CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Csak az a kérdés

Lk 18.1-8 Egyszer arról mondott nekik példabeszédet, hogy szüntelen kell imádkozni, és nem szabad belefáradni. Így szólt: „Az egyik városban élt egy bíró, Istentől nem félt, emberektől nem tartott. Élt abban a városban egy özvegyasszony is. Elment hozzá, s kérte: Szolgáltass nekem igazságot ellenfelemmel szemben. Egy ideig vonakodott, aztán mégis így szólt magában: Igaz, Istentől nem félek, embertől nem tartok, de annyira terhemre van ez az özvegy, hogy igazságot szolgáltatok neki, nehogy végül nekem jöjjön és arcul üssön.” Az Úr így szólt: „Hallottátok, hogy mit mond az igazságtalan bíró? Hát az Isten nem szolgáltat igazságot választottjainak, akik éjjel-nappal hozzá kiáltanak? Megváratja őket? Mondom nektek, hamarosan igazságot szolgáltat nekik. Csak az a kérdés, hogy amikor az Emberfia eljön, talál-e hitet a földön?”

A profán hasonlatok folytatódnak.
Ki nem ült még váróban, legyen az orvosi rendelő vagy vezetői - polgármesteri meghallgatás? Mindnyájan ismerjük az embertípust, aki le nem rázható, alkalomról alkalomra megjelenik, rezzenéstelen arccal ül a váróban, ha kell nap mint nap, s mikor betolakszik, csak úgy dől belőle a felgyülemlett indulat. Róla mondják: dobd ki az ajtón, bejön az ablakodon. Nem szimpatikus, bár mintha a mai világban nekik teremne több jog, több babér...
Ezt a rettenetesen profán emberfajtát állítja példaképül Jézus az imádkozók elé itt és még két másik helyen is az evangéliumokban. Első hallásra mintha csupán "sitz-fleisch" (fenék-nagyság): folytonos, "nyaggató" imádság kérdése lenne, hogy minden kívánságunk teljesüljön, a tyúkszemtől való megszabadulástól a kacsalábon forgó kastélyig.
Aki így lát neki az imádkozásnak, az könnyen óriásit csalódhat, mert két kitételt nem olvasott el figyelmesen. Az egyik az, hogy igazságot szolgáltat Isten a kérőnek. És itt az egyik bökkenő: vajon kinek az igazságát szolgáltatja neki; az emberét vagy a sajátját? Én az utóbbira szavazok. Ez konkrétan azt jelenti, hogy az az igazság, ami teljesül, nem biztos, hogy a mi kérésünk, de egy biztos: a javunkat szolgálja. Most már csak az a kérdés, hogy ezt el tudjuk-e fogadni?
Itt kapcsolódik a második kitétel a kérő imádságra adott isteni válaszhoz: a választ csak hitben lehet elfogadni. Ha nincs hit (kegyelem, bizalom és meggyőződés), akkor hiába a válasz, nincs aki meghallja. Ha a kis hercegben úgy szól a szentencia, hogy jól csak a szívével lát az ember, akkor ez itt a válasz a meghallására még inkább vonatkozik. Hitben kell elfogadni az Igazságos Bíró válaszát, hiszen a nem halló nem fog választ kapni, a neki nem megfelelő választ meg sem hallja.
"Jól szerkesztett" az evangéliumi részlet, emberi logikával nézve is: az utolsó kérdésben messze túlmutat az akkori jelenen, örökérvényűre aktualizálja a pillanatnyi gondot: hogyan imádkozzunk? A meghosszabbított válasz úgy néz ki, hogy lesz-e egyáltalán párbeszéd Isten és ember között? Lesz-e ember, aki a csuda-nagy racionalitásában akkor is imádkozik, ha nem az következik be, amit ő szó szerint "sugall" az Istennek? Lesz-e hit, mely a rendszeresen, mondhatni a "menetrendszerűen" jövő válaszokat meghallja? Ha ugyanis nem lesz fogadó fél, úgy hiába az erőszakos kérő ima, a válasz süket fülekre talál.
A másik, az itt meg nem jelenített, de sugallt embertípus a magát átadó és felajánló egyén. (Nemrég történt, hogy valaki egy csoportos fotót vett elő táskájából, amelyen megmutatta azt az útszéli keresztet, ahol a képen láthatók felajánlották magukat Istennek. A társaság két, relatív fiatal férfi tagja azóta már nem él. Isten elfogadta a felajánlást, s a válasz, bár megdöbbentő formában, de megérkezett,)
Jézus aggodalma ugyanis nem arra irányul, hogy nem lesz, aki válaszol, de ránk mutat, akik a magunk igazát önző módon keressük, és elfelejtjük, hogy a megtérés önátadásában - még ha nem is gondoltuk "olyan komolyan" - teljes valónkat fogadta el Isten, hogy saját céljait általunk, akár teljes (számunkra esetleg negatívnak felismert) sorsfordulásunkon keresztül valósítsa meg.
- DI -



2001. október 19., péntek 09:58


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület