CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Sajtótájékoztató helyett kötetlen beszélgetés

Lehet-e kiegyensúlyozni a médiát?

    A Soproni Fidesz Szalon vendége volt Dr. Lovas István politológus, publicista, aki november a 21-én tartott sajtótájékoztatón a hagyományostól eltérő, - a helyi média megjelent képviselőivel - kötetlen beszélgetés formájában osztotta meg véleményét a sajtó mai helyzetéről.


Ágota Gábor alpolgármester és dr. Lovas István

    A kétpólusú magyar sajtó kiegyenlítésének lehetőségeivel és a sajtószabadsággal kapcsolatban elmondta, hogy a Freedom House mértékadó jelentése szerint a legszabadabban Norvégiában működik a média, míg Észak-Korea az utolsó helyet foglalja el a száz pontos ranglétrán. Magyarországot az értékelés a még épp szabad sajtót biztosító országok közé sorolja. Norvégia annak ellenére foglalja el az első helyet az értékelésben, hogy a törvényhozás a megfelelő bizottságokon keresztül - a kisebbségi nézetek nyilvánosságának biztosítása és megerősítése érdekében - beavatkozik a média működésébe. A norvég törvényhozás ezt nagymértékben a hirdetések letörésével és a reklámspirál megtörésével éri el. Mint ismeretes a nagy tőkével és példányszámmal rendelkező lapok vonzzák a hirdetőket, amelynek eredménye a bevételek növekedésében, a még nagyobb példányszámban és jobb minőségben jelentkezik. A folyamat önmagát generálja tovább. A politológus szerint a mindenkori kormánynak kötelessége a kisebbségi nézetek érvényesítésének segítése. Az uniós csatlakozás előtt ennek a feladatnak a felvállalása ellen - egy uniós tagország modelljéről lévén szó - magának az Európai Uniónak sem lehet kifogása - vélte dr. Lovas István.

    A továbbiakban a politológus azt is kifejtette, hogy míg az egypártrendszer után a posztkommunista államokban eltűntek az állampártot kiszolgáló lapok, addig Magyarországon a nyugati befektetőknek köszönhetően a nagy példányszámú liberális lapok megmaradtak; a magyar sajtó nem pluralizálódott spontán. Véleménye szerint a kisebb példányszámú konzervatív lapok támogatása azért fontos, mert csak így lehetséges a média kiegyensúlyozása.

    Arra a kérdésre, hogy melyik a kedvenc lapja, Dr. Lovas István az általa leghitelesebbnek tartott angol The Guardian baloldali lapot nevezte meg. Szerinte Magyarországon az újságírás minőségének pozitív irányú változásához egy újonnan felnövő generációra van szükség.

    A Sajtóklubbal történtekre reagálva elmondta, hogy az újságírók közti szolidaritás jeleként támogatták Bauer Zsoltot, figyelembe véve, hogy felfüggesztésére az ORTT döntése előtt került sor.

    Az MSZP közszolgálati médiával kapcsolatos nyilatkozatai és azokkal nem mindig egyező megnyilvánulásai tárgyában feltett kérdésre reagálva, dr. Lovas István a legnagyobb ellenzéki párt e kérdésben tanúsított magatartását egyszerűen következetlennek minősítette.

    A sajtó választásokkal kapcsolatos szerepéről a publicista úgy vélekedett, hogy annak a médián belüli konfliktusok helyett, sokkal inkább az újságírás minőségére, a korrekt és sokoldalú tájékoztatásra kellene helyeznie a hangsúlyt.

sztoth



2001. november 22., csütörtök 19:08


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület