CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Tessék mondani, Fertőd Magyarországon van?

Fertődön frissen őrlik

    A kávé minősége Magyarországon bizonytalanabb, mint az időjárás jelentés a televízióban, mint a tőzsdei árfolyam a Buxindex szerint, mint a kedvenc focicsapat hétvégi szerep-lése, bizonytalanabb, mint a közmondásos kutya vacsorája. Elképesztő dolgoktól függ. Attól, hogy a kisasszony kialudta magát vagy sem, összeveszett-kibékült a szerelmével éppen, van-e kedve dolgozni, szereti-e a főnököt, vagy őt a főnök. Hétfőn jó a kávé, mert a kisasszony véletlenül nem figyelt oda, kedden pocsék, mert odafigyelt, szerdán ihatatlan, mert utálja a vendéget, csütörtökön iható lenne, ha volna vendég, akit ugyanúgy utálna. Pénteken savanyú, mert zacc vagy ecet került bele, szombaton rájött a kisasszony, hogy túl olcsó, ezért ár-arányosan elrontotta. Vasárnap arra eszmélt, hogy a kávé még így is a világ legjobb üzlete, – egyébként a dobozos üdítővel, s egyebekkel együtt az is – s hogy még jobb üzlet legyen, elcsippentett a mennyiségből, belerúgott a gépbe, felét út közben kilötykölte. Egyébként nem tud kávét főzni.
    Nem csoda, hogy a vendég gombóccal a gyomrában tér be Fertődön is a kávéházba. Szinte várja, hogy leszólhassa azt a fekete valamit, ami jogtalanul bitorolja az itallapon a kávé elnevezést, az árról nem is beszélve. Ám mit tesz a sors, a kávé, amit kihoznak, illatos, simogatóan finom, eltántorít attól, hogy az életunt ember tél közepén a vízbe ugorjon, sőt ihletet kap a kellemes gőzben, hogy terveket kovácsoljon a jövőre. Mielőtt azonban ezt tenné, a “Legyen Ön is milliomosba” illő kérdésekkel ostromolja a kis-asszonyt: Tessék mondani, Fertőd Magyarországon van? És Magyarország Fertődön van? És Ön kis-asszony, ugye brazil vagy nápolyi? A kisasszony a három segítség felhasználása nélkül flottul válaszol, a presszó javarészt osztrák közönsége majdnem tapsviharban tör ki. Végül jön a kérdések kérdése, ami beillik felelősségre vonásnak: Hogy – hogy ilyen finom Önöknél a kávé? A kisasszony sokat sejtetően mondja: Elárulom. A törzsvendégeink kedvéért mindig frissen őröljük. Ennyi volna a titka a dolognak mindössze? – tűnődik a vendég. Ennyi – vágja rá a kisasszony.
    Hétfőn vagy kedden, szerdán vagy csütörtökön, hideg volt vagy meleg, esett, vagy fújt, a vendég nem emlékszik. Csak arra, hogy Fertődön történt, és a kávét frissen őrölték.

Pákovics Miklós



2002. január 04., péntek 15:21


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület