CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Az SZDSZ Soproni Szervezetének sajtótájékoztatója

Az SZDSZ Soproni Szervezetének sajtótájékoztatója
Dr. Kertész Zoltán az országgyűlési  képviselőjelölt - választási előkészületek és önkormányzati ügyek-

    A Szabad Demokraták Soproni Szervezetének országgyűlési képviselőjelöltje dr. Kertész Zoltán, jelentette be január 17-ei sajtótájékoztatóján Kóczán Zoltán elnök.
    A továbbiakban a 2002 áprilisi parlamenti választások előkészületei és helyi aktuális ügyek volt a témája a soproni SZDSZ székhelyen tartott sajtótájékoztatónak.
    Dr. Kertész Zoltán elmondta, hogy, a két ciklusban  (1990-98) végzett parlamenti munkája - amelynek során 106, nagyobb részt soproni vonatkozású felszólalása volt - eredményessége és 54 éves életkora olyan különböző közügyekben hasznosítható, elegendő tapasztalatot jelent, amely alkalmassá teszi az országgyűlési képviselői teendők megfelelő ellátására. Mint mondta, az sem mellékes tény, hogy Sopronban élve jól ismeri a városban fellelhető problémákat, mindennapos gondokat.

Kóczán Zoltán az SZDSZ Soproni Szervezetének elnöke  és dr. Kertész Zoltán országgyűlési képviselőjelölt

    Programtervezetéről is beszámolt az SZDSZ képviselőjelöltje, amelyben helyi és országos ügyeket egyaránt felvállal. Dr. Kertész Zoltán bírálta a jelenlegi kormánypártot, amikor hangot adott véleményének miszerint több olyan dolog van, amelyet az felvállalt, de nem valósított meg.
- Aki a mindennapokban él, az tapasztalja, hogy sok gond van még az országban - mondta a politikus, amelyek között említette a maga szakterületének megnevezett mezőgazdaságot. Ehhez kapcsolódóan kifejtette, hogy Sopronban és környékén a szőlő és bortermelők az évről évre változó piaci viszonyok között kiszolgáltatott helyzetben vannak. Mint mondta, természetesen ennek ellensúlyozására nem lehet állami garanciát vállalni, de az EU csatlakozás küszöbén egy értékesítési biztonságban, piacszerzésben bizonyos támogatásokban felsőbb közreműködés is szükséges.
    A helyi szinten megvalósítandó ügyek között dr. Kertész Zoltán említette a műemléképületek további - önkormányzati és pályázati források együttes igénybevételével - megvalósuló felújítását. Sopronnak kiemelt idegenforgalmi, kulturális központként, konferenciavárosként erre a célra - jó pályázatok segítségével - állami támogatást is kell kapnia - mondta az országgyűlési képviselőjelölt. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, egyrészt, hogy a pénzek sorsa csak pályázatok útján dőljön el, és "ne baráti vagy egyéb kapcsolatok révén", másrészt pedig úgy történjen mindez, hogy a fellendülő idegenforgalom mellett a helyben lakók is otthon érezzék magukat a városban.
    Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az ipari park területére a város mindenképpen egy környezetkímélő ipart telepítsen. A Fertő tó és környéke a világörökség része lett; ezzel kapcsolatban kifejtette az Ausztriával való közös pályázatok szükségességét, tekintettel a térségben már elkezdődött magánerős-beruházásokra. A fertőrákosi Barlangszínházat a világon egyedülálló jelenségnek tartva véli úgy, hogy annak egy hosszabb idényre szóló funkciót kellene biztosítani.
    A továbbiakban dr. Kertész Zoltán az általa legfontosabbnak tartott országos ügyekről szólt. Az EU-csatlakozást említve kifejtette azon reményét, hogy, az mindenképpen az anyagi felemelkedést jelenti majd, hiszen - mint mondta - a magyar munkaerő jól képzett, szorgalmas; ugyanakkor véleménye szerint az EU-s munkabérekhez való közelítés is fontos. Hangot adott azon véleményének, miszerint a beígért jelentős adócsökkentés elmaradt, ugyanakkor, mint mondta az egészségügyi reform és ellátás területén is még nagyon sok még a megoldatlan probléma.
    A továbbiakban hangsúlyozta a korrupció elleni szigorúbb fellépés szükségességét, hiszen - mint kiemelte - az utóbbi években számtalan, a közvélemény által jól ismert jelenségnek voltunk tanúi. Mindenképpen pályázatokkal kell elejét venni a korrupciónak - véli a politikus, aki ezzel kapcsolatban elmondta, hogy bármilyen felmerült korrupciós gyanú esetén a teljes nyomozást kell lefolytatni és független bíróságnak kell az ügyben eljárni. A családtámogatások területén a megfelelőnek bizonyult intézkedéseket kell tovább folytatni, ezekből a  tanulás területén fontos esélyegyenlőséget emelte ki; mint mondta, az EU- ban minél inkább magasabb képzettségű szakemberekre lesz szükség. A nyugdíjasoknak megfelelően biztonságos megélhetést kell biztosítani - szögezte le a jelenleg állatorvosként tevékenykedő dr. Kertész Zoltán, aki a továbbiakban azt hangsúlyozta, hogy mindig is s közügyért tevékenykedett, ezért a jövőre nézve úgy gondolja, hogy méltóképpen tudja majd képviselni Sopront és környékét.

    A sajtótájékoztató további részében Kóczán Zoltán elnök a helyi közügyekkel kapcsolatosan a Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata január 11-i rendkívüli Közgyűlésének napirendi pontjaival kapcsolatosan ismertette az SZDSZ Soproni Szervezetének véleményét.

    A Fecskeház-programmal kapcsolatban elmondta, hogy azzal egyetért az SZDSZ, hogy a város lakáslehetőséget ajánl fel az egyetem oktatóinak és frissen végzett diplomásainak, azzal, viszont nem, hogy ez az Erzsébet-kert további megcsonkításához vezet. Az 1999-ben elfogadásra került általános rendezési terv még úgy rendelkezett, hogy az Erzsébet -kertet az észak-nyugati irányba meg kell növelni, pontosan azért, mert a város felőli oldalon elég komoly területet vesztett az úttal meg az aluljárókkal kapcsolatos építkezés nyomán.
- Nem tartanám szerencsésnek, ha az önkormányzat most döntene ennek a területnek a felhasználásáról, akkor, amikor erre a területre most készül a szabályozási terv, a Lőverek szabályozási terv részeként; úgy gondoljuk, hogy ez a zöldterületi vesztesség a várost nagyon érzékenyen érintené- fejtette ki véleményét Kóczán Zoltán, aki a továbbiakban véleményt nyilvánított az ipari park leendő ausztráliai befektetőjével kapcsolatban, illetve egyes városi képviselők és az ipari park vezetőjének ausztráliai kiküldetése kérdésében. Mint mondta: ellenzik és nem értenek azzal egyet a szabad demokraták, hogy városi képviselők, illetve az ipari park vezetői Ausztráliába utazzanak, ugyanis a szóban forgó területet fizikai valóságában itt lehet megnézni, a gazdasági jogi környezetét, amelyek között működik majd az ipari park itt lehet tanulmányozni Magyarországon. A politikus hozzátette: a közvetlenül közeli környezetben - például Kismartonban - is vannak jól működő ipari parkok, amelyeket meg lehet vizsgálni. Úgy véli, hogy az említett célra kiadott 5-7 millió forint, feleslegesen kiadobott összeg.
- Egyébként is úgy érezzük, hogy a befektető ajánlata teljesen átláthatatlan viszonyokat teremtett az ipari park körül, mondta Kóczán Zoltán, aki az üggyel kapcsolatban célzott a Globex-ügyre is.
    Ismertette a továbbiakban az SZDSZ állásfoglalását a Híd utcai ingatlan ügyében. A Híd utca a város egyetlen észak-déli irányú fő közlekedési útja, a keskeny és kanyargós Ikvahíd és Patak utca mellett.
- Amennyiben a Híd utca a tervezett módon beépítésre kerül, akkor elveszítünk ezt a nagyforgalmú utat, ami hosszú távon a város közlekedésének ellehetetlenüléséhez vezet- vélte a képviselő és pártelnök
    A Globex-Rózsdomb kérdéssel kapcsolatban kifejtette azon véleményét, hogy - mint mondta - "a város vezetése valamilyen oknál fogva titkolózik a város közvéleménye előtt", illetve, hogy az utóbbi napokban sajtóban megjelent vélemények nem felelnek meg a valóságnak, annyiban amennyiben azt tartalmazták, hogy a telekvásárlással, illetve Rózsadomb szálló eladásával megtérül a városnak a 3.5 milliárdos vesztessége.

    Kérdésekre válaszolva Kóczán Zoltán elmondta, hogy a többi politikai pártokkal való együttműködés lehetőségét egyetlen demokratikus párt tekintetében sem lehet kizárni. A jelenlegi kormánypárt egyforma távolságra áll az MSZP-től és SZDSZ-től egyaránt. Pillanatnyilag semmilyen megállapodás nincs a pártok között, és ezt az első forduló végéig nem is tervezik. Nagyon sok most még ismeretlen tényező játszik majd a választások alatt szerepet - mondta a politikus, aki kifejtette azon véleményét, hogy mindenképpen jó lenne, ha a magyar politikai rendszer nem kétpólusú lenne, hanem valamilyen formában jelen lenne az a harmadik erő, amely megakadályozná azt a megállapodás-sorozatot, amely akár a parlamenti demokrácia kijátszásához is vezethetne.

    Sopron régiós szerepére utalva dr. Kertész Zoltán úgy nyilatkozott, hogy a régió-székhely körüli politikai viták ellenére is jónak tartaná, ha Sopron lehetne a régióközpont, amelynek nem csak gazdasági szempontból lenne számos előnye.



2002. január 18., péntek 00:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület