CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Az EU csatlakozás folyamat - mi várható?

A Jövő elkezdődött vitairat kérdéseiről:
Az EU-csatlakozás folyamat-mi várható?

A Fidesz Magyar Polgári Párt soproni szervezete A Jövő elkezdődött - májusban nyilvánosságra hozott -Fidesz vitairat kapcsán szervezett Sopronban rendezvényt, amelyen a vitairat fejezeteiből ezúttal napirendre tűzött fő kérdés - Az EU csatlakozás folyamat-mi várható ?- címet viselte.
A témakör meghívott előadói dr. Kiszely Katalin és Ivanics Ferenc országgyűlési képviselők, az Országgyűlés Európai Integrációs Ügyek Bizottságának, és a Fidesz-MPP parlamenti frakciója Külügyi Kabinetjének tagjai voltak.

Az előadást követően a meghívott előadók sajtótájékoztatón foglalták össze azt, amiről a vitairat kapcsán, a soproni rendezvényen szó esett.

Dr. Kiszely Katalin az EU csatlakozás előnyeiről beszélt, amelyek között elsődlegesen az unió tagállamainak fejlettségi szintjéhez való felzárkozást említette. Az előnyök között beszélt az agrárium területén várhatók szerkezetátalakításról, vidékfejlesztésről, területfejlesztésről, az agrárium versenyképességének az uniós kívánalmaknak megfelelő fokozásáról. A Phare és a SAPARD programokról szólva kifejtette, hogy ez utóbbinál az EU normákból következően ugyan vannak még nehézségeink, azonban arra is célzott, hogy a pénzek fel nem használás esetén nem vesznek el. Az országjelentésre hivatkozva jegyezte meg, hogy ezen a területen jó úton haladunk, de gyorsabb tempóra van szükség. Az infrastruktúra fejlesztést és mezőgazdasági, illetve környezetvédelmet célzó ISPA program jól halad. A környezetvédelem területén korábban tapasztalt jogharmonizációból adódó lemaradás megszűnt. Az EU-s csatlakozás előnyei között a képviselő asszony az áru- a tőke, a szolgáltatások, a munkaerő szabad áramlásán kívül a diplomák kölcsönös elfogadását is említette, hasonlóan a biztonság, a közrend megerősödése, a bűnüldözés területén, vagy a korrupciós bűncselekmények visszaszorításában bekövetkező pozitív változásokhoz. Dr. Kiszely Katalin hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság jól működő, stabil és kiszámítható nagy versenyképességgel rendelkező piacgazdaság. Az infláció tekintetében gyorsan csökkenő tendencia figyelhető meg és ez a folyamat erősödik. Elmondta, hogy az EU részéről pozitív a két éves költségvetés megítélése, - az ellentétesek szocialista véleményekkel szemben - jó a folyamatosan növekvő tőkepiacunk. A vita kapcsán felmerült kérdésre célozva azt is megjegyezte, hogy a Velencei Bizottság és az Európa Parlament számára készített külön szakértői véleményben foglaltak szerint, nem felel meg a valóságnak, az az állítás, mely szerint a státusztörvény EU-s normákba ütközne. A kérdéssel kapcsolatban elmondta, hogy a végrehajtási rendeletek alkotása van még hátra, amit Romániával egyeztetni fognak.

Ivanics Ferenc A jövő elkezdődött programról általánosságában és a külpolitikai stratégiáról beszélt.

Ismertette azt a Fidesz programból is jól kivehető öt pillért, amelyre a kormányprogram is épül: a család, a munka, a tanulás, a rend, és az otthonteremtés. Amint azt a képviselő elmondta, mindegyik területen jelentős előrelépések történtek és a Fidesz programjában ezeknek a folytatása fogalmazódik meg. Területenként részletesen szólt az eredményekről. Így elmondta, hogy az elmúlt években megállt Magyarország népességfogyása, a számadatok ismeretében ez több, mint tízezres népességerősödést jelent. A családpolitikában szintén megfogalmazódnak azok a programok - a családtámogatási rendszer, a nyugdíjak emelése - amelyek mentén jelentős eredmények születtek. Minden ezeket ért kritika ellenére, a tények, amelyeket a polgárok megtapasztalnak magukért beszélnek fejtette ki a politikus, aki többek között elmondta, hogy a nyugdíjak emelése révén, több mint hetven milliárd forint került a nyugdíjasok zsebébe. A munkahelyteremtésban a Fidesz folytatni kívánja az előző cilklusban már teljesített kitűzött célhoz hasonlóan a kétszázezer új munkahely teremtésének programját. A tanulással kapcsolatosan a képviselő a diákhitel program mellett említette egy másik fontos területet - a kutatás-fejlesztés - jelentőségét, amelyet a Fidesz véleménye szerint , a GDP arányos támogatási rész jelentős emelésével kell megerősíteni. Az otthonteremtési programot szintén folytatni kívánja a polgári kormány - jelentett ki Ivanics Ferenc, ehhez kapcsolódóan leszögezte, hogy a lakáshitel program másfél év alatt 120 milliárd forintos hitelről 190 milliárd forintos hitelre emelkedett és ezúttal már valós értéknövekedésről van szó. A rend kapcsán a kormány szintén eredményekről számolhat be, amelyhez kapcsolódóan további programokat helyez kilátásba. Ezek között a képviselő megemlítette a hadsereg reformjának folytatását, Magyarország biztonságpolitikájának a kialakítását, a hathónapos szolgálati idő bevezetését, a határőrség és a rendőrség összevonása lehetőségének a megteremtését. Ez utóbbiakkal kapcsolatosan Az Európai Integrációs Ügyek Bizottságának tagjaként megjegyezte, hogy ezen a területen korszerű, hatékony az uniós jogharmonizációval szinkronban lévő szervezetet csak úgy lehet kialakítani, ha ezeket a lépésekre sor kerül. Új elemeit képezik a kidolgozott programnak a különböző katasztrófavédelmi programok.

A továbbiakban a Fidesz külpolitikai stratégiájáról szólva, annak három fő eleméről az uniós csatlakozással kapcsolatos stratégiáról, a közép-európai stratégiáról és a magyar nemzetrészekkel való kapcsolattartás stratégiájáról beszélt az országgyűlési képviselő. Az elsővel kapcsolatosan kifejtette, hogy a vitairat a NATO programon keresztül a különböző támogatási programokig, egy olyan egységes irányt fogalmaz meg, amely Magyarország EU-n belüli helyzetét szeretné pontosítani úgy, hogy a magyarságunkat, a magyar nemzet értékeit megőrizve lépjünk be a sokszínű Európába. A Közép-Európával kapcsolatos - CEFTA és trilaterális - együttműködések célja, hogy Magyarország közép-európai térségbeli helyzete megerősödéjék, ezáltal megteremtve Magyarország kárpát-medencei vezető szerepe kialakulásának lehetőségeit.

A magyar nemzetrészekkel kapcsolatos program eredményeként és annak jól működő részeként említette a MÁÉRT meglétét, amely néhány kivételtől eltekintve, pozitív visszajelzéseket kap. Az ügyben tett jelentős előrelépésnek minősítette a politikus azt, hogy a MÁÉRT  - a közvetlen párbeszéd lehetőségének biztosításával - próbálja megvalósítani a különböző országokban élő magyarok támogatását. A Fidesz vitairata e tekintetben ennek a stratégiának a folytatását tartalmazza.

Én azt hiszem - jelentette ki végezetül Ivanics Ferenc, hogy a Magyarország érdekeit szolgáló programban pontosan megfogalmazódik Magyarország helyzete, szerepe, lehetőségei Közép-Európában és az Európai Unióban. Ez nem egy kiszolgáltatott helyzetet jelent, hanem egy dinamikus előremutató szemléletű, egy poztív gazdaságpolitikai irányultságú, egy pozitív, a helyzethez igazodó és a helyzetben kezdeményezően fellépő szerepet jelent.

VBÉ



2001. november 18., vasárnap 14:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület