CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

World Press Photo 2001

Unalmas és szomorú


Én már nem nézem a tévét, elzárom a rádiót is, ha hírek jönnek, a nyakunkra hágó világvégéről csak kocsmában érdeklődöm, dehát még nem jön, legalábbis úgy tűnik. Egyszer csak elég lett a katasztrófahiradókból, a fél nyolctól nyolcig tartó hideglelésből, kajáltassák a médiáék a szaftos cumót azzal, akinek erre igénye van; tudom, a többségről van szó. Nem csepegtetnek lassan félelmet és nem izgatnak fel, történjék bármi is, én tudom hogy ez a világ szép és kies lak, amiben utazni jó, és az emberek sehol nem állatok, hanem olyanok mint én, vagy bárki más.
Olvasom a könyveimet, nézem a filmeket, és kiállításokra járok, és ha alkalmam adódik elutazom valahová, és általában azt látom, hogy jól látok.
Nem a World Press Photo kiállításon. Groznij, Izrael, dél-szláv tájak, Bosznia, Afrika és a többi ismerős színpad, ez van a képen, meg van még rajta pár kacat, egy pár variáció, emberek végtag nélkül, végtagok emberek nélkül, ruhátlan halottak, ruhák halottak nélkül (na, ezen Toscani barátunk bizonyosan jót nevetett), kiláncolt fogyatékosok, meg összeégett hívők. Meg döglött állatok. Ezek sokkolni akarnak engem, csak azt nem tudom miért, meg hogy hogyan, hogyan képzelik el, hogy ezek a sablon-beállításokkal felvett zsánerképek majd engem földhöz vágnak. Földhöz vágnának, ha hagynám, pláne, ha meglepne hogy ez van. De hogy lepne már meg? Nekem a magam részéről elegem van a történelemből, kivonulok belőle, torkig lettem vele.
Míg elkerekedett szemekkel olvassák mellettem a hihetetlenebbnél hihetetlenebb képaláírásokat, én csak dudorászom magamban, és nézem mosolyogva a megmenekült pingvineket, meg a Sierra Leone-i olimpiai csapatot, ahogy tartják a zsineget a tengerparton, míg ugrik a magasugró.
Volt ilyen is, vagy három.


OKR

World Press Photo 2001



2001. október 26., péntek 18:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület