CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Büszke vagyok arra, hogy egy ilyen település áll mögöttem

 Dr. Szájer József  Kópházán

    Kópháza vendége volt Dr. Szájer József országgyűlési képviselő, aki a lakossági fórumot megelőzően - Pilsits Mária Kópháza polgármestere és a sajtó képviselőinek jelenlétében - kópházi lakosokat keresett fel otthonukban.

    Visi József asztalos a szomszédos Ausztriában dolgozik. Az országgyűlési képviselővel folytatott beszélgetés alatt elmondta, hogy a határátkelés lassúsága sokszor gondot okoz azoknak, akik hozzá hasonlóan naponta teszik meg ezt az utat. Miután a kópháziak közel nyolcvan százaléka Ausztriában vállal munkát ezért a határátkelés feltételeinek javítása mellett az Ausztriával már megkötött szociális egyezmény után a munkaerőpiac kedvezményeinek egyéb lehetőségeiről folyó tárgyalások fontosságáról is szó esett.
    Payrits János helyi vállalkozó a pályázati rendszerekkel kapcsolatosan fejtette ki véleményét és tett javaslatokat az országgyűlési képviselőnek.
    Egresits Mátyás Kossuth Lajos utcai családi házában látta vendégül az országgyűlési képviselőt. Egresits Mátyás nyugdíjasként az idősebb korosztály életfeltételeit javítandó, nyugdíjak összegének emeléséről fejtette ki véleményét.
    Dr. Szájer József a kópházi művelődési központ konferenciatermében lakossági fórumon vett részt. A telt házas rendezvényen Pilsits Mária polgármester asszony köszöntötte a vendéget, aki hangsúlyozta, hogy dr. Szájer József országgyűlési képviselőként mindig is támogatta Kópháza ügyeit és jelentősen hozzájárult a település eddigi eredményeihez. Ugyanakkor a polgármester felsorolta azokat az  gondokat - útépítés, céltámogatás, köztisztisztviselők bértábla -  amelyekben további segítséget és megoldást várnak.

Pilsits Mária polgármester, dr. Szájer József, Havas András

Dr. Szájer József a megjelentek elmondta, hogy a lakossággal való találkozások fontosak a politikus életében. Olyan jövőbetekintő beszélgetéseknek nevezte ezeket az alkalmakat, amelyeken a politikus visszajelzést kap arról, amit - közösen a polgárokkal, a kormányzat vezetésével - négy éven keresztül tett, ezért az ilyen alkalmak arra valók, hogy a résztvevők által elmondottak alapján is lemérjék, az elért eredményeket, a gondokat és hogy új feladatokat tűzzenek ki. Ezúttal, mint mondta a körzet képviselőjeként és a kormányzó párt politikusaként úgy kell beszámolnia, hogy az elmúlt négy év alatt történtekért a felelősséget is vállalja, ebben más ez a fórum a korábbi időszakokhoz képest.

A Fidesz és a kormány elmúlt négy évi munkáját irányító vezető gondolatként nevezte meg a családtámogatást, a nyugdíjrendszer területén, az otthonteremtést szolgáló lakástámogatások, a munkahelyteremtés, a rend és közbiztonság területén végzett munkát.

Mindenkinek mindig meg kell dolgozni azért, hogy az eredmények megszülessenek, mindig lesznek problémák, amelyek megoldásra várnak.
- A rendszerváltáskor nem arról döntöttünk, hogy azt követően nem lesznek problémák, hanem arról, hogy azok  milyen jellegűek legyenek és hogy azokra milyen jellegű megoldások szülessenek - szögezte le a politikus. Ezek a problémák ma már lényegüket és struktúrájukat tekintve inkább a nyugatiakhoz hasonlóak.
Közöttük szólt arról, hogy a nyugdíjrendszer problémájának megoldása óriási energiát igényel. Más területekhez hasonlóan, a nyugdíjrendszer kérdésében is sok igazságtalanságot kellett orvosolnia a kormánynak, amelyben lépésről lépésre halad előre. A kormány alapelveként említette dr. Szájer József azt, hogy a gondok megoldását akarni kell, és azon folyamatosan dolgozni, akár új gondolatokat megvalósítani, új megoldásokat keresni. Példaként a lakáskérdés megoldását - a szociális bérlakás programot - az útépítést, a munkahelyteremtést említette. Mint mondta, a gazdasági növekedés is egyrészt abból táplálkozik, hogy beindultak a lakásépítések, amely programra igen szkeptikusan tekintett a társadalom egy része, akárcsak a munkahelyteremtés és a minimálbér körül kialakult vita kapcsán. A nemzet összetartása fontos tényezője a kormány munkájának. A vállalkozások segítésével kapcsolatosan az országgyűlési képviselő elmondta, hogy mindenkinek van valamilyen gondolata, ötlete, tehetsége, amelyek kibontakozását a kormánynak segítenie kell. A továbbiakban szólt a diákhitelről valamint a rend, a közbiztonság kérdéséről is.

- Vannak még tennivalók, nem oldódott meg minden probléma, de azok többsége olyan vágányra helyeződött, amelyen tovább lehet menni, amikor a Fidesz a támogatását kéri a választópolgároknak, akkor tulajdonképpen a már megkezdett és jó úton lépésről lépésre megvalósításra kerülő tervek véghezviteléhez kéri a polgárok segítségét -hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.
    Kópháza és környékéhez kapcsolódó kérdések során több esetben sikerült támogatnia számos olyan pályázatot, amellyel a település jelentős beruházásokat valósított meg.
- Kópháza egy olyan település, hogy amikor az Országgyűlésben felszólalok én büszke vagyok arra, hogy egy ilyen település áll mögöttem - mondta dr. Szájer József.
    A Fidesz egyházpolitikájával, a minimálbérrel, a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos kérdések, hozzászólások mellett a önkormányzatok által kapott céltámogatások, az útfelújítás, a vállalkozások gondjai mellett, a társadalombiztosítás és a státusztörvény értelmezése, a 84-es főút és az M 9-es kérdése is felvetődött a fórumon.

Balogh



2002. január 12., szombat 16:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület