CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Halottak napján

Még soha nem vettem észre, hogy ma Achilles névnapja van (az egyházi névnapsor szerint Tóbiás). Önként kínálja tehát a nap a mondanivalót: ez hitünk egyik achilles-pontja, hogyan viszonyulunk a halottakhoz.
Kevés zavarosabb műsort lehet a médiában hallani, mint ma délelőtt lehetett, amikor a merőben emberi szempontok és egyházias felfogás mellett minden előjött a halottlátástól az euthanáziáig.


A Szent Mihály Templomban az elhúnyt lelkipásztorokért könyörögnek.

Néhány nagyon egyszerű és világos ténytől eltekintve a kinyilatkoztatás és egyházi hagyomány nem sokat mond ezzel kapcsolatban. Mintegy ezer éve imádkozunk a hallottainkért, akiket Isten kegyelmébe ajánlunk, és kérjük, hogy ha van időszakos megtisztulásra szükségük, az engedtessék el nekik.
Elég egyértelmű az is, hogy hazatért szeretteink sorsa figyelmeztet mindannyiunkat, hogy a hátralévő időnket jól osszuk be, egyben felhívja a figyelmet arra, hogy a halottak immár kimaradnak a lehetőségek, a sanszok, a "kegyelmi ziccerek" közül, marad az elszalasztott lehetőségek okozta lelkiismeretfurdalás.
És mégis, évről évre eljátsszuk önsorsrontó szerepünket anélkül esetleg, hogy cseppet is javulnánk. Pillanatnyi sokkhatás vagy adrenalin-"stósz" marad az ünnep, és a sarkalatos tények mellett is vannak, akik már elfoglalták azt a helyet, amiért itt, az életben mi még csak futunk, "nem mintha már elértük volna".
Pedig holnaptól már jobbaknak kellene lennünk, a következő naptól a Földnek másképpen kellene kinézni, és a másnaptól meghaltakért kevesebbet kellene aggódnunk. Azért, mert ők már másképpen éltek, azért, mert mindannyian hisszük, hogy van kegyelem, örök élet, és valódi bűnbocsánat, ha van igazi bánat.
- DI -



2001. november 02., péntek 14:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület