legmagasabb pedig 92 pont volt. Ebbe
a tartományba végül is ezüst és arany érmes borok kerültek, sőt a 92 pont
már a nagy arany érmet jelenti.
Gratulálok a résztvevőknek és külön a nyertesnek, és annak is örülök,
hogy a város felkarolta a Soproni Kékfrankos ügyét azzal, hogy a Sopronba
érkező vendégeket Soproni Kékfrankossal kínálja és ajándékozza meg.
Arra a kérdésre, hogy ő maga hogyan zsűrizett, Molnár Tibor elmondta,
hogy ő személy szerint a Hauer Pince Kékfrankosának adta a legmagasabb
pontszámot, amelyről - stílusát és ízvilágát egybevetve - egyébként azt
gondolta, hogy a Weninger család bora.
Princzes Ferenc borosgazda a 2001. esztendőben Sopron Város Borának termelője
szintén megosztotta néhány gondolatát a cyberpress olvasóival:
Princzes Ferenc a nyertes borral
- A szőlővel való kapcsolatom már nagyon régi. Nagyszüleim, szüleim
is már a szőlővel és a borral foglalkoztak, és nekem gyermekkorom óta nagyon
természetes volt a szőlővel való foglalkozás meg az is, hogy édesapámnak
a pincében mindig segítettem. A szőlő, a bor eddig egész életemben végigkísért,
és ez így lesz már ezután is.
Szüleim 1959 óta termelőszövetkezetben dolgoztak, a Kurucdombon
laktunk, akkor háztájink volt. Amikor elértük a 18 éves kort, nekünk gyerekeknek is vettek a szüleink
szőlőst. Abban az időszakban mind
a Fertő partján volt a szőlősünk, ezért nagyon jól ismerem a Fertő minden
adottságát, klímáját. Legtöbb szőlőm most már nem a Fertőn van; családommal 2 hektáros területen: a Kékfrankos
mellett Tramini, Zöld Veltelini, Zweigelt, Cabernet Sauvignon és Merlot
szőlőm és természetesen palackozott borom is van. A borozóban már eljutottunk
arra a szintre, hogy nem azt kérdezzük a vendégtől, hogy fehéret, vagy
vöröset kér, hanem milyen fajta bort kíván - cuvé, barique - a megfelelő kínálatból.
Princzes Ferenc bora a borverseny nevezési listáján Princzes Család
néven szerepelt.
Ezzel Princzes Ferenc is az eredményhirdetéskor szembesült, ám mint
mondja, ez a megnevezés nagyon korrekt.
- Ha jól utánagondolok, a szőlővel én foglalkozom, a feleségem a
borozóval, van egy vinotékánk, amellyel a lányom foglalkozik, tehát az
egész család ott van a szőlő meg a bor közelében. Tényleg ez az egész család
összefogásának, munkájának az eredménye.
A jó időjárás és minden külső körülmény mellett az, amit az ember
még saját erejéből a bor minőségéhez hozzá tud adni: egyrészt a megfelelő
tisztaság. Másrészt, mivel a bor egész életében él, mindig a megfelelő
időszakban, időpontban a borral foglalkozni - fejtés, derítés szűrés, lepalackozás
- kell. Ezek olyan dolgok, amelyekkel az ember pozitív vagy negatív irányba
maga is befolyásolni tudja a bor minőségét.
Princzes Ferenctől gyakran megkérdezik azt is, hogy melyik a kedvenc
bora.
- Hangulattól függően szívesen iszom a rosét, ízlik a Tramini, vagy
egy barrique bor..
Ma, amikor értesült a megtisztelő cím elnyeréséről hol lehetett volna
máshol, természetesen éppen a pincében dolgozott.
- De azért gondolatban itt voltam. Nagyon-nagyon örültem az eredménynek.
Nem hittem volna, hogy ezt a címet a borom még egyszer megnyeri. Kalapot
is emelek a bíráló bizottság előtt, hiszen ezek szerint tényleg korrekt
volt ez a borverseny. Tudom, hogy van itt pár nagyon jó bor, amelyek között
nincs sok különbség.
2000-ben a Sopron Város Bora címet szintén Princzes Ferenc Kékfrankosa
viselte
- A győzelem egy csodálatos dolog, de volt egy másik gondolatom is:
az, hogy ugyanez a bor a soproni borversenyen még oklevelet sem kapott,
annak ellenére, hogy a soproni borklubban igen jó minősítést kapott. De
a fontos mégis az, hogy úgy gondolom, most palackba zárva ez a bor a mostaninál
mindig csak finomabb lesz, kerekebb, összetevői mind jobban összeérnek,
és remélem, hogy sokaknak még sok élményt ad majd.
Egy Kékfrankosnak, szerintem minimum kell 3-5 év, amikor eléri a csúcspontját;
ezt a Soproni Kékfrankosokkal kapcsolatosan nem árt megjegyezni és természetesen
kipróbálni.
***
A Sopron Város Bora borverseny résztvevőinek névsora, borok listája
és a versenyen elért pontszámok
2001. szeptember 26.
Évjárat |
Megnevezés |
Termelő |
Pontszám |
1999 |
Soproni Kékfrankos |
Weninger |
87,1 *(89,9) |
1999 |
Soproni Kékfrankos (barrique) |
Taschner István |
85, 9 |
2000 |
Soproni Kékfrankos |
Hauer Pince |
84,7 |
2000 |
Soproni Kékfrankos |
Hauer Pince |
86,9 |
2000 |
Soproni Kékfrankos |
Princzes Család |
87,5 *(92) |
1999 |
Soproni Kékfrankos |
Princzes Család |
86,1 |
1999 |
Soproni Kékfrankos |
Vincellér-Ház |
84,9 |
1999 |
Soproni Kékfrankos |
Sop-Vin Kft. |
87,4 *(90,1) |
1999 |
Soproni Kékfrankos |
Iváncsics c Roll Vállalkozás |
87,4 *(90,4) |
2000 |
Soproni Kékfrankos |
Dr. Szita és Fia Pincészet |
84,3 |
2000 |
Soproni Kékfrankos |
Heinervin Kft. |
85,9 |
1999 |
Soproni Kékfrankos |
Vinex Kft. |
85,8 |
* Elért pontszámok a második bírálás után.
Tóth Éva
2001. szeptember 26., szerda 22:47
|