CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Jobb félni, mint megijedni...


Mármint attól, hogy a dolgozat egyetlen kérdésére sem tudja az ember a választ. És mi, diákok, félünk is. Ezért találtuk fel a tanárok által "tiltott segédeszköz"-ként emlegetett puskát. Sokszor emlegetik, hogy az iskola megöli a tanulók fantáziáját; lehet, hogy kivétel erősíti a szabályt, de ha a tanulás megkerüléséről van szó, ez az állítás igencsak sántít. A diákok többsége rengeteg módszert ismer, és ezeket mindenki kedve és tehetsége szerint alkalmazhatja. (Meg is teszik.)
A puskázás rendszerint az általános iskola felső tagozatában kezdődik, előtte viszonylag ritka, és a tanulók inkább "divatból" puskáznak, mintsem azért, mert valóban semmit nem tudnak. (Kivételek persze mindig vannak...)
Az általános iskolában legelterjedtebb módszerek: a padba, zsebbe, lap alá vagy tolltaróba rejtett cetlik, papírdarabok, illetve a kézre vagy padra írt puska. Ezek készítése nagy körültekintést igényel. A szépreményű és kreatív diák egy svájci órásmester precizitásával, és egy elefánt türelmével próbálja az anyag lényegét egy mikrochip méretű fecnire viszonylag olvashatóan kiírni - több-kevesebb sikerrel...
Kézre puskát írni, úgy hogy olvasható legyen, csak tollal lehet, aminek nehezebb eltüntetni a nyomait, s így a lebukás veszélye is nagyobb. (Persze nem árt, ha nem alkoholos filctollat használ az ember...) Padra ceruzával célszerű írni, mert szükség esetén ez egyetlen mozdulattal olvashatatlanná maszatolható. E módszer alkalmazásakor nagy segítséget nyújtanak a diákoknak a telefirkált, kidekorált padok - a feliratok, rajzok között kevésbé tűnik fel egy-egy mondat, mint egy teljesen tiszta padon.
A középiskolások korosztályában a puskázást leginkább az időhiány miatt elmulasztott tanulás indokolja. A technika fejlődésével és a diákok tájékozottabbá válásával a pukázás is fejlődik, korszerűbbé válik, noha a régi módszerek is kiválóak. Egy számítógéppel szerkesztett A/4-es oldal meglepően apróra kicsinyíthető. Szakértőnk szerint a hármas betűméret a legkisebb, amelyikkel még jól olvasható puskát lehet készíteni. (Ő csak tudja...) Aki viszont nem szeret sok időt írással tölteni, az a könyvből kivágott szövegrészek helyett manapság már inkább a fénymásolót válassza. Nemcsak másolásra és sokszorosításra, hanem kicsinyítésre is alkalmas - különösen tematikus földrajzi térképeknél hasznos.
Főleg egyetemen, főiskolákon bevett módszer a dolgozat előre megírása, persze ennek is megvannak a maga veszélyei - például, ha nem tudja az ember kicserélni az előre megírt dolgozatot a helyszíni munkával.
A tanárok véleménye a puskázásról nagyon eltérő, abban azonban mind egyetértenek, hogy a lebukott puskázó büntetést érdemel - ha másért nem, hogy legközelebb ügyesebb legyen. Van, aki úgy vélekedik, hogy a mai diákok nem tudnak puskázni; ők a maguk idejében ügyesebben csinálták. Van aki azt mondja, hogy csúnya dolog, és akit elkap, azt négy évre megjegyzi magának, de hozzáteszi, hogy ha jól puskázik, hát csinálja... Megint más azt mondja, hogy mindenki kipróbálja egyszer, aztán eldönti, hogy megéri-e neki
. Erre a diákok legjobban Murphy puskázási alaptörvényével felelhetnek:
Puskázni minden tanárnál lehet. Folyománya: Ha lehet, miért ne tegyük.
Réka - Bunny



1998. április 27., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület