Tessék mondani, Fertőd Magyarországon van?
Fertődön frissen őrlik
A kávé minősége Magyarországon bizonytalanabb, mint
az időjárás jelentés a televízióban, mint a tőzsdei árfolyam a Buxindex
szerint, mint a kedvenc focicsapat hétvégi szerep-lése, bizonytalanabb,
mint a közmondásos kutya vacsorája. Elképesztő dolgoktól függ. Attól, hogy
a kisasszony kialudta magát vagy sem, összeveszett-kibékült a szerelmével
éppen, van-e kedve dolgozni, szereti-e a főnököt, vagy őt a főnök. Hétfőn
jó a kávé, mert a kisasszony véletlenül nem figyelt oda, kedden pocsék,
mert odafigyelt, szerdán ihatatlan, mert utálja a vendéget, csütörtökön
iható lenne, ha volna vendég, akit ugyanúgy utálna. Pénteken savanyú, mert
zacc vagy ecet került bele, szombaton rájött a kisasszony, hogy túl olcsó,
ezért ár-arányosan elrontotta. Vasárnap arra eszmélt, hogy a kávé még így
is a világ legjobb üzlete, – egyébként a dobozos üdítővel, s egyebekkel
együtt az is – s hogy még jobb üzlet legyen, elcsippentett a mennyiségből,
belerúgott a gépbe, felét út közben kilötykölte. Egyébként nem tud kávét
főzni.
Nem csoda, hogy a vendég gombóccal a gyomrában tér
be Fertődön is a kávéházba. Szinte várja, hogy leszólhassa azt a fekete
valamit, ami jogtalanul bitorolja az itallapon a kávé elnevezést, az árról
nem is beszélve. Ám mit tesz a sors, a kávé, amit kihoznak, illatos, simogatóan
finom, eltántorít attól, hogy az életunt ember tél közepén a vízbe ugorjon,
sőt ihletet kap a kellemes gőzben, hogy terveket kovácsoljon a jövőre.
Mielőtt azonban ezt tenné, a “Legyen Ön is milliomosba” illő kérdésekkel
ostromolja a kis-asszonyt: Tessék mondani, Fertőd Magyarországon van? És
Magyarország Fertődön van? És Ön kis-asszony, ugye brazil vagy nápolyi?
A kisasszony a három segítség felhasználása nélkül flottul válaszol, a
presszó javarészt osztrák közönsége majdnem tapsviharban tör ki. Végül
jön a kérdések kérdése, ami beillik felelősségre vonásnak: Hogy – hogy
ilyen finom Önöknél a kávé? A kisasszony sokat sejtetően mondja: Elárulom.
A törzsvendégeink kedvéért mindig frissen őröljük. Ennyi volna a titka
a dolognak mindössze? – tűnődik a vendég. Ennyi – vágja rá a kisasszony.
Hétfőn vagy kedden, szerdán vagy csütörtökön, hideg
volt vagy meleg, esett, vagy fújt, a vendég nem emlékszik. Csak arra, hogy
Fertődön történt, és a kávét frissen őrölték.
Pákovics Miklós
2002. január 04., péntek 15:21