CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Ágota Gábor alpolgármester a Fidesz frakció nyilvános vitájáról

Önkormányzatok és régiók

A hétvégi, Sopronban tartott Fidesz frakcióülésen A jövő elkezdődött vitairat kapcsán az önkormányzatokról is sok szó esett. Mi is egészen pontosan? - kérdeztük Ágota Gábort, Sopron gazdasági ügyeiért felelős alpolgármesterét a nyilvános fórum szünetében.

- Ebben a pillanatban a frakció a vitára bocsátott programiratunkat elemzi. Ennek egy jelentős része foglalkozik az önkormányzatokkal, és ezen belül azokat a legfontosabb kérdéseket érintettük, amelyeket egy ilyen nyilvános vita keretében és az adott időkeretben egyáltalán meg lehet tárgyalni. Elsősorban a fő irányról van ebben a pillanatban szó. Történetesen arról, hogy például azzal a középszintű irányítással, amelynek jelen pillanatban Magyarországon a megyék a megtestesítői, mi legyen. Egy másik fontos kérdés az volt, hogy az önkormányzati feladatok, hatáskörök milyen mértékben fognak megváltozni azért, hogy a jelenleg meglevők, vagy ennél szűkítettebbek lényegesen hatékonyabban ellátottak legyenek.

- Többször is szó esett közigazgatási és területfejlesztési régiók létrehozásáról.
- Ez most még egy nyitott kérdés. Itt a legnagyobb problémát jelen pillanatban az jelenti, hogy ma Magyarországon legalább öt olyan regionális felosztás található, amely bizonyos speciális területen - arra az egy feladatra - működő- és életképes, de az is nyilvánvaló, hogy ennyi különböző felosztású régiót nem lehet fenntartani. Ezeket valamilyen úton-módon össze kell vonni és az én véleményem szerint, háromnál több régió nem maradhat fent. Úgy gondolom, hogy az alapszint az nem kérdés, tehát az ún. kisrégió - a település és a település környéke - megmaradhat mint egy szerves egész, és az EU-nak megfelelő nagyobb szintű, jelenleg statisztikai tervezésű régió az egyik lehetséges megoldás.

- Sopron kaphat-e ez utóbbiban szerepet?
- Fő szerepet biztosan nem. Az én személyes véleményem az, hogy a megyei felosztás meg kell, hogy szűnjön, mert ez egy nem szervesen kialakult regionális felosztás, ennél egy közbenső kisebbet kell találni, és a megyei jogú városok közé épülő kisebb régió szintje szerintem, esetleg megfelelő lehet; de hangsúlyozom, hogy ez az én személyes ötletem. Jelen pillanatban erről egy széles társadalmi vita folyik, és ennek kialakításában nyilván az ellenzékkel történő politikai egyeztetések is szerepet fognak játszani, hiszen egy ilyen jelentőségű kérdést nem lehet eldönteni széles társadalmi konszenzus nélkül.

- Mennyire hasznos Sopron számára a hétvégi frakcióülés?
- Sopron számára rendkívül pozitív, hogy a város neve ismét forog a köztudatban. A frakcióhétvége nem véletlenül van itt, hiszen ez összefügg azzal a munkával, amelyet a frakcióból innen származó képviselők végeznek, és természetesen nem elhanyagolható a frakcióvezető személye sem. Az ismeretségünk állandóan növekszik, a város számára a telt-házas hétvégének nyilván meglesz a hozadéka. A frakció a várost érintő egész konkrét kérdésekkel nyilván nem foglalkozik.

T. A.- T. É.2001. szeptember 30., vasárnap 10:39


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület