CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Az üzenet önállóan folytatja útját

Mt 11,2-11 Közben János a börtönben hallott Jézus tetteiről. Elküldte tanítványait, hogy kérdezzék meg: "Te vagy az eljövendő, vagy mást várjunk?" Jézus így válaszolt és mondta: "Menjetek, s adjátok tudtul Jánosnak, amit hallotok és láttok: Vakok látnak, sánták járnak, leprások megtisztulnak, süketek hallanak, halottak feltámadnak, a szegényeknek pedig hirdetik az evangéliumot. Boldog, aki nem botránkozik rajtam." Amikor azok elmentek, Jézus Jánosról kezdett beszélni a tömegnek: "Mit mentetek ki látni a pusztába? Széltől hajladozó nádat? Vagy mit mentetek ki látni? Finom ruhába öltözött embert? Aki finom ruhában jár, királyi palotában lakik. Miért mentetek ki? Prófétát látni. Igen, mondom nektek, prófétánál is nagyobbat. Ő az, akiről az Írás szól: Nézd, elküldöm követemet előtted, hogy előkészítse utadat. Bizony mondom nektek: asszonyok szülöttei közt nem született nagyobb Keresztelő Jánosnál. De aki a mennyek országában a legkisebb, az nagyobb nála.

Mi az, ami megállíthat bennünet a Krisztus felé vezető úton? Az örök kétkedés újszövetségi alap-példáját olvassuk a mai evangéliumban. Keresztelő János bizonyossága is megrendül, aki pedig nem akárki, még Jézus személyes véleménye szerint is: "asszonyok szülöttei közt nem született nagyobb" . Pedig "ez nem semmi!", mondanák a mai szleng divatos kifejezésével.
Csodálatos tapintat Isten részéről, hogy emberre szabottan fogalmazza meg az örömhírt. Megengedi a kétkedés lehetőségét. Vannak,akik egyenesen azt állítják, hogy a nem megpróbált hit nem is lehet igazi. Nem csak igéretek, öröm, boldogság van benne, de mindig a magunk (természetes) gyengeségének egy-egy példájára is találunk.
Keresztelő János nemrég még maga hirdette Jézusról azt, amit biztosan tudni vélt: Ő a Messiás. Megerősíthette ebben a tudatban a Lélek megjelenése, az Atya hangja.
Most pedig a mélyponton van: testileg és lelkileg is. Börtönben ül, és mint ember, harcolnak benne a gondolatok. Hátha nem is igaz amit hirdetett, hátha nem is úgy történt minden, ahogyan visszaemlékezik!
Fordítsuk le a magunk számára a Keresztelő Jánossal történteket. Vannak pillanatok az életben, amikor minden olyan egyszerűnek és szépnek tűnik. Aztán hirtelen jön egy fordulat. Emberi csalódás, betegség vagy még rosszabb, esetleg egy állapot, melyet a szentek és misztikusok a "lélek sötét éjszakája" címmel szoktak megnevezni. Amikor nincs fény, amikor süket csönd üli meg a lelket, amikor nem érkezik válasz. Kérdő mondattá alakul ilyenkor az evangéliumi felkiáltás: Tudom, hogy kinek hittem?
A Jánosnak szóló válasz tehát mindenkinek szól." Vakok látnak, sánták járnak, leprások megtisztulnak, süketek hallanak, halottak feltámadnak, a szegényeknek pedig hirdetik az evangéliumot. Boldog, aki nem botránkozik rajtam." Vagyis boldog, akit nem visz bűnbe Jézus ismerete a szorult helyzetben. Sőt, kiegészül még a hitvallás mélyről jövő szavaival: meghalt, de feltámadt, felment a mennybe.
Az örömhír akkor lesz teljes advent 3., az öröm vasárnapján, ha az érzés hitben és ismeretben megalapozott. Az első kegyelem dolga, a másikért pedig a legnagyobb tudás birtokában is imádkozni és tenni kell.
Ausztriában több helyütt látni a középkori ábrázolásokon az oroszlánt, mely a szájában tart egy emberforma figurát, melyet a haláltáncok csontváz-alakjaitól kölcsönöz az alkotó. "Ellenségetek, a sátán, ordító oroszlán módjára ott kószál mindenütt, és keresi, kit nyeljen el."(1Pét 5,8)
Egyszer-egyszer mi is ebben a "börtönben" ülünk, és üzenünk Jézusnak, talán az utolsó percben. Raktározzuk el magunkban a választ, melyet ma olvastunk, mert még szükségünk lehet rá!
- DI -



2001. december 14., péntek 16:34


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület