CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Kereskedelmi és Iparkamara  

Határon átnyúló Környezetvédelmi Konferencia Sopronban

Határon átnyúló Környezetvédelmi Konferencia helyszíne volt a soproniGyermek és Ifjúsági Központ. A konferenciát a Sopron Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara és szervezte.
A kamara nevében Horváth Vilmos kamarai elnök, Sopron város nevében Varga János a városi közgyűlés városfejlesztési bizottságának elnöke köszöntötte a résztvevőket.

A konferencia a dr. Szendrődi László, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Környezettudományi intézetének EU környezetvédelmi szabályozása és környezetvédelmi stratégiája tárgyában tartott előadásával folytatódott és áttekintést adott a környezetvédelmet célzó EU joganyag átvételről, az irányelvek, rendeletek és határozatok érvényesítésének helyzetéről, valamint a folyamatos és fenttartható fejlődést célzó EU 6. Környzetvédelmi Akcióprogramról.
Tibiássy Béla a Környezetvédelmi Minisztérium Nemzetközi Támogatások helyettes főosztályvezetője a környezetvédelmi EU-csatlakozás finanszírozási kérdéseiről szólva hangsúlyozta, hogy fontos ezekről szélesebb körben szólni, miután Magyarország az EU csatlakozás előtt áll, és a környezetvédelem területén több követelménynek is eleget kell tennie, ahhoz hogy környezetvédelmi szempontból is az EU egyenjogú tagjai közé tartozhasson. A Berlinben 1999-ben megalkodott Agenda 2000 program sok fontos kérdésben döntött, többek között határozatot hozott a 2000-2006 közötti időszakra vonatkozó, tíz, a csatlakozásban megnevezett ország pénzügyi támogatási eszközének biztosításáról. A főosztályvezető-helyettes a továbbiakban részletesen ismertette a Phare, Ispa, Sapard - a három előcsatlakozási eszközként megnevezettek - közül az ISPA támogatási rendszerének működését.
Az ITD Hungary Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht-t Küszné Scheuding Judit mutatta be, aki beszélt a közhasznú társaság a vállalkozások EU-s felkészítésében betöltött szerepéről. Az ITD Hungary a tavalyi év folyamán 327 szakmai napot bonyolított, tevékenysége során 808 millió USD értékű befektetés-ösztönzés született és ezáltal több mint 14000 új munkahely megteremtését segítette elő eszközrendszerén - tanácsadás, rendezvény, kiadványok - , valamint regionális irodáin és nemzetközi hálózatán keresztül a külföldi és belföldi vállalkozásokkal egyaránt folyamatos kapcsolatban van. A társaságnak, akárcsak a hozzája kapcsolódó EU Info központok működésének a csatlakozás szolgálatában kiemelten kezelt területe a környezetvédelem - derült ki az előadásból.
Igen rangos előadót köszöntöttek a konferencia szervezői Dr. Peter Rejtő az Osztrák Nagykövetség tanácsosa személyében, aki a Környezetvédelem Ausztriában a gazdaság szempontjából címmel tartott egy nemzetközi kitekintésre és összehasonlításra alkalmat adó előadást. Dr. Rejtő elmondta, hogy Ausztriában a csatlakozásukat megelőző időszakban a jelenlegi Magyarországéhoz képest fordított helyzet uralkodott. Ausztria EU -belépésekor a kormánynak arról kellett a lakosságot meggyőznie, hogy a csatlakozást követően a környezetvédelmi követelmények szintje nem fog csökkeni. Egyébként a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a csatlakozást követően Ausztriában a környezetvédelem területén nem következett be látványos változás. Tény, hogy az osztrák környezetvédelmi politika megváltozott, a rossz környezetvédelmi helyzetből adódó, annak következményei megváltoztatásának szükségességét felváltotta a megelőzésre irányuló tevékenység. A környezetvédelem ma már Ausztriában igen fontos gazdasági tényezővé vált. Az osztrák környezetpolitika a CO2 kibocsátás, a tiszta és környezetbarát termelés területén elért eredményei mellett a munkahelyteremtés nemzetközileg is fontos tényezőjévé vált. Jelenleg hátomszázra tehető a csak környezetvédelemmel foglalkozó cégek száma, amelyek közel 15000 embert foglalkoztatnak ebben az ágazatban, amelynek két harmada fő tevékenységi köre a szolgáltatás.

A Nyugat-Dunántúl régió környezetgazdálkodási programjának bemutatásával Ivanics Ferenc, a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács alelnökének előadása nyitotta a délutáni programot, amely a - Levegőtisztaság-védelem, zaj- és rezgések elleni védelem, Természetvédelem, növényvédelem, vízminőségvédelem, Hulladékgazdálkodás, megújúló energiaforrások, Környezetvédelem jogszabályozása az EU-ban, minőségbiztosítás - szekcióülésekkel folytatódott.

Kocsi János a Sopron Városi Kereskedelmi és Iparkamara titkára a konferenciát értékelve a rendezvényt sikeresnek tartja, amelyen időszerű, a gazdaság és a társadalom számára igen fontos kérdéskörökben tárgyalt témákról esett szó. A jövőre vonatkozólag két gondolat fogalmazódott meg. Egyrészt a szakmai igények azt mutatják, hogy a környezetvédelmi konferenciát jövőre mindenképpen folytatni kell, másrészt az EU követelmény szerinti témaköröket szűkíteni, az előadásokat konkrétabb szakmai kérdések köré kell majd koncentrálni.



2001. november 16., péntek 15:17


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület