CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

FAQ

Lk 16.19-31 Volt egy gazdag ember. Bíborban és patyolatban járt, és mindennap nagy lakomát rendezett. Volt egy Lázár nevű koldus is, ez ott feküdt a kapuja előtt, tele fekéllyel. Örült volna, ha jóllakhat abból, ami a gazdag ember asztaláról hulladékként lekerült. De csak a kutyák jöttek és nyalogatták a sebeit. Történt, hogy a koldus meghalt, és az angyalok Ábrahám kebelére vitték. Meghalt a gazdag ember is, és eltemették. Amikor a pokolban kínjai közt feltekintett, meglátta messziről Ábrahámot és kebelén Lázárt. Felkiáltott: Atyám, Ábrahám! Könyörülj rajtam! Küldd el Lázárt, hogy ujja hegyét vízbe mártva hűsítse nyelvemet. Iszonyúan gyötrődöm ezekben a lángokban. Fiam - felelte Ábrahám -, emlékezzél csak vissza, hogy milyen jó dolgod volt életedben, Lázárnak meg hogy kijutott a rosszból. Most tehát neki itt vigasztalásban van része, a te osztályrészed pedig a gyötrelem. Ráadásul köztünk és köztetek nagy szakadék tátong, hogy akik innét át akarnának menni hozzátok, ne tudjanak, se onnét ne tudjon hozzánk átjönni senki. Akkor arra kérlek, atyám - mondta újra -, küldd el legalább az atyai házba. Van még öt testvérem, hadd figyelmeztesse őket, nehogy ők is ide jussanak a gyötrelmek helyére. Ábrahám ezt felelte: Van Mózesük és vannak prófétáik. Azokra hallgassanak. De az erősködött: Nem hallgatnak, atyám, Ábrahám! De ha a halottak közül megy el valakit, bűnbánatot tartanak. Ő azonban így felelt: Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, ha a halottak közül támad fel valaki, annak sem hisznek.”

Jézus ismer bennünket. Úgy is, mint övéit, és úgy is, mint Tőle távol állókat.
Ismeri a világot, ismeri a kísértést, hiszen teljes ember (is) volt. Egyet nem ismer, mint sajátját, és ez a bűn. Sokszor és sok példabeszédben szólt az állások, a világi sorrend megcserélődéséről, szembeállítva a két lét értéksorrendjét. Beszéde alapján mindenki előtt világos (lehet), melyek a világ értékei, és melyek a maradandó értékek.
Nem Ő mondta ezt el először, és noha Keresztelő Szent Jánossal megszűnt a próféták földi küldetése, minden igehirdetőnek és minden kereszténynek közös feladata: hirdetni az igében és magatartásában a fontossági sorrendeket, hogy választhasson ki-ki a saját döntése szerint. Nem lehet kétséges, hogy sokszor előfordul a helyzet, melyet itt felvázol: valakinek a helyzete a világi jóból ott, a földi élet után rosszra fordul, és még van benne annyi jó, hogy az őt követőket, főleg rokonait, a "hasonló ívásúakat" ettől meg szeretné menteni.
A számítógépesek világában nagyon jól ismerik a címbeli rövidítést: FAQ. Magyarul az angol rövidítés azt jelenti, hogy a "gyakran elhangzó kérdések". Programok és felületek kezelésében merülnek fel többnyire kérdések a felhasználók részéről, és a készítők - a sok felesleges kérdést, szószaporítást megelőzendő - közlik egy csoportban a már elhangzott leggyakoribb kérdéseket és válaszokat.
Nagyon triviális, de tulajdonképpen igaz, hogy az evangéliumok, a Szentírás is felfogható akár egy ilyen FAQ-ként, állandóan kezünk ügyében levő gyűjteményként, aminek különösen szájbarágó módon a mai része ilyen. Nyilván nem a halottaknak, hanem az élőknek szól. Azt mondja tisztán emberi nyelven: addig kérdezz, addig próbálj a jézusi, isteni normák szerint viselkedni, ameddig lehet. Hiszen előtted van a már holtak és az élők példája és vallomása.
Ahogyan a program használójának célszerű a kérdés-felelet gyűjteményt elolvasni, mielőtt végzetes, már helyrehozhatatlan hibát vétene, úgy (is) kell olvasnunk a mai evangélium-részletet, mert ez az üzenet immár a Feltámadottól jön, és lehet, hogy az utolsó figyelmeztetés, melyet szeretetének bizonyítékaként küld. Figyelmeztetésként a gazdagokhoz, és vigaszként a szegény Lázárokhoz.
- DI -



2001. szeptember 28., péntek 18:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület