CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Hermész Díjas a Berzsenyi Dániel Könyvesbolt

    A Kulturális Miniszter által alapított Hermész Díj-jal tüntették ki a soproni, Várkerület 104. szám alatti Berzsenyi Dániel Könyvesboltot.
A díjhoz tartozó emléktáblát Tengerdi Antal soproni alpolgármester, Okolicsányi Tamás, a Magyar Könyvklub Rt. kereskedelmi igazgatója jelenlétében Péliné dr. Baán Éva a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Művészeti Főosztályának Főtanácsosa adta át Szabó Lászlónak a Berzsenyi Dániel Könyvesbolt vezetőjének.

   
Péliné dr. Baán Éva átadja a Hermész Díj tábláját

    Péliné Baán Éva köszöntő beszédében utalt arra, hogy a díjról döntő bíráló bizottság által megvizsgált krtitériumok között számos olyan szubjektív is létezik, amelyek arra utaltak, hogy a könyvvel foglalkozók munkájának megítélésében nem mindig a lebonyolított forgalom a meghatározó, mert a köny révén lézetnek olyan emberi kapcsolatok, amelyek pótolhatják a pénzhiányból adódó hiányosságokat.
    Jól meghatározott, az olvasóközönség javát szolgáló követelményeknek kell megfelelnie annak a könyvesboltnak, amely a rangos díjra pályázik. Az élő magyar irodalom legalább ötven százalékának megtalálhatónak kell lennie a boltban, amelynek kínálatában jelentős számú gyermekirodalmi mű és idegen-nyelvű könyv is kell hogy legyen. Lényeges, hogy az üzletnek legalább egy, idegen-nyelvet ismerő dolgozója is legyen.
- A legfontosabbnak azt tartjuk - hangsúlyozta Péliné dr. Baán Éva főtanácsos asszony, hogy a könyvesbolt egy találkozóhely, legyen, külsőleg szép és barátságos; legyenek benne zugok és sarkok, ahol le lehet ülni, ahol el lehet beszélgetni. Azt is kérjük, hogy a könyvesboltot egy, a boltban megfordult jelentős személyiség is ajánlja, és legyen a bolt kulturális rendezvények, író-olvasó találkozók helyszíne.

    Az Olvasás Évében, egy könyvesbolt ünnepségén miről is esne szó, mint magáról a könyvről.
    - A könyvről általában csak jót lehet gondolni - véli a főtanácsos asszony, aki a minisztériumban egyszemélyben a díjnak a gazdája, egy kicsit a kitalálója, egy kicsit a gondozója.
- Én magam is olyan családban nőttem fel, ahol a könyv nagyon fontos dolog volt; nem szobadíszként, használtuk, hanem mindennapi olvasmánynak és a tanulás eszközeként. Úgy gondolom, hogy jöhetnek ugyan internetes és egyéb, újfajta információhordozók, de a Gutenberg Galaxisnak akkor sincs vége. A könyv, mint információ-hordozó nem tűnik el.Ha az ember akár ebben a könyvsesboltban végignéz a polcokon, látnia kell, hogy a megjelenő könyvek száma folyamatosan növekszik. Ennek sok oka van. Könyvet vásárolni divat - szoktuk mondani - legfeljebb olvasni nem olvasunk annyit, amennyit az Olvasás Évében elvárhatna minden ezzel foglalkozó, erre hivatott ember.
    A Hermész Díjat 1997-ben alapította az akkori minisztérium, és ezt jogutódként a Kulturális Minisztérium boldogan továbbvitte és immár ötödik éve, annak, hogy azt kiadja. Összesen negyven díjat ítéltünk oda, ez volt a harminchetedik díjátadó ünnepségünk. Minden díjátadásnak nagyon örülünk, ennek különösen azért is, mert Sopronban ez már a második. A Hermész Díj alapításának első évében azt már megkapta a Fekete Cédrus Könyvesbolt, amely, gondolom, azóta is büszkén viseli ezt a címet.
    - A jelenlegi, könyvesboltoknak adható díjak közül a Hermész Díj a legnagyobb - vélte Szabó László, a Berzsenyi Könyvesbolt vezetője.
    Az öt éve alapított díjat évente a Könyvhéten adják át az ország legjobbnak tartott könyvesboltjainak. A díjra pályáztunk: felsoroltuk az eddigi tevékenységünket, fényképeken bemutattuk a boltot és a különböző rendezvényeinket, és örömmel értesültünk arról, hogy bekerültünk a díjazottak közé. Budapesten, a Könyvhéten vettük át a díjat, az emléktáblát pedig a mai ünnepségen. Nagyon sok éves munkánkat díjazták az öt évre szóló elismeréssel. Mi szeretnénk a Hermész Díjat megtartani és öt év múlva újra pályázva azt elnyerni. A könyvesboltban haton dolgozunk. A vevők szempontjából lényegesnek tartjuk a megfelelő választék biztosítását. Központi helyen van a könyvesbolt, ide a város lakói, az átutazók, a kirándulók, mind betérnek, ezért mindenkinek kell találnia valamilyen, szakmai-, útikönyvet, szépirodalmat, ifjúsági irodalmat, mindent. A könyveken kívül hanghordozóink is vannak, és két éve pedig boltunkban működik a Magyar Könyvklub is.
    A Könyvklub egy külön értékesítési forma. A többi értékesítési rendszer mellett a Magyar Könyvklub magyar tulajdonosa egy kiskereskedelmi hálózatot is működtet, amelynek része két soproni könyvesbolt is. Ez azt jelenti, hogy a soproniaknak nem postán kell a Könyvklub könyveit megrendelniük, hanem azokat megvehetik a Várkerületi könyvesboltban.


Tengerdi Antal alpolgármester és Okolicsányi Tamás kereskedelmi igazgató

    Okolicsányi Tamás a Magyar Könyvklub Rt. kereskedelmi igazgatója mindezekhez hozzáfűzte, hogy ő nagyon szeret Sopronba járni, ahova gyerekkori élmények is kötik.
    - Sopron - Magyarországon belül - több szempontból is más világ - jegyezte meg Okolicsányi Tamás. Nem az itt élők jobb anyagi helyzetére gondolok első sorban, hanem arra, hogy itt másmilyenek az emberek, a szemléletük más. Itteni és más városokban, éttermekben, színházban, kiállításokon tapasztaltak alapján mondom ezt.  A könyvek szempontjából is más világot jelent Sopron a patinás belvárossal. Itt létezik egy törzsközönség, amely hosszú ideje eltartja ezt a boltot és amelyik hűségesen kitart a bolt mellett, annak ellenére, hogy, amint az a köszöntő beszédben is elhangzott, itt több bolt működik egymás mellett. Köztudomású, hogy a Plazaban éppen nekünk van egy nagy alapterületű könyvesboltunk, amelynek ugyan nagyobb a forgalma, mint a belvárosé, de ennek ellenére a belvárosi boltnak sem csökkent a forgalma.
    - Én azt hiszem, hogy az itt lakók a szívükbe fogadták ezt a közel 50 éves könyvesboltot. A kollegák pedig munkájukkal rászolgáltak arra, hogy a szívükbe fogadja őket a soproni, olvasni szerető közönség.



2001. november 21., szerda 19:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület