CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Ünnepnap ez a kiállítás

   A Kozmutza Flóra Általános Iskola és Speciális Szakiskola tanulóinak munkáiból nyílt január 12-én kiállítás a Pannónia Med Hotelben. Az iskola speciális tantervű intézmény, ahol tanulásban akadályozott és értelmileg akadályozott tanulók nevelése-oktatása, valamint a képzési kötelezett tanköteles korú gyermekek fejlesztése folyik.
    A kiállítást - amely január 26-ig tekinthető meg - dr. Szájer József Sopron országgyűlési képviselője nyitotta meg.
- A szépség, a kreativitás, az alkotás képességének az ünnepe ez - mondta köszöntőjéban dr. Szájer József. - Művészeti kiállítások helyszíne a Pannónia Med Hotel, ahol számos országos hírű művész állított már ki. Mindenkiben, aki alkot megvan a szépség, a szeretet iránti fogékonyság, ezért az alkotásban, a művészetben nincsen különbség azok között, akik azt létrehozták. Örömmel tölt el, hogy ez a kiállítás egy rendszeresen visszatérő alkalom az iskola életében, amelyet lehet várni, amelyre lehet készülni.


Dr. Szájer József, dr. Magas Lászlóné, Magyar Mónika a megnyitón

Az országgyűlési képviselő megköszönte a pedagógusoknak, azt, hogy fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy a gyerekekben meglévő képességek felszínre kerüljenek és, hogy azok bemutatásra kerüljenek.
    Az iskola tanulói verssel, énekkel, tánccal tették emlékezetessé az ünnepi alkalmat.
    Magyar Mónika a kiállítást rendező rajztanár-grafikusművész elmondta, hogy a fogyatékos gyerekeknek meg lehet a minőséget tanítani. Tanítványai rajzkészségét inkább kreativitásukra építetten - mintsem a valóság reprodukálásával - lehet fejleszteni. Önálló, belülről jövő képeket csaknem a művészivel rokon látásmóddal tudnak a gyerekek létrehozni. Egyedi rajzok, festmények, sokszorosított grafikai eljárásokkal készült munkák, kerámia-tárgyak mellett a tárlaton bemutatásra kerülnek az iskolában tanulható szakmák - kosárfonás, bőrdíszműves, varrás, gyöngyfűzés - termékei is. Egy hagyományos iskolához képest mindenképpen szélesebb skáláját tudják bemutatni az alkotásoknak.

- Iskolánknak ünnepnap ez a kiállítás - mosolyog dr. Magas Lászlóné igazgató.
- Mindig vannak céljaink: az iskolának, a tanároknak, a gyerekeknek, és amikor az eredmény megszületik, akkor mindannyian nagyon boldogok vagyunk. Ez a boldogság, ami most itt érezhető és látható feltöltődést jelent a gyerekeknek és nekünk is. Olyan belső motivációt ad, ami mindannyiunkat további cselekvésre ösztönöz.
A mi iskolánkban gyógypedagógusok dolgoznak. Aki ezt választja, azt egy olyan belső indítékból teszi, amelyben a sérült ember iránt érzett empatikus készség a fontos. Érteni kell a gyerekeket és szeretni őket. Sok mindent el is kell viselni ezen a pályán a pedagógusnak, ezért itt csak az marad meg, aki teljes szívvel és lélekkel teszi a dolgát.
    Arra a kérdésre, hogy ha egy vágya teljesülhetne, akkor mit kívánna, dr. Magas Lászlóné gondolkodás nélkül, - mint, aki ezen már nagyon rég gondolkodik - feleli:
- Ha én valaha megtehetném, akkor egy csodálatos gyógypedagógiai komplexumot építenék. Megteremteném annak lehetőségét, hogy a fogyatékosok állandó speciális segítségét és fejlesztését biztosítani lehessen, a korai fejlesztéstől a nyugdíjas korig. Ma a látókörünkből kikerült tanítványainknak legfeljebb már csak tanácsot adhatunk, amelyet vagy megfogadnak, vagy nem. Ha egy megsegítő központot létrehozhatnánk, akkor meg lehetne szervezni az állandó utógondozásukat, segíteni tudnánk, őket abban, hogy magukat munkájukkal fenttartsák.
Egy olyan intézményt álmodok, amely tele lenne szeretettel.

Tóth Éva



2002. január 13., vasárnap 22:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület