CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Szép őszön, ha az embernek nincs kertje, hogy szüreteljen, a gyárlátogatás is megteszi

Lasszóval keresik a munkaerőt?


"Azt írta az újság", hogy gyárlátogatásra várják az embereket szombaton itt és itt. (Az időpontról már a hirdetésben megadott telefonszámon voltam kénytelen érdeklődni - ugyanis az újságban azt "elfelejtették" közzétenni. Furcsa...)

Felelevenedett előttem életem első "gyárlátogatása" - elmentem apával egy falemezgyárba, mert ott volt dolga. A cseres faillat, a hatalmas szerkezetek... hát... majdnem olyan félelmetes volt számomra, mint az az eset, amikor négy éves koromban mellettem - az akkor még itt-ott használatos gőzmozdony - kieresztette a gőzt. Azóta sem igen van bizodalmam a vonatokhoz... Hiába, a kora gyerekkor élményei!

A falemezgyárba tett kis kiruccanás viszont egyáltalán nem hagyott bennem negatív emléknyomot, inkább csak az maradt meg, hogy nagy gépek közelében nagyon kell vigyázni, és a szakavatott vezető utasításaira elengedhetetlen pontosan figyelni.

Amikor nyolcadikos voltam (esetleg még hetedikes?), kendergyárat, ruhagyárat és... - nem emlékszem a harmadikra - látogattunk meg, jobban előkészítendő a pályaválasztást, a továbbtanulásra jelentkezést. Ami azt illeti, kattogtak a gépek "rendesen", por is volt... Hát még akkor mennyire elgondolkodtam, amikor megtudtam, mennyire korán kezdődik ott a délelőttösnek elkeresztelt műszak, mennyire késő van, amikor a délutáninak csúfolt befejeződik; s igencsak sajnáltam azon szerencsétleneket, akiket sorsuk arra vet, hogy éjjeleken át hallgassák, éjszakai műszakjuk során - nem a házastárs horkolását, mint más hétköznapi polgár, hanem - a gépek monoton "lefetyelését", vitáját, brummogását és szisszenését! Nem a gyárimunkás életpályát választottam. (Bár, a sors még odakényszeríthet, tudom!! Sőt, még rosszabb helyekre is!)

Gondoltam: annyi év után megnézek egy mai gyárat, miért is ne! Nemzetközi, világhírű, mindenki által ismert márkájú technikai eszközöket (többek között telefont, monitort, borotvát, televíziót, videót stb.) gyártanak a cégóriás gyáraiban, amelyekből egynémely holmi a szombathelyi üzemcsarnokokban kerül le a futószalagról. /Nem óhajtok a reklámtörvényt illetően borotvaélen táncolni, úgyhogy maradjunk ennyiben./

Volt egy látogató turnus délelőtt tíztől, egy déltől s az utolsó: kettőtől. Az utolsó időpontra tudtam kijutni. Kis loholás is maradt a végére, de pontosan megérkeztem. Öt, azaz öt fő tolongott a porta előtt, a bejárati kapunál. Mikrobuszokkal éppen távoztak a délelőtti műszakjukat befejezők - kerékpárokkal, motorral a helyiek. Kamionok, teherautók, személyautók a gyár parkolójában. Még volt kijövő ember. Amikor kiléptek a kapun, rányomtak egyet tenyerükkel egy piros gombra, ami adott egy rövid fütyülő-sípoló hangot. Elköszöntek a portástól, megbámultak minket, azután agyő. (A sípról később egyik látogató-társunk kérdésére megtudtuk, hogy véletlenszerűen hosszan is megszólalhat, ilyenkor az illető "kiválasztott" bemegy a portára, ahol megnézik a táskáját, nem lopott-e alkatrészt, vagy bármit.) "Várunk még egy kicsit" - közölte a fiatal hölgy, aki vezetésünkre jelent meg; mint kiderült, az újságban az eseményt meghirdető munkaerő-kölcsönző cég ügyvezető igazgatója. Vártunk. A portás bemondott valamit a hangosba, ötünk közül az egyik, egy kb. ötven éves férfiú nyakát nyújtogatva kíváncsiskodott mindenfelé, lépkedett erre-arra. Mi, többiek - értsd: négy fő illető - birkamód álldigálltunk. No, aztán elindultunk. Lépcső fel az öltözőbe. (Mármint láttuk, nem mentünk fel.) El balra. Tükörfényes linóleum. Nagyajtó ki - hú! Gépzaj, de jó sok decibellel. Az automata gépsor termében voltunk. Néhány dolgozó ügyelt járkálva a számítógép vezérlésű masinákra - őszintén szólva nem figyeltem, volt-e rajtuk valami fültyű, el voltam foglalva a reszketéssel, hova is léphetek... Remélem, volt rajtuk.

Tömegesen áthömpölyögtünk egy még nagyobb terembe, ahol három-négy gyártósor csendesen pihengetett, másik kettőn dolgoztak. Általában fülhallgató volt rajtuk, mint kiderült, rádiót hallgattak. Hm. Tiszta szórakozás - gondolná az ember. Kezükön vagy bokájukon rugósan nyúló (engedi a kezet nyúlkálni a kis alkatrészes dobozokba) földelés volt, nehogy sérüljenek a beültetendő vagy beültetett mütyűr kis alkatrészek. Csend, nyugalom. Egyesek (három-négy fő) szemmel láthatóan a dolgukat téve mászkáltak ide-oda, nézelődtek, odahajoltak valakihez. Állva dolgozó ember is volt. Számítógép is, ellenőrző gép is. Nem is egy. Forrasztott is valaki, szintén nem is egy ember.

A teremben abszolút világos volt - kellemes halványszürkés-fehéres "hangulat" uralkodott. A dolgozók köpenyei is fehérek. Másik vezetőnk, aki már a gyár alkalmazottja, nem a munkaerő-kölcsönzőhöz tartozik, elmagyarázta, ki mit csinál, mi a lényeg. Nagy figyelem szükséges, pontosság. Nem beszélgetnek - helyette hallgathatják a rádiót. Ki lehet menni (pl. vécére) - akkor beül helyettük a beugró. Van egy öt perces és egy tíz - vagy tizenöt - perces szünet; nem értettem pontosan, mert a sziszegő vákuumdolgok azért csak adtak annyi hangot, hogy ne lehessen mindent érteni - egyébként tényleg laza csend uralkodott a teremben. Az őszülő úr odament egy dolgozóhoz, ezért toporogtunk egy helyütt némi időt, míg ő kedvére kikérdezhette az illetőt - illetve: amíg vezetőnk az "orrára nem koppintott", és kedvesen továbbhaladásra nem invitálta. Valójában nem igazán haladtunk azután sehová, csak annyi volt, hogy a forgó székeken üldögélő dolgozók háta mögött végigmentünk ezen az egy gyártósoron, azután ki az udvarra, azután be az igazgatósági, irodai épületbe, fel az első emeletre, ahol a "tréningteremben" - értsd: asztal, székek, elöl tábla, tehát inkább tanteremfélének nevezhetnénk - egy harmadik fiatal hölgy várt minket, s diavetítéssel egybekötött rövid ismertetőt tartott a gyár történetéről, a gyárban jelenleg folyó termelésről.

Aki akar, ezután megírhatja a tesztet, és ha azon megfelel, hétfőn, orvosi vizsgálat után, akár már munkába is állhat - tudtuk meg a szót ismét átvevő munkaerőkölcsönzős hölgytől. E ponton hárman felálltunk, mondtuk, hogy mi csak gyárlátogatásra jöttünk - és csendesen távoztunk. Kettő, azaz kettő illető maradt. A "kotnyeles" idősebb és egy csendes, nagy szemű, kissé enervált fiatalabb férfiú.

Egy esetből nem lehet általánosítani - de ahol lasszóval akarnak munkaerőt szerezni - ugyanis az ikszedik hölgy elmondta, hogy nagy szükség volna munkaerőre -, ott nem állíthatjuk, hogy munkanélküliség van. Márpedig ez sima betanított munka, nem hűde nyelvismeretet és minden hiperszuper tudást igénylő tevékenység. Tegyük fel tehát a kérdést, miért nincs a helyekre elég ember. Feltettük. Most kíséreljük meg a válaszadást.

A helyekre főleg nők jelentkezése célszerű, mert az ő kezük kisebb, jobban meg tudják fogni, s ügyesen a helyére illeszteni az apró kis alkatrészeket. Csakhogy: a munkarend vagy három-műszakos, vagy folyamatos - ahogyan újabban már a legtöbb gyárban az Magyarországon. EM-BER-TE-LEN. A természetes életritmus teljes felborítása - előbb-utóbb egészségkárosodással, de mindenképpen azonnali káros kihatással van mind az egyénre, mind családjára - álljon az még szüleiből és testvéreiből, vagy akár házastársból-élettársból és gyermekekből. Két-három nap munka, mondjuk, délelőtt. Egy-két nap pihenés. Megint három nap éjszaka. Mondjuk, három nap pihenő. Aztán délután stb. FO-LYA-MA-TO-SAN. Tehát szombat-vasárnap - olyan az e munkarend szerint üzemelő sok-sok gyárban NINCSEN. Azért hangsúlyozom ezt most ilyen szájbarágósan, mert feltételezem, hogy nem a gyári dolgozó lakosság olvassa legnagyobb számban az online lapokat, akik meg olvassák, hacsak nem ilyen munkarendű szülők gyermekei, vagy gyermekek édesanyja-édesapjai, nemigen vannak tisztában az embernyúzás napjainkban űzött egyik legfejlettebb formájával.

Szerény meglátásom szerint EZ az oka annak, hogy munkaerő-hiány észlelhető például EBBEN a gyárban. Persze, aki itt elhelyezkedik, ne gondoljon arra, hogy szépen bekvártélyozza magát, és nyugdíjas koráig húzhatja majd ehelyt az igát. Nem. Eleve nem határozatlan munkaidőre szól majd a szerződés - sem először (gondolok itt a próbaidőre), sem utána. A próbaidő után határozott időre szóló munkaszerződés-megkötés várható - e gyár esetében még csak nem is a gyárral mint alkalmazóval, hanem a munkaerő-kölcsönző céggel (név nálam - a reklámtörvény szent). Ez utóbbihoz nem fűznék megjegyzést - se kis vakkantásnyit, se részletekbe menő kivesézőt, okokat keresőt.

A gyárban van kantin, ahol le lehet vásárolni az étkezési hozzájárulást, amit úgy ismertetett a gyár alkalmazottja, hogy "ha jól tudom, most 1400,- forint" - szóval látszik, mennyire foglalkoztatja őt, a nagy magasságokban lévő irodista (ilyen-olyan neveken becézett rangú) ifjú hölgyet, mi is folyik alant, a verejtékszagban. Nem akart ám ez amolyan kommunista-marxista szagú cikk lenni, csak kicsit kiakasztott ez a laza, hogy ne mondjam, hányaveti kis stíl, "hozzáállás". A gyárban zajlik a sportélet. Kedvezményes bérletet lehet kapni egy fitnesz-klubba is. Év végén, december valahanyadikán nagy gyári bálat rendeznek.

Nem bántam meg, hogy nem szüretelni mentem. Modern-Chaplin új-filmjének pár kockájába láthattam bele pár tíz perc erejéig. (Tudják, amikor csak megy a szalag, megy a szalag, s ő egy nagy csavarkulccsal időről időre meghúz valamit.) Tudom, hogy ez üzemben a kereset nem rossz - bár erről aztán egy árva vakkantásnyi szót nem hallottunk egyik - minket kézről kézre adó - ifjú hölgy szájából sem. Az igazsághoz hozzátartozik - nem is kérdeztük. Gondolom, mindenki arra számított: majdcsak sorra kerül ez is. Feltételezem, hogy akik a teszten ott maradtak, a kemény két fő, már erről is kaptak némi felvilágosítást - ha nem, hát megkérdezték. TALÁN tudta az illető hölgy, TALÁN jobban, mint ama bizonyos étkezési jegy momentán értékét...

Nem tudhatom, a tíz órai, illetve a déli gyárlátogató turnusra hányan mentek el. Meglehet, oda is elég kevesen. Márpedig a gyárba kellENE a munkaerő. Szükség lenne újabb emberi robotokra, akik koncentráltan végigdolgozzák a maguk nyolc óráját, szombaton a tízet - ha jól értettem a szippogó gépek között, még ott lent, a gyártósor mellett -, hol délelőtt, hol délután, hol éjjel, a családjukat természetesen intézik, ahogy tudják... , a fölöttük zörgő, dübörgő lakóktól függetlenül kipihenik magukat, szervezetük engedelmesen elálmosodik, s jót pihen bármely napszakban, ahogyan csak a gyári munkarend ezt lehetővé teszi, gyermekeik suttogva járnak-kelnek, mindenki szorgosan elpakol maga után, elmosogat, férj vagy nagyobb gyerekek áhítattal és pontosan bevásárolnak, a gép kimos, a családtagok szép szervezéssel rendre feltakarítanak - a kedves mamának, feleségnek már csak esetleg a vasalás marad. Jaj, majd elfeledtem: valamilyen csodálatos személy szépen elviszi reggel a gyereket bölcsibe, óvodába, iskolába, s délután érte megy... MERT HA NEM, ha "egynek-egynek" a gyári folyamatos munkarendben dolgozó nők közül "esetleg" a fent leírtaknál jobban be kellene folynia a családi munkamegosztásba - hát nagyon valószínű, hogy kialvatlanul, kedvetlenül, ingerülten, depressziósan, enerváltan, netán sírásra hajlón tölte napjait. Esetleg rászokna a cigarettára (eszméletlen sokan töltik cigarettázással a gyárban az öt perces és a másik, hosszabb szünetet!!!), talán az alkoholra - s a gyorsan szaporodó ráncok, (szemében a vérerek) korán öreggé "varázsolnák" színtelen, fakó, dohányszürke arcát, meggörbítenék járását, s megeshet, hogy nem az Avon Női Futóklub heti rendes edzésein való fitt megjelenés lenne a legfőbb gondja. Esetleg...

Nem, nem szüreteltem. A szép őszi szombaton bepillantottam sokak kényszerű mindennapjába, s amit láttam, nem volt kedvemre való. Mit láttam? Csak azt, amit annyi öreg adott már tovább annyi fiatalnak, s a fiatalabbak, korosodván, megint csak továbbhagyományozzák: Megládd, fiam, a muszáj nagy úr!

- gyöngyös -



2001. október 14., vasárnap 21:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület