CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Concerto  

"Október 4-én újrakezdődik a Vasárnapi Muzsika néven ismert hangversenysorozat"

Új évad

A Pannonia-Med Hotelben október 4-én újrakezdôdik az a több éves hangversenysorozat, mely Vasárnapi Muzsika néven vált a soproni zenei élet részévé. Így ebben az évadban is minden vasárnap délután 5 órakor felcsendül a muzsika a Pannonia Med-Hotel dísztermében.
A mai koncert műsorán Johann Sebastian Bach két műve szerepel.
Az elsô műsorszám, melyet Martincsek Zoltán ad elô, az a-moll szólószonáta hegedűre. 1717 és 1723 között született a mű, Bach kötheni tartózkodása alatt. Ez az az idôszak, amikor a lutheránus Bach egy kálvinista udvarba kerül, így nem írt egyházi zenét. S ezért, (valamint valószínűleg saját szórakoztatására is) nagyon sok kiváló hangszeres zenedarabot szerzett. A vonós hangszerekre írt művek közül ennek az idôszaknak a csúcspontja a csellóra írt 6 szólószvit, a 3 szólószonáta és 3 partita hegedűre. Korábban is írtak egyes hangszerekre szólószonátákat, de ennyire még senki sem tudta kihasználni a hangszer adta lehetôségeket.

A hangszeres muzsikálás egyik irányvonala az olaszos, Corellitôl induló virtuózitás, mely tetôpontját Paganininél érte el, s ennek az elôadásmódnak egyik kiváló hazai képviselôjét, Lendvay Józsefet tegnap elôtt, pénteken hallhatta a soproni közönség. A másik irányvonal a polifónia felé hajló német hegedűjáték, a kontrapunktos szerkesztése hangszeres darabok művelésében Johann Sebastian Bach jelenti a "csúcsminôséget". Mint látjuk, mindkettô nagy technikai felkészültséget igényel, csak más az irányvonal, más a tartalmi háttér, más gondolkodásmód szükséges hozzá.

A második műsorszám a Clavierübung 3. kötetében szereplô 4 duett, melyet hegedűn és brácsán adunk elô. Ez Bach lipcsei éveibôl származik, egy olyan idôszakból, amikor ismételten a hangszeres zenéhez fordult. Nagyon koncentrált, tartalmas, gondolatébresztô zene, izgalmas feladatot jelent ennek elôadása.

Kóczán Péter
Fotó: Németh Péter



1998. október 05., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület