CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

 Partnerségi Oklevelet írtak alá Sopron és Eisenstadt polgármesterei

    Dr. Gimesi Szabolcs Sopron Megyei Jogú Város polgármestere és Ing. Alois Schwarz Eisenstadt polgármestere a mai nap folyamán ünnepélyes keretek között, Sopronban kézjegyükkel látták el a jövőbeni részletes együttműködési program megalkotásának kezdetét jelentő, a két város közötti Partnerségi Oklevelet.
    Az eseményen a két város polgármesterén kívül részt vett Ing. Peter Nemeth alpolgármester és Dr. Werner Krischka Eisenstadt-ból, valamint dr. Payer Erzsébet, Ágota Gábor és Tengerdi Antal Sopron város alpolgármesterei.

Dr. Gimesi Szabolcs Sopron polgármestere, Ing. Alois Schwarz Eisenstadt polgármestere,
Krisch Magdolna, Ing. Peter Nemeth, Dr.Werner Krischka a sajtótájékoztatón

    Az ez alkalommal adott sajtótájékoztatón dr. Gimesi Szabolcs polgármester elmondta, hogy Sopron és Eisenstadt (Kismarton) városok történelmét több évszázadra visszanyúló szoros kapcsolat jellemzi, amely során az elmúlt évtizedben az együttműködés tovább fejlődött és mélyült. Sopron, Eisenstadt, Wiener Neustadt (Bécsújhely) még a vasfüggöny lebontása előtt megalapította a három város baráti szövetségét.
    A Kismartonnal kialakult kapcsolat más volt, mint Sopron többi testvérvárosi kapcsolata, amelynek alakításában közrejátszott a földrajzi közelség és az ebből adódó egy térségben való együttélés.
    A sok területen kialakult és működő kapcsolatok között Dr. Gimesi Szabolcs említette a két város rendezvényein kölcsönösen fellépő fúvószenekarokat, valamint az oktatás területén Burgenland tartomány által nyújtott segítséget. Ez utóbbi keretén belül valósult meg az "Egy személy-egy nyelv" programon részeként az Ady Endre úti óvodában a némettanítás egy kismartoni óvónő közreműködésével.
    A korábbi történelmi időszakhoz képest, az elmúlt évtizedben lényegesen módosult a helyzet: megváltozott a két város eredetileg kialakult kapcsolatának háttere, ezért a két város vezetése úgy gondolta, hogy új tartalommal megtöltve kell azt újjá alakítani.
    Magasabb szintre emelt kapcsolatokban megvalósuló, új minőségű és tartalmú együttműködésben tervezi jövőjét a két város, amely egy testvérvárosi, egy partnervárosi kapcsolat kell hogy legyen. Dr. Gimesi Szabolcs polgármester azt is elmondta, hogy Ing. Alois Schwarz polgármester szolgálati ideje a végéhez közeledik, ezért fontosnak tartották, hogy a partnerségi oklevelet még ő írja alá, mivel ő volt az, aki a két város kapcsolatának felépítésében és folyamatos ápolásában résztvett.
    Az aláírásra kerülő szándéknyilatkozat arról, szól, hogy a két város még ebben az évben egy - több területre kiterjedő - szorosabb kapcsolat kiépítésére szerződik egymással.
 

Sopron Megyei Jogú Város és Eisenstadt Szabad Város polgármesterei 
ezen
PARTNERSÉGI OKLEVÉLBEN

kinyílvánítják jövőbeni együttműködési szándékukat
Európában - Nyugat Pannon Régióban -
a két város és polgárai jólétének érdekében
Sopron, 2002. január 7.


 
 

    Sopron-Eisenstadt Régió az EU bővítés keretében együttműködve, közös stratégiával tervezi projektjeinek megvalósítását. A két ország megyéi - tartományai között létrehozott "EU-Régiós" szervezetek közösségi programjait, Sopron-Eisenstadt tengelyre építve erősíteni kívánja a két város - különös tekintettel a kultúra-képzés-sport területeire.
    Amint azt Sopron polgármestere hangsúlyozta, mindkét város települései gazdasági fejlesztésére és kapcsolataira is hangsúlyt kíván helyezni, amelynek egyik példája a beindulás előtt lévő soproni ipari park vezetője a kismartoni ipari park közötti kapcsolatot. Ausztria, Magyarország és Csehország közötti katasztrófa elhárításra létrejött megállapodáshoz hasonlóan, a kistérségben is kialakítható e téren az együttműködés, amelynek érdekében már meg is történtek az első lépések - szögezte le dr. Gimesi Szabolcs, aki a további együttműködési területek között hasonlóképpen említette a környezetvédelmet, és a természetvédelmet is.
    - Úgy gondoljuk, hogy egy új szakaszba lépve, az uniós csatlakozást megelőzőn a két város egy olyan kapcsolatot alakít majd ki egymással, amely valóban a legszorosabb együttműködés, a partnervárosi együttműködés formáját ölti és ezzel egy új korszak kezdetét is jelenti a két város között - jelentette ki a soproni polgármester.

    Ing. Alois Scwarz úr, Eisenstadt polgármestere szintén hangsúlyozta, hogy a jövőbeni együttműködés a már kialakult kapcsolat új minőségét jelenti majd. Az elmúlt 80 év sokszor zavaros történelmi eseményektől sem mentes időszakában kialakult kapcsolatot újra kell definiálni és azt új alapokra kell helyezni, hiszen 1948 és 1989 között óta nem csak a fizikai, látható határ, de a gondolatokban fellelhetők is akadályozták a kapcsolat zavartalan fejlődését. A világ közben nagyot változott. Eisenstadt hamarosan leköszönő polgármestere - akinek helyét a rendezvényen szintén jelenlévő Ing. Peter Nemeth alpolgármester úr veszi majd át - azt is hangsúlyozta, hogy az eddigi magánszemélyek közötti és hivatalosan is létező kapcsolatok révén természetesen azok ugyanúgy folytatódnak, mint ezelőtt, hiszen a két város polgárai közötti együttműködés, eddig is létezett.

    Említette, hogy Magyarország két éven belül várható EU-csatlakozása megtörténte után nagyon fontos szerep jut majd a régiós együttműködésnek. Mindenképpen közös célként jelölte meg a régió szerepének erősítését, különös tekintettel - Burgenland-és Nyugat-Magyarország három megyéje alkotta - Eurorégió, Brüsszel irányába történő egységes fellépésének szükségességére, amely a közös jövő szempontjából fontos.
    Az együttműködés megerősödésének területei között Ing. Alois Schwarz a tudomány, gazdaság, a kultúra, az oktatás, a jog, a sport területét említette.
    A két város polgármestere jelképesen közös tollal írta alá a Partnerségi Oklevelet, ezzel is kifejezve azon közös szándékukat, hogy a lehetőségeket közösen kihasználva, egymást kölcsönösen segítve szeretnék a két város célkitűzéseit együtt megvalósítani.
    Amennyiben a két város képviselőtestülete elfogadja és megerősíti a partnervárosi kapcsolat megkötésére vonatkozó szándékát, 2002 nyarán sor kerül a hivatalos szerződéskötésre.

Tóth Éva



2002. január 07., hétfő 17:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület