CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Kulturális Gála: Protestáns Napok
 


 A reformáció emlékére rendezett megemlékezésen az egyházi iskolák újraindításában, az evangélikus iskolák fejlesztésében, valamint a nemzetiségi oktatás megteremtésében nyújtott munkája elismeréseként Péterffy Sándor-díjat kapott dr. Lampérth Gyula, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum igazgatója. Az elismerést D. Szebik Imre evangélikus elnök-püspök és Benczúr László országos felügyelőhelyettes adta át.
A Kisalföld napilap október 26-i, pénteki száma az eseménnyel kapcsolatosan arról is ír, hogy az idei Országos Protestáns Napok  Kongresszusi Központban rendezett kulturális gálaestjén az Orbán Viktor miniszterelnök és D. Szebik Imre evangélikus elnök-püspök ünnepi köszöntőjét követő kulturális összeállításban, a Takács Andrea karnagy vezette líceumi kórus is vendégszerepelt, amelynek előadásában két Szokolay-kompozíció is felcsendült.
       Dr. Lampérth Gyula (szül. 1950) matematika–fizika–ábrázoló geometria szakos középiskolai tanár 1991-től, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) új indulásától kezdve igazgatója az intézménynek.
Lampérth szülei módos parasztemberek voltak, akkoriban kuláknak számítottak. A családban hagyománya volt a tanulásnak, apja és nagybátyja is a pápai református gimnáziumban érettségizett. A középiskola elvégzése után az ELTE-re maximális pontszámmal vették fel, a matematika és fizika szak mellett harmadévben felvette az ábrázoló geometria szakot is. Diploma után négy évet töltött az egyetem Ságvári, ma Trefort utcai gyakorlógimnáziumában. Később sok évet dolgozott az egyetem főiskolai karán, ahol előbb tanársegéd, majd adjunktus, később docens lett.
    1984-ben doktorált, s ezekben az években kezdte foglalkoztatni az egyházi iskola létrehozása is. Részt vett a híres Fasori líceum megnyitásán, majd később sikerrel pályázott az evangélikus egyház hamarosan induló második középiskolája, a nagy hagyományokkal rendelkező soproni evangélikus Líceum igazgatói posztjára, ahol idővel beindította a nyolcosztályos képzést, mindkét tagozaton a német nemzetiségi oktatást. Dr. Lampérth Gyula mostani kitüntetését megelőzően, tavaly Németh László-díjat vehetett át.

(Forrás: Kisalföld)
Fotó: CyberPress



2001. október 28., vasárnap 21:54


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület