CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Két eltérő értékrend, két különböző világkép és politikai filozófia

A kétpólusú politikai szerkezet Magyarországon

    A januári soproni Fidesz Szalon vendége Tóth Gy. László politológus, miniszterelnöki főtanácsadó volt. A politológus A kétpólusú politikai szerkezet kialakulása Magyarországon címmel tartott előadását megelőzően sajtótájékoztatót tartott, amelynek bevezetőjében Havas András a Fidesz soproni szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket. (A felvételen Havas András és Tóth Gy. László)
    Tóth Gy. László alapvető fontosságúnak nevezte a belpolitikai pártstruktúrában történt átrendeződést, aminek következtében Magyarországon 1990-től a többpártrendszer elvetésétől a társadalom eljutott odáig, hogy mára egy kétpólusú politikai szerkezet vált dominánssá. Létezik egy nagyon erős baloldal, és ezzel szemben megszerveződött egy politikai jobboldal. A közvélemény kutatási eredmények szerint mind a kettő beépült a társadalomba és mindkettőnek jelentős támogatottsága van - mondta Tóth Gy. László, aki a továbbiakban azt is kifejtette, hogy ezen a helyzeten várhatóan nem változtat majd a 2002-es választások eredménye sem. Mint mondta: akármelyik párt nyer, a másik megmarad meghatározó politikai erőnek, tehát az a korábbi helyzet sem állhat elő, amelyre az volt a jellemző, hogy egyetlen-egy rendkívül masszív erős, posztkommunista, szocialista tömbbel szemben jelentéktelen jobboldali formációk álltak szembe. Azzal, hogy a Fidesz integrálta a különböző jobboldali politikai mozgalmakat, a különböző polgári, nemzeti, a kereszténydemokrata irányzatokat - valamint a kisgazdák sajnálatos sorsát ismerve - politikai gyűjtőpárttá vált. Ezt a folyamatot tovább erősítette az MDF-fel kötött koalíció, és gyakorlatilag így létrejött egy teljesen világos, áttekinthető, nagyon könnyen kezelhető és megérthető politikai struktúra. Ez a két pólus két eltérő értékrendet, két különböző világképet, két különböző politikai filozófiát képvisel - szögezte le a politikus.

    Az SZDSZ helyzetéről szólva Tóth Gy. László kifejtette azon véleményét, hogy ez utóbbi párt mára már teljesen beszorult a politikai baloldalra, gyakorlatilag nincs más választási lehetősége, mint az MSZP-vel kötendő választási szövetség. A politikai jobboldali erők számára sincs más lehetőség a parlamentbe kerüléshez, mint valamilyen módon integrálódni a Fidesz-MDF által fémjelzett gyűjtőpártba.

    Óriási előnynek nevezte, hogy hosszabb távon, a politikai jobboldalon teljesen határozottak és áttekinthetőek az elképzelések, világosak a célok. A jövőkép kidolgozott és követhető, mindenki számára átlátható. Mindez nem mondható el a baloldalról - jelentette ki Tóth Gy. László, aki a továbbiakban kifejtette, hogy a baloldal jelenlegi válságában kényszeredetten próbálja a posztkommunista jellegét levetni, ami értelemszerűen nem sikerül, egyrészt a párt személyi összetétele, másrészt a világos jövőkép és társadalom számára érthető üzenet hiánya miatt sem.

    Az elmúlt 10 év szociológiai átrendeződésének következtében mára az MSZP oda jutott, hogy egyidejűleg pártja az egykori kommunista nomenklatúrából lett baloldali nagytőkéseknek és a kisemmizett rétegeknek, egyidejűleg a munkaadóknak és a munkavállalóknak, akiknek az érdekeik - egyértelműen - nem azonosak.

    Áthidalhatatlan kommunikációs problémának nevezte a politológus, azt, hogy - a volt a nomenklatúra meggazdagodott részének szánt üzenetként - Medgyessy személyében egy bankárt jelöltek miniszterelnöknek, aki egyszemélyben próbálja megszólítani a társadalom legelszegényedettebb és legnagyobb nyomorban élő rétegét is, ami által rászorul egy populista demagógiára. A kampányfőnök pedig ugyanaz a személy, aki Iliescu elnök - magyarellenességre épített romániai kampányát szervezte, és aki most román ellenességre építi az MSZP- kampányt. A jelenséget az előadó nem kívánja kommentálni.

    A sajtó képviselői által feltett kérdésekre nyilatkozva Tóth Gy. László elmondta, hogy a MIÉP-nek van egy stabil szavazóbázisa, ez lényegesen több - szerinte 7-9 százalék - mint amennyit a közvélemény kutatások kimutatnak. A MIÉP alapvetően fontos kérdéseket vet föl, jól is fogalmazza azokat meg, gond a legtöbbször az egyébként tudományos igényű kérdésekre adott válaszokkal van. Ez a tény a politikus szerint nagyban nehezíti a Fidesz és a MIÉP közötti viszonyt. Egyébként úgy véli, hogy egy tisztán nemzeti radikális pártnak lenne szerepe a politikai élet palettáján. Az MSZP miniszterelnök-jelöltjének az egyházaknak küldött levelével kapcsolatban feltett kérdésre válaszolva Tóth Gy. László kifejtette, hogy önmagáért beszél az a tény, hogy a Medgyessy körüli kampánystáb, a Károli Bibliából vett idézetet - annak szövegkörnyezetétől és értelmezési lehetőségeitől teljesen eltekintve - hogyan próbálta használni.

- balogh -



2002. január 11., péntek 01:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület