CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Meg tudod csinálni - Szenkovits Péter új könyvének bemutatója

A soproni Perkovátz Házban Szenkovits Péter újságíró - a Kisalföld soproni szerkesztőségvezetőjének - újonnan megjelent könyvét Mikó István színművész ajánlotta a igen szépszámú közönségnek.


Perkovátz Tamás házigazdaként köszönti a vendégeket

    Meg tudod csinálni címmel harmadik kötete ez már Szenkovits Péternek, aki élete első interjúját 1979-ben harmadéves főiskolásként Mensáros Lászlóval készítette, akkor, amikor - saját bevallása szerint - még nem igazán tudta, hogy mi fán terem az interjú.
    Azóta - szintén Szenkovits Pétert idézve - némi fogalma van már az interjúkészítésről, s mint rövid interjú-tárgyban tartott értekezésében kifejtette, nehéz műfaj az interjú, de ugyanakkor számára a legszebb. A szerző által szabadon választott, mint ő maga szó szerint mondta "úgy-ahogy sikerült" interjúk kerültek a könyvbe.
Milyen a jó interjú?- tette fel önmagának és a hallgatóságnak a kérdést Szenkovits Péter, egyúttal meg is válaszolva azt.

Mikó István - önkényesen átírt-személyessé tett idézettel -  köszöntötte Szenkovits Pétert

- Minél jobban belemélyedek, annál lassabban olvasom, hogy a lehető később érjek a végére. Falatkákat veszek csak be, azaz szinte megrágom a kifejezéseket, hogy jó ideig érezzem az ízeket. A jó interjú építkezik, elindul valahonnan, íve van, aztán megérkezik, visszakanyarodik, visszakacsint a kiindulópontra, mégha akár egy másik dimenzióból is. A jó interjú olyan, akár egy jó színielőadás, (amelyből a soproni Petőfi Színházban is nem kevés volt az elmúlt évtizedben), katarzissal jár, megtisztít, hogy megrendít, hol megnevettet. Ekkor is, akkor is nagyot nyelünk, vagy zsebkendő után kotorászunk.
A jó interjú, rólunk szól, nekünk üzen… A jó interjú, azaz az őszinte beszélgetés, a nyíltság, a nyitottság, a felismerés, a beismerés, az útkeresés, a botlások bevallása és vállalása, a korrekcióra való hajlam, vagy legalább is a korrigálás gondolatával való kacérkodás; a mit kellene másként csinálnom, a hogyan tovább kérdései befészkelik magukat a szívbe és fejbe, kapaszkodók, s mint ilyenek újságba, s ha tényleg nem annyira csapnivalók, akkor kis kötetbe sűrítendők; mint őszi fagy előtt összegyűjtendő virágmagok, hogy maradjanak meg jövőre is, gyönyörködhessünk bennük a jövőre is.

Mitől szép egy interjú?
Amitől szép egy lepke, egy virág, egy napsugár az étkező fagerendáján. Mitől szép a gyermek arcán a mosoly? Vannak kérdések, amelyek azért vannak, hogy ne válaszoljuk meg azokat.
Mondjuk: csak. Mert.
Más kérdés, amiről egyébként a könyv előszava is szól, hogy miért pont az a két tucatnyi beszélgetés szerepel a kötetben, mint ami belekerült.

“Miért pont ők?
Véletlen? Sorsszerűség?
Nem tudom.
Példák. Példaképek.
Meg tudták - tudják - csinálni önmagunkat.
Hatnak. Hatósugaruk mérete más és más,
De ahol "érvényesek", ott teremtenek.
Belőlünk: valamit s talán valakit.
Sugallják: így is lehet. Így kell(ene).
Hogy - sokszor iszonyúan - nehéz?
Az.
Velük elviselhetőbb."
Hét fejezetbe rendezve huszonhat interjú olvasható a kötetben. Károlyi Béla, Törőcsik Mari, Szokolay Sándor, Várszegi Asztrik, Sinkovits Imre, Mikó István, Koncz Zsuzsa, Presser Gábor szólal meg a többi szintén hasonlóan neves színész, sportoló, rendező mellett. Az 1996 és 2001 közötti időszakban készült interjúkból - annak ellenére, hogy a világ és az általa teremtett helyzetek folyamatosan és nem kis sebességgel változnak - mégis érződik valami örökérvényű mindenkinek szóló, és mégis személyes üzenet.

Az, hogy: meg tudod csinálni, és ennél talán egy kicsit több is…


Fotó: Pluzsik T. és Tóth É.



2001. november 24., szombat 12:18


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület