CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

"Van, aki busszal indul meg, és van, aki vonattal."

Kirándulások

Ilyenkor, szeptember közepe táján a legtöbb diák már erős késztetést érez, hogy a vadludak nyomában melegebb tájakra húzódjon - az iskola környékéről... Az osztálykirándulások többsége április-május környékére esik ugyan, de azért így is akadnak bőven, akik ősszel kelnek útra. Ennek a hasonló tavaszi programokhoz képest egyetlen hátránya van, mégpedig az, hogy a tankönyvek és iskolaszerek beszerzése után a szülőknek újabb kiadásokkal kell számolniuk. Ez még akkor is így van, ha az osztályok már előző év folyamán, több összegben összegyüjtötték útravalójuk egy részét. Legfeljebb kevesebbet kell fizetni. (Nem véletlenül állítottam, hogy ez az egyetlen hátránya az őszi kirándulásnak, láttam már szeptemberben gesztenyefát virágozni...)

Van, aki busszal indul meg, és van, aki vonattal. Utóbbi hátránya, hogy Sopron felől Győrön, Budapesten és Szombathelyen kívül szinte sehova nincs egyenes járat, s amíg úticéljáig elér az ember, nemegyszer megkerüli a fél országot. Persze, ha utóbbi volt a célja, akkor nem sokat panaszkodhat... A busz előnye még, hogy a meglátogatott városon belül tömegközlekedésre nem kell költeni. (30 fős osztály esetén ez napi 7000 Ft-ot is jelenthet.) Harminc-negyven ember amúgy is szűkösen fér el egy buszon úgy, hogy agyon ne nyomjon valakit ő maga, esetleg a csomagja.

A szállást-étkezést illetően megoszlanak a vélemények. Vannak, akik csak úgy hajlandóak elindulni, ha négycsillagos szálloda és étterem várja őket, mások viszont csak azt kötik ki, hogy ne közöljék velük, miből készült a patkánysült, és a puszta földön is elaludnának... Mások váltig hangoztatják, hogy sátorban a legjobb éjszakázni. A baj csak az, hogy ilyenkor senkinek esze ágában sincs aludni, a korábban vízhatlannak tartott sátor pedig pillanatok alatt beázik akkor is, ha előző héten minden meteorológus jó időt jósolt.

Természetesen (hála Istennek) a kirándulás hangulatát az említett tényezők csak kis mértékben befolyásolhatják. A kiadások általában a szülőket terhelik, a buszon éppolyan jól lehet szórakozni, mint vonaton, a koplalást és éjszakázást meg néhány napig majdnem mindenki kibírja. (A „majdnem” szó a kísérő tanárokat illeti... akik többnyire rettenetes állapotban kerülnek haza.) Az sem nagy gond, ha állandóan szakad az eső, legalább kihasználhatjuk a magunkkal cipelt esernyőt, miközben átkozhatjuk a nedves, kontinentális éghajlatot, és reménykedhetünk abban, jövőre jobb időnk lesz.

Hazafelé az úton azért nem árt, ha magunkban végiggondoljuk, mi mindent láttunk, mert az elkövetkező héten minden második hozzánk intézett kérdés a kirándulással lesz kapcsolatos...

Réka



1998. szeptember 23., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület