CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Látni, megjegyezni, egyeztetni

Lk 2,16-21 A pásztorok gyorsan útra keltek, és megtalálták Máriát, Józsefet és a jászolban fekvő gyermeket. Miután látták, az ezen gyermekről nekik mondottak alapján ismerték fel. Aki csak hallotta, csodálkozott a pásztorok beszédén. Mária meg mind emlékezetébe véste szavaikat és szívében egyeztette. A pásztorok hazatértek, dicsőítették és magasztalták az Istent mindenért, amit csak hallottak, és úgy láttak, ahogy tudtul adták nekik. Amikor eltelt a nyolc nap és körülmetélték, a Jézus nevet adták neki, ahogy az angyal nevezte, mielőtt még a méhben megfogamzott volna.

Nemcsak a magyar nyelv különlegessége, de mi nyilván könnyebben megértjük a látni-nézni csaknem szinoníma igepár közti különbséget. A nézni ige magában hordozza a kereső tekintetet, az általánosan figyelő a részletet nem rögzítő, a környezetet talán bambula módon követőt.
Aki nemcsak néz, hanem lát is, az már meglátott valamit, amit keresve nézett, annak rögzül ideghártyáján a kép, sőt tovább száguld a kép az agy tekervényein, és asszociatív módon mást is hozzáköt: felismer, társít; különböző érzékszervek ingerületeit hozza szinkronba.
A pásztorok látták Jézust. Már volt egy előzetes lelki képük, melyet az angyalok közvetítettek, az ennek megfelelőt keresték a szegényes környezetben, a dicsőség és a békesség kettősségét szerették volna szemlélni. Megtalálták, láttak (és hittek).
Az egyeztetés természetesen hangosan is folyt, s a környezet - Mária, József - is értesült az angyali szózatról. Mária pedig elraktározta magában a szavakat, kifejezéseket. Összevetette magában az "égi telefonok" korábbi hangjaival. Kotrollált - mondanánk ma -, és semmi kivetnivalót nem talált az egyszerű emberek beszédében. Csodálkozott, mert maguktól ilyesmire rá nem jöttek volna.
Az Istenanya megbizonyosodik valamiről, amikor a legemberibb módon, mit sem változva, de anyává válva az új emberkében látja már élete központját.
A névadás ünnepsége mindig nagy alkalomnak számított, együtt tartották a körülmetéléssel. (Csak zárójelben jegyzem meg: ha valaki nem tudná, Jézus zsidó volt!) A névválasztásban több szempont is közrejátszott. Bizonyos esetekben, mint itt is, de korábban Keresztelő Szent János születésekor, a kapott nevet (az Istentől sugallt nevet) adták az újszülöttnek. Hordta a család nevét, melyben rá, mint atyja fiára utaltak, de nevet kapott a szülői vágyaknak vagy a már felismert tulajdonságoknak megfelelően.
Ma, amikor a név-választáskor a legkisebb jelentőséget a név jelentésének tulajdonítanak, amikor a leginkább a divatos a mérvadó, akkor meg kell kérdeznünk, hol van az édesanya, akinek szándéka van a gyermekkel, akinek minden egyes névkiejtéskor mintegy segítséget kér, hogy a név tartalma teljesüljön?
A sziklára épült ház, mondja majd Jézus később, és arra céloz, hogy mindent egy szilárd alapra, egy olyan mag köré kell építenünk, amely megtart, amely segít. Aki a tényleges középpont az életünkben.
Őt pedig nézhetjük, és előbb-utóbb - reményeink szerint - meg is látjuk. Akkor kerül majd minden egységbe és harmóniába: minden eltett és összehasonlított szó, kép; minden, ami velünk ebben az új évben majd történik.
- DI -



2001. december 31., hétfő 09:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület