CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

"Beszámoló az 1998-as EURISY űrtáborról"

EURISY
Fiatal űrkutatók találkozója,
avagy beszámoló az 1998-as EURISY űrtáborról

Graz 1998. 09. 17-20


A vámos visszaadta az útleveleket. Immár újból magyar földön jártunk. Utoljára szemügyre vettem a Trabant belsejét, miközben megpróbáltam összerendezni a gondolataimat. Tudtam, hogy felejthetetlen élményekben volt részem, és ezek mint képek és érzések, hirtelen végigpörögtek bennem. Eszembe jutott az a telefonhívás, melyben először közölték velem, hogy a Magyar Asztronautikai Társaság Kedvenc Bolygóm címmel kiírt pályázatán elért eredményemnek köszönhetően eljuthatok az Eurisy űrtáborba. Kalauzok arcainak sorát láttam magam előtt, kikkel akkor találkoztam, amikor vonattal utaztam Pestre, hogy találkozzam székesfehérvári társammal, Bicsák Mátyással és kísérőnkkel, Borbás Évával, aki az OMSZ-nál dolgozik. Sok-sok időbe telt, míg az előadást elkészítettük - ugyanis angol nyelvű előadást kellett tartanunk. Az előadás témája pedig mi más lehetett volna, mint egy űrszondás misszió a Jupiter Europa nevű holdjához. És végül az izgalom, mielőtt elindultam volna a Fiatal Európaiak Hetedik Információs Fórumára, melyet Grazban rendeztek meg 1998. szeptember 17. és 20. között.

Gond nélkül, de kissé fáradtan érkeztünk meg a grazi hotel bejáratához. A szoba elfoglalása után felkerestük a szervezőket, akik szívélyesen fogadtak minket. Innentől kezdve felgyorsultak az események. A híres előadók által tartott előadások mély benyomást tettek bennem, de szerintem a konferencia egyik csúcspontja az volt, amikor három európai űrhajós: Ulf Merbold, Wubbo Ockels és Franz Viehböck beszélgetett velünk. Ún. workshop-ok keretében kiselőadásokat hallgattunk és különböző feladatokat végeztünk el (például műholdfelvétel és térkép összehasonlítása). A csillagos égből visszatértünk a Földre, és sétáltunk Graz központjában, látogatást tettünk az Ariane üzemben illetve megnéztünk egy falumúzeumot. Az esték egyik fénypontja a vacsora volt: a schloßbergi svédasztalos fogadás, a kastélyban tartott gyertyafényes illetve a hangulatos vendéglői vacsora.

A második nap kellett megtartanunk a poszterelőadásunkat. A posztert már Pesten elkészítettük, és az első nap ki is állítottuk a grazi egyetem egyik termében, a másik 11 csapattal egyidőben. A nemzetközi zsűri az osztrák kulturális miniszterasszony elnökletével hallgatta meg előadásunkat, mely során a kérdéseikre is válaszolni kellett. A konferencia legnagyszerűbb pillanata számunkra az volt, amikor az utolsó napon a hivatalos díjátadáson megtudtuk, hogy Europa: a jövőnk című előadásunkkal második helyezést értünk el.
A fórumnak azonban más nagyszerű eredménye is volt. Felejthetetlen élményt jelentett számomra az, hogy olyan diáktársaimmal találkozhattam, akik Európa különböző országaiban élnek, de a hobbink mégis megegyezik. Remélem, hogy az itt megteremtett kapcsolataim hosszú életűnek bizonyulnak, és újból tudok találkozni ezekkel a diákokkal. A csillagászat ugyanis határtalan, mint a csillagos ég, maga a végtelen Univerzum...

Köszönetet szeretnék mondani Dr. Both Elődnek, Dr. Major Györgynek és Dr. Abonyi Ivánnénak, hogy részt vehettem ezen a konferencián. Szeretném megköszönni Apáthy István, Dr. Verő József és Lang Ágota szakmai támogatását, akik nélkül nem sikerült volna elérni a második helyezést. Sajnos a fórum nevezési díját - közel 65 000 Ft-ot, saját magamnak kellett volna kifizetni, ha nem kaptam volna segítséget a soproni önkormányzattól és Walter Dezsőtől. Ezúton is szeretném megköszönni a segítségüket illetve köszönetet mondani mindazoknak, akik anyagi és szakmai segítségükkel segítettek a második díj elérésében.
Bacsárdi László
Sopron



1998. szeptember 29., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület