CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

Októberi Horgász Hírek

Havonta kívánok ezen a helyen beszámolni a horgászatra érzékenyek részére a Magyar Horgászban közölt érdekesebb eseményekről. Ezen túlmenően, ha valamelyik kedves horgásztársnak lenne mondanivalója, nyugodtan keressen meg e-mailen, és szívesen megjelentetjük írását vagy fényképét, illetve mindkettőt. Segítsetek, kedves horgásztársak, változatosabbá tenni ezt a rovatot!

OKTÓBERI HORGÁSZ HÍREK




KÉREM FOLYAMATOSAN FIGYELNI EZT AZ OLDALT, MERT A CIKKEK EGYMÁS UTÁN KERÜLNEK RÁ, AHOGY IDŐM ENGEDI.

REKORDLISTA


PONTY


Péter Lajos taktakenézi horgász június 17-én délután hat óra előtt valamivel a Tisza 506 fkm-nél 13,60 kg-os (76/70 cm) pontyot fogott. Ez a hely a Szamos betorkollása alatt 160 km-rel van, Taktakenéz közelében. A halfogási tilalom feloldása előtt négy nappal megkezdték az etetést főtt kukoricával. A nevezetes napon háromnegyed hatkor jelentkezett az erőteljes kapás. Csónakba ugrott a horgász. Vontatni kezdte a hal egy akadó felé. Sikerült erről a szándékáról lebeszélni, és a Tisza közepe felé indult, folyással szemben. Végül is 25 perces fárasztással és harmadszori szákolási kísérlettel sikerült csónakba emelni. A szerelés 0,30-as gorilla zsinórból és 0,20-as fonott előkéből állt. A 6-os horgon házilag főzött kukorica volt a csali.



HARCSA


Kincse István majosházi horgász a dombóvári Tüske tóban július 2-án este háromnegyed nyolckor 55 kg-os (214/89 cm) szürkeharcsát fogott. 0,45-ös zsinórral háromnegyed órás fárasztás végén került csónakba a szép hal, hogy földi pályafutása utolsó útját tegye meg a partig.



AMUR


Kollár Antal sükösdi horgász a helyi 2.sz tőzegtavon május 30-án reggel háromnegyed kilenckor 26,80 kg-os (122/107 cm) amurt fogott. A 0,34-es zsinóron levő horogra kukoricacsalit tett. A becsapott amur hevesen védekezett egy és háromnegyed órát, de végül is az újonnan vásárolt nagyméretű szákba került. Nagy élmény lehetett.



SÜLLŐ


Juhász Pál ipolyvecei horgász az Ipoly folyón május 25-én este nyolc óra húszkor 10,80 kg-os (93/54 cm) rekord-listás fogast fogott. A 0,45-ös zsinóron levő úszós szerelésén 8 cm-es kárász volt a csali. A pontyozó helyén rablásokat látott és a pontyozó készségére tűzte a kéznél levő kishalat. Hamarosan elkapta a kishalat az éhes ragadozó, és futott vele úgy, hogy a bot is megindult. A szép fogas negyed óráig fárasztotta a horgászt, de végül szákban pihenhette ki magát.



CSUKA


Liebnig Károly veszprémi horgász július 5-én a kádártai bányatóban segített a túlvilágra egy 12 kg-os (98/58 cm) ragadozót. Viharos északi szél fújt aznap reggel kilenckor, amikor körforgó villantójával dobálni kezdett. A 0,25-ös zsinórral suhintott első dobásnál már el is nehezült a bot. Nem volt erős ellenfél a csukesz, úgy gondolta, hiába minden kísérlet, és hamar belefeküdt a felé nyújtott szákba. A gyomrában egy kb. 25 dkg-os keszeg volt, amely ráadásul még 95 dkg érett ikrát is "tartalékolt".



KECSEGE


Glaszner Gábor dunakeszi horgász június 11-én a Dunán 5,10 kg-os (90/43 cm) kecsegét fogott. Ez a gyönyörű kecsege az abszolút rekordlista 4. helyét foglalja el. Késő este, fél tizenegy után nyolc perccel a 0,25-ös zsinórra szerelt csúszó ólmos fenekező készségén csonti csokrot kínált fel az éhes halaknak. Éppen ez a szép kecsege úszkált arrafelé, amikor meglátta a kívánatos ennivalót, és gyorsan rávágott, nehogy valaki elvigye előle. A mohóság most sem vezetett jóra, mert horog volt a csontiban, és a szép hal rövidesen szárazra került.



TÁVOLI VIZEKEN


AZ ELHANYAGOLT SAJT


A sajtot manapság kevés horgász használja, pedig számos halfaj előszeretettel veszi be ezt az illatos csalit. A márna és a domolykó egyenesen megbolondul ettől a proteinben gazdag csemegétől. De még a bodorka, dévér - sőt a pisztráng is - jól fogható vele. Fenekezésben a kemény sajtféléket egy napig áztassuk tejben, de így is célszerű úgy horogra tűzni a mintegy két cm-es élhosszúságú sajtkockákat, hogy a horoghegy "kinézzen" belőle.
Egy változata a sajtcsalinak a sajtpép. Ehhez használjunk lehámozott fehér kenyeret, amelynek belét gyúrjuk össze puha sajttal. Angol mesterhorgászok legtöbb kapitális domolykójukat és márnájukat ezzel fogják. A kenhető, puha sajtfélét kevés vattával lehet összegyúrni, hogy jobban tartson a horgon. A sajtpép könnyen kiszárad, ilyenkor kevés olaj hozzáadásával fejújítható.
Az etetőanyagba is keverhető sajt, pl. reszelt parmezán.



KARDHAL A SZÁLLODÁBAN


A kenyai Watamuban egy bárban lóg a képen látható kardhal, amely 450 kg-ot nyomott élősúlyban. Peter Darnborough és Dicky Ewans konkurens szálloda tulajdonosok nemcsak a vendégek megszerzésében versenyeznek, hanem kiváló tengeri horgászokként trófeákkal is diszítik szállodáikat. A kardhal egy halfogó párbaj eredménye, amely Darnborough szállodáját diszíti.



JÉGMADÁRFRIGY


Ott van az otthonuk, ahol az erdei patakok meredek partok között szaladnak és a tiszta víz gazdag fürge csellében és tüskés pikóban, vagyis táplálékukban. Fészek rakáskor a párok alagutat fúrnak a partoldalba. A munka egy hétig is eltart. Utána kerül sor a nászra, a tojásrakásra.



A MŰLEGYES DOBOZ "ÉKSZEREI"


A szakirodalomban általában streamernek nevezett, tollból és textil féléből készített műcsali költeményeket a vízen táncoltatva Michael Mauri a rablóhalas vizeken évek óta elképesztő eredményeket ér el. Ehhez a legyező horgászat magas iskoláját gyakorolja, a műcsalit 25 m-ről lassan vezeti be, 20 cm-es húzásokkal, süllyedő periódusokat beiktatva. Elsősorban a csukák veszítenek rajta, de nem ritka a süllőzsákmány sem, amint az a képen látható.



Tvordy György



2000. október 19., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület