CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SzínházVilág  

Új bemutatóra készül Sopron színháza

Anton Pavlovics Csehov 44 életéve a polgárosodás időszaka a cári Oroszországban, melyet két oldalról időben a jobbágyfelszabadítás és az első, a polgárinak mondott forradalom határol.
Sajátossága a kontrasztok sokszor ordító, egymást pusztító és mégis erősítő ellentéte, a gyors és tökéletlen lefolyás, a nagyon különböző vágyak, irányzatok egymás melletti, párhuzamos élete.
A csehovi ige, mely végigkíséri az író betegségekkel teli, rövid életét, s amelyet munkásságán keresztül az utókorra hagy, rövid, két szótagú: várni! Az eseményektől, a valódi változástól még oly távol levő alakjai a mondataik zeneiségében, a lírai és ugyanakkor irónikus, realista jellemrajzokban nőnek a világirodalom élvonalába, s emelik ugyanoda szerzőjüket.
A Cseresznyéskert írója megjárja a társadalom legkülönbözőbb útvesztőit, vidéki fűszeres fiaként indulva jut el a város mindent egybeolvasztó, kavargó szociográfiai polihisztorságot kínáló kohójába, él az alig szocializált Szahalin szigetén, majd korán kezdődő, végzetes tüdőbetegsége viszi közel a nyomorgókhoz, az állandó halál-közeli élet a legegyszerűbb, s legbonyolultabb bánatok, állapotok megértéséhez.
Előfutára és alappéldája annak a realizmusnak, melyet Oroszországban majd Gorkij, Amerikában pedig a polgári lélektani dráma megteremtői visznek sikerre, élükön O'Neill-el.
A Soproni Petőfi Színház a hét végén mutatja be a Cseresznyéskertet Ferkai Tamás rendezésében.
Nem hétköznapi feladat, hogy mindezen szociológiai körülményeket úgy jelenítsék meg a színpadon, hogy azon értékeit emeljék ki a komédiának nevezett műből, melyek még ma is megtartják a színházaink deszkáin a háromfelvonásost, melyek időtállóan emberiek, realisták és kortörténeti, kitörölhetetlen értékek.
- DI -



2001. október 04., csütörtök 16:24


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület