CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A Fidesz Szalon vendége: Dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát-püspök

A Katolikus egyház a magyar társadalomban

    Dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát-püspök volt a decemberi Soproni Fidesz Szalon vendége. Ez alkalomból az Arcus étteremben tartott sajtótájékoztatón az est házigazdájaként Havas András a Fidesz soproni elnöke köszöntötte a megjelenteket. A politikus az idei tizenkettedik, és egyúttal az év utolsó rendezvényének apropóján, rövid összegző visszatekintést adott a Soproni Fidesz Szalon eddigi rendezvényeiről, amelyeken neves közéleti személyiségek aktuális, közérdeklődésre számot tartó kérdésekről tartottak előadásokat. Az előadók személyét illetően rövid statisztikát is közölt a pártelnök, amely szerint az év során négy kormánytag, két miniszter, két államtitkár között a Fidesz elnöke, ügyvezető alelnöke, Sopron országgyűlési képviselője szerepelt. Történészek, közírók, publicisták és a két soproni alpolgármester is a Fidesz Szalon vendégei között szerepelt. Indulása óta a decemberi alkalom Soproni Fidesz Szalon a huszonnegyedik rendezvénye.

Havas András a Fidesz soproni elnöke és dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát-püspök

    Dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát-püspök A katolikus egyház a magyar társadalomban témában tartott előadást. Az előadását megelőző sajtótájékoztatón a főapát-püspök érintette azokat a fő gondolatokat, amelyekre az esti előadása épül.

    A "Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz " bibliai gondolatból kiindulva és figyelembe véve azt a tényt, hogy Krisztuson kívül a világban minden egyéb folyamatosan változik - a nyelvünk, a gondolkodásmódunk, az életünk, a közösségünk, az egyháznak a világhoz való viszonya - sok eddigi téves nézetet eloszlató szándékkal, Dr. Várszegi Asztrik nagyon gyakorlati megközelítésben szólt az egyház funkciójáról, amely küldetés - mustármag, forrás, mécses - és szolgálat. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Krisztus egyházának küldetése egyetemes, tehát mindenkihez szóló, amely lehet vigasztaló, gyógyító, vagy akár tiltakozó.

    Az egyház és állam viszonyáról elmondta, hogy a II. Vatikáni Zsinat szerint az egyház belső szándéka az állam és az egyház szétválasztása, amely a mi társadalmunkban tény. Az utóbbi három évben a kormány - erkölcsi és anyagi értelemben - jelentősen támogatta az egyházat. Holott a kérdés bonyolultabb, a kívülálló úgy látja, hogy az egyház és állam jelenleg közel állnak egymáshoz. Azt mindenképpen leszögezte, hogy az egyház alakulóban, változóban van, jelenleg a saját erőviszonyainak fölmérésének fázisában él, megpróbálja pótolni az elmúlt évtizedekben ért vesztességeit. Tény, hogy mindehhez a Fidesz-kormány támogatást és segítséget ad.

    Az egyház hagyományos szerepköreinek gyakorlásáról feltett sajtókérdésre válaszolva az egyházi méltóság elmondta, hogy az egyház a közelmúlban bizonyos értelemben a templom- és szobafalak közé visszaszorultan élt; onnan kimozdulva a világban próbál tájékozódni és azonkívül, hogy az egyház közösségei új életet kezdenek, újraszerveződnek, az egyház a korábbi funkciói közül többet ellát. Jelen van az oktatás, a nevelés munkájában, a szociális-karitatív munkában, a drogprevencióban, az alkoholizmus által veszélyeztetettek között és számos, egyéb nem nevesíthető munkát is végez.
    Az egyház nem a kultúra hordozója, nem karitatív, szociális munkát végző szervezet, nem a világ minden problémájának megoldója, nem az iskolaügyek pátfogója, hanem az Istentől az üdvösségre meghívott emberek közössége - jelentette ki a püspök, ugyanakkor elmondta, hogy egy plurarista társadalomban ott, ahol tisztelik a másik szabadságát, személyét az egyház annyit tehet, hogy felajánlja szolgálatát. Az egyházat belülről kell megérteni és nem kívülről.

    A katolikus egyháznak a kiengesztelődést, a megbékélést és az egységet kell szolgálnia - jelentette ki az ökumenével kapcsolatosan feltett kérdésre. II. János Pál pápa ez irányú törekvéseire hívta fel a figyelmet, akire hivatkozva elmondta, hogy minden megkereszteltnek kötelessége, hogy a keresztények közötti békére törekedjen. Egyrészt kihangsúlyozta a nyugati és keleti egyház békéje megteremtésének szükségességét, a katolikus egyház protestánsokkal folytatott párbeszéde által és a keresztény-zsidó kiengesztelődés fontosságát. A világvallások békéjéről szólva Eugen Biser professzor gondolatát idézve a főapát-püspök kifejtette, hogy a jövő évezredet meghatározza az, ahogyan a világvallások egymáshoz viszonyulnak.

    Ugyanakkor elmondta, hogy az egyháznak missziós, ökumenikus és társadalmilag elkötelezettnek kell lennie minden munkában, és nyitottságot kell tanúsítania felajánlva Isten szeretetének szolgálatát. Küldetésében az egyháznak nem a kiváltságosok, hanem a jogaikat érvényesíteni nem tudók pártján kell állnia, mondta az egyházvezető, aki hangsúlyozta, hogy a kereszténységnek a jövőben akkor van esélye, ha radikális. Ugyanakkor hozzátette, hogy Isten neve békét jelent, tehát nem hatalmazza fel az embert arra, hogy öljön vagy akár erőszakot alkalmazzon. A nagy kihívás, amely előtt az egyén és az egyház áll az, hogy hogyan tudjuk életünk minden szituációjában érvényesíteni a "Szeresd Istent és felebarátodat" parancsot.



2001. december 19., szerda 01:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület