CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 13., hétfő, Szervac, Imola napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Concerto  

Találtam egy régi könyvet...

Kezembe került egy érdekes könyv.
Nem újdonság, már 1984-ben megjelent a Megvetô kiadónál.
A címe:  A Muzsikának Közönséges Története
A reformkor lelkes éveiben írta egy Mátray Gábor nevezetű muzsikus.
Idézek belôle pár sort mindannyiunk okulására:

(Vigyázat! Ma már nem a reformkorban élünk! A korabeli helyesírást és dagályos stílust átvéve garantált a bukás magyarból...)


§. 1. Bévezetés

Az emberi elmének s kézi ügyességnek talán legnagyobb tökéletességét a muzsika mutatja. Úgy lehet azt tekinteni, mint valamelly közönséges nyelvet. A nagy muzsikus minden képzett elméjű nemzetnél nagy becsben tartatik.
- Esmerkedjünk tehát meg közelebbrôl, noha a Tudom. Gyűjt. határához képest csak igen röviden a tökéletesség ezen fontos tárgyával, melly az emberre olly nagy hathatóssággal dicsekszik.

§. 2. A Muzsika név eredete, értelme

E szó muzsika görög eredetű, mert a múzsa névtôl származik; azért az elsô görögök a múzsák tudományát értették általa. Jelenti pedig: bizonyos érzéseknek rendes hangok által kifejezhetése mesterségét. - Aristides Quintilianus szerént: a muzsika a hang és mozgásbeli illendôségnek, - mások szerént: a szép mozgásnak mestersége. - Tartini szerént a muzsika nem egyéb, mint a hangok egybefoglalásának mestersége. - Dömény és Malovetzky szerént (Utmutatás a Klavir helyes játszására) a muzsika, mint vizsgálódó hangtudomány, tanit a hangoknak helyes egybekötésérôl és elrendelésérôl.

§. 3. Muzsika becse, ereje

Nagy és csuda ingerrel hat a muzsika az emberi szivre; azért nem ok nélkül volt s lesz az becsben mindenkor a míveletlen s mívelt nemzeteknél... ...Bebizonyodott valóság, hogy mennyire nem viheti a hangmívesség az emberi szivet, és hogy ezt az indulatok minden lépcsôjén fel s alá vezetheti... Külömben, tapasztalásunk szerént, a muzsika vidítja elménket, búnkat űzi, legártatlanabb mulatsága az ifjaknak s korosoknak, mert amazokat vissza tartja számtalan életkeserítô veszedelmektôl, emezekkel elfelejteti a viselt, vagy viselendô terheket... ...A katonák muzsika mellett egyarányosan mennek s jó renddel, kedvvel, kevés fáradtsággal végezik útjokat. - Ez okból szokás a hídlábakhoz szükséges fenyô szálak leveretésénél a verô masina forgatói közé egy furullyást állítani, kinek a masina hajtása alatt furullyázni kell. Ezeknek közelebbi oka az, hogy a kimért mozgás, melly egyarányos idô alatt egyformán megyen elô, mulattató s könnyíti a figyelmezést, melly külömben hamar ellankadna. Azért a taktusra mért mozgás minden erôltetést kívánó munkát elôsegít, p.o. a hajóhúzást, evedzést, csépelést, kovácsolást.
Közönségesen tapasztaljuk, hogy a muzsikusok és muzsikát kedvelôk indulatosak, hajlandók a jóra, lágyszívűek, társalkodók; kellemetesek, könyörületesek, ájtatosak, de egyszersmind a haragra, és kicsapongó érzékiségre hajlók; vannak azonban mások is illyen indulatúak, kik se muzsikusok, se muzsika kedvelôk, - ellenben a flegmatikus természetôek ritkán szeretik a muzsikát s közönségesen kemény, indíthatatlan természetűek...

§. 4. Muzsika feltalálója

Az egyes ember vagy nemzetben híjában keressük; mert a ter,észet éppen úgy munkálódott a muzsika feléledésében, mint más tudományok s mestermívek eredetében. Ô adta az embernek az ahoz vezetô elsô tevékenységet, s úgy vezeté a véletlen történet majd ezt, majd amazt a föld külömbféle népei köztt a muzsikai hangok kifejezésére, mellyek idôvel s gondolkodással mindég jobban tökéletesedtek, míveltettek...

Mátray Gábor 1797-1875 között élt, a magyar zenei élet fontos alakja, zenetörténeti rendszerezô munkái mellett a magyar népzene értékeire is felhívta a figyelmet (más másfél évszázaddal ezelôtt!), két zenei-művészeti folyóiratot alapított és szerkesztett, emellett néhány zeneművet is írt. Sem a múlt, sem a jelen nem mélányolta érdemeihez méltó módon.
Azért tartottam érdemesnek felhívni rá a figyelmet, mert a XX, század vége felé, az Európához való csatlakozás küszöbén a legfôbb dolgaink egyike, hogy tudatosítsuk sajátos magyar értékeinket...



1999. február 03., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület