CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

Micsoda galóca!

Havonta kívánok ezen a helyen beszámolni a horgászatra érzékenyek részére a Magyar Horgászban közölt érdekesebb eseményekről. Ezen túlmenően, ha valamelyik kedves horgász- társnak lenne mondanivalója nyugodtan keressen meg e-mailen és szívesen megjelentetjük írását vagy fényképét illetve mindkettőt. Segítsetek kedves horgásztársak változatosabbá tenni ezt a rovatot!

NOVEMBERI HORGÁSZ HÍREK

KÉREM FOLYAMATOSAN FIGYELNI EZT AZ OLDALT, MERT A CIKKEK EGYMÁS UTÁN KERÜLNEK RÁ, AHOGY IDŐM ENGEDI.

REKORDLISTA

PONTY

A következő ponty az idén fogott eddigi legnagyobb!

Csajági János budapesti horgász június 18-án a Ráckevei Duna-ágon, a tököli parkerdő térségében fogott 27 kg-os (86/100 cm) tőpontyot. A szerencsés horgász a partról dobta készségét, ami 0,30-as zsinórra szerelt önetetős megoldás volt és a horogra 5 szem felfűzött kukoricát tett. Viharos, esős, ronda idő volt, amikor éppen az egyik botját rendezte -kb. négy óra öt perckor -, amikor a másik boton levő orsóról futni kezdett a zsinór. Sikerült az akasztás és megkezdődött egy fél órás huza-vona. Persze megint az ember lett a győztes, de nem adta könnyen magát a gyönyörű hal. A horgásznak először derékig be kellett gázolni a vízbe, de a szák kicsinek bizonyult. Ezután jött a barba-trükk: a már kimerült halat úgy sikerült partra juttatni, hogy a bot eldobása után az ölbe kapott pikkelyest kézben vitte a partra. Most már nem csak csuron vizes lett a horgász, de legalább nyálkás is. A pikkelyminta szerint 14 éves volt a potyka. Hát érdemes volt?

HARCSA

Boczor Zoltán dombóvári horgász a helyi Tüske tavon szolgált rá a 'nagy harcsa fogó' jelzőre. Az idei második legnagyobb harcsája mellett további öt rekordlistás harcsát is fogott. A harcsák első számú ellenségüknek tekintik az ügyes horgászt, aki 56 kg-os szakítószilárdságú erőzsinórt használ. A legnagyobb halát twisterrel, a többieket úszós szerelésen kínált nadállyal akasztotta. Augusztus 17-én szép holdtalan nyári estén tíz óra után néhány perccel a fenékre engedett twister emelgetésébe szólt bele egy mohó és meggondolatlan harcsa. A megakasztást követően negyed órás kemény fárasztás következett. Közben a csónakban ülő barátjának is átadta a botot, hogy érezze mi a különbség a nagy ponty és a nagy harcsa húzása között. Amikor a harcsa már megúnta az erőlködést, vágóhoroggal a csónakba kényszerítették. A tömege 79 kg (212/101 cm) volt.

Az úszós szerelésen piócával fogott harcsái a következők: Május 10-én 11 óra 30 perckor sikerült egy 54 kg-ost (194/94 cm), május 21-én 11 óra 30 perckor ( úgy látszik ez a harcsák ebéd ideje) 50,70 kg-ost (191/89 cm), június 8-án este 9 óra 30 perckor 38,50 kg-ost (157/68 cm), június 3-án reggel 9-kor 31 kg-ost (143/67 cm) fogott. Boczor Zoltán mennyire utálhatja már azt a sok finom rántott harcsát!

SÜLLŐ

Ifj. Lendvai László pannonhalmi horgász a bakonybánki "AL-VI" horgásztavon fogott augusztus 4-én 6,50 kg-os (80/49 cm) fogast. Most jön a meglepetés, hiszen 0,25-ös zsinórjára 0,21-es előkét kötött és arra a horgot, csemegekukorica+csonti csalit! Egy ilyen ízlés ficammal megáldott süllőt tudott vele becsapni! De nem csak Ő volt az egyedüli, hiszen másik két rekordlistás süllő is pontyoknak felkínált csalira kapott kedvet. Nagy szerencse kell ilyen esetekhez, azonban elég gyakran lehet hasonló esetekről hírt kapni. Nekem még sosem volt ilyen szerencsém.

CSUKA

Kigyósi Zoltán mosdási horgász a Hársas-Berki víztározón február 4-én reggel fél hétkor 15,41 kg-os (128/51 cm) gyönyörű csukát fogott. A szerelés úszós-mártogatós módszer keveréke volt és a horgon 7-8 cm-es fagyasztott keszeg ingerelte kapásra az óriási halat. Szegény nem gondolta, hogy az a fagyasztott valami lesz élete utolsó falatja. A 0,22-es zsinórral 45 percig tartott a fárasztás és a csuka életébe került, hogy nem volt képes valami jó kis akadóba bevinni a viszonylag gyenge zsinórt. Pedig több esélye már nincs a szerencsétlennek.

AFRIKAI HARCSA

Fally Tamás még csak 8 éves és már neve és fogása megjelent a Magyar Horgászban! Szép jövő előtt áll a fiatal ember! Az ifjú budapesti horgász 6,43 kg-os (95 cm) afrikai harcsát fogott! Július 21-én délelőtt 10 órakor az Ordas horgász tavon 0,30-as zsinóron két szem fűzött harcsatáppal csalizott, amikor a vendég hal úgy gondolta megvicceli a gyermekhorgászt. Nem hitte volna, hogy ilyen ügyes fiúval került szembe és ez lett a veszte. Ezzel egy életre beoltotta a sikeres gyermekhorgászt.

TÁVOLI VIZEKEN

NYÁRI VENDÉG NYARALÓK SZÁMÁRA.

Az európai tengerközeli halak egyik legszebbike, a makréla, partról és csónakból egyaránt fogható. A partoknál júniustól szeptemberig tartózkodik. Fogásához a forró, szélcsendes idő az ideális. Csónakkal célszerű a sirály csapatot követni, mert többnyire alattuk vadászik egy makréla csapat. Villámgyorsan kell cselekedni, mert a hírtelen feltűnő csapat hamar el is tűnik. Fárasztásról nem lehet szó, ezért 100 gr-os dobósúlyú 3,5-4 m-es bot szükséges. A multiplikátoros orsón általában 0,40-es-0,50-es zsinór, végén 10 dkg-os ólom. Az előkén 4-6 vagy több makréla-légy tollakból, szőrökből, műanyagból összeállítva. Olykor mindegyik horgon akad egy hal. Ha valaki mégis a fárasztást szeretné élvezni, akkor könnyű pergető botot használ és halszeletet csalinak. Kapás után gyors bevágás eredményezi az eredményes fogást.

ÖREG HORGÁSZ-NEM VÉN HORGÁSZ.

A képen a 91 éves Hans Offermannt látjuk, aki még mindig képes óriási hallal eredményesen megküzdeni. Gyerek kora óta gyakorolja ezt a nemes szenvedélyét. Felnőttként aztán igazi szenvedélyes horgász lett és a halakat külföldön is kereste. Már 1935-ben Svédországban lazacozott. A második világháború után Írországban, Izlandon, Norvégiában, Szlovéniában, a Duna deltában majd ismét Svédországban kergette a halakat. Az első nagy lazacát Kanadában fogta műléggyel, mellette tavi pisztrángot, szaiblingot és nagy marénát is. A galóca régi nagy álma volt. 1964 óta a Drávához utazott galócázni. Legnagyobb galóca fogása 1985 február 19-én volt, amikor 34,80 kg-os IGFA világrekorder példányt sikerült horogra csalni. Az alsó képen ez a példány látható. A kép másik felén egy 52 cm-es pénzes pért mutat, amit ugyancsak a Drávában fogott. 80 éves korában még Új-Zélandra ment és a Rakia folyóban nagy angolnákat és lazacokat fogott.

A németországi Kyll folyóban és a Drávában még ma is horgászik. Talán ez is hozzátartozik a hosszú élet titkának megfejtéséhez.

TÍZEZER PÉNZES PÉR AZ INN FOLYÓBA ÉS A SZIVÁRVÁNYOS PISZTRÁNG.

A Wasserburgi horgász egyesület mintegy 20 000 márka értékben helyezett ki egy nyaras pénzes pért a folyóba. A 10-14 cm-es ivadék keltetéséhez az anya halakat az Inn folyóból szerezték. Az ez irányú kutatások alapján fontosnak tartották a telepítendő vízben honos szülőket biztosítani. A megritkult hal állományt íly módon remélik felszaporítani.

A tél folyamán a horgászok helyreállították az ismert pér ívóhelyeket, amelyek a folyó duzzasztóművei miatt szenvedtek kárt. Az egész éves fogási tilalom is védte a pér állományt. Sajnos ott is sok a kormorán, akiknek nem lehet megtiltani a pérek fogását.

A képen látható gyönyörű szivárványos pisztrángot a svájci Ache folyóban fogták, aminek akasztása és kifárasztása remek élményt jelent.

KITÜNTETETT HALPREPARÁTOROK.

Az állatpreparátorok ez évi világbajnokságára a springfieldi (USA) Crowne Plaza Hotelben került sor. A díjazottak között három svájci is volt: Lorenz Gaus ( munkája a zsákmányát megragadó pisztráng ), Matthius Fahrnis ( küszök ) és Rudy Maur ( pataki szaibling ) a képen látható.



Tvordy György

2001. november 14., szerda 14:55


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület