CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Olimpia: a XXI. század választása
Aláírásgyűjtés a harmadik évezred nagy döntése érdekében

"...tégyünk meg lelkes erővel minden igyekezetet, mert nemzetünk javára ennél felségesebb áldozatot nem tehetünk."
    Amint azt Nemes Kerekes Mihály Széchenyi Istvánhoz 1836-ban kelt a Nemzeti Magyar Olimpiai Játékok megalapítását szorgalmazó levele tartalmazta, a harmadik évezred elején is az olimpiai rendezés Magyarország felemelkedésének egyik fontos állomása lehet. Itt az idő, hogy végre megmutassuk a világnak: a magyar polgárok egy bizalommal teli jövőről, egy sikeres Magyarországról álmodnak. - ezekkel a szavakkal támogatja a Fidesz, a Budapest Társaság, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Professzorok Batthyányi  Köre az Olimpiai Felhívást, és kéri egyben a magyar polgárokat, hogy támogassák aláírásukkal, hogy Magyarország pályázza meg a 2012-es olimpia megrendezésének jogát.


Dr. Szájer József, Sopron országgyűlési képviselője az Olimpiai Felhívást aláírásával támogatja

    Már a legelső újkori olimpia megrendezésekor, 1896-ban felmerült Budapest, mint lehetséges helyszín, akkor, amikor Magyarország Nyugat-Európánál kétszer gyorsabb ütemben fejlődött. 2001-ben, a helyzet hasonló.
    A múlt században többször pályázott Magyarország az olimpia megrendezésére, a történelem viharai, azonban mindig szertefoszlatták reményeinket. Úgy esett el akkor hazánk a rendezés jogától, hogy az egy főre jutó aranyérmek és helyezések rangsorában mindig a legelsők között volt. Az összesített éremtáblázat első tíz helyezettje közül Magyarország az egyetlen, ahol eddig nem rendeztek olimpiát.

Az Olimpiai Felhíváshoz csatlakozók - neves közéleti személyiségek - aláírásukkal ahhoz szeretnének hozzájárulni, hogy a magyarság elindulva azon az úton, amelyen behozhatja történelmi lemaradását a 21. századba felemelkedő nemzetként lépve, újra elfoglalhassa méltó helyét az európai népek közösségében, közöttük vannak: Agárdy Gábor (a Nemzet Színésze), Bács, Ferenc(érdemes művész), Berecz András (ének-, és mesemondó), Ppéter (világbajnok műrepülő), Bródy János (zenész), Csukás István (író), Gion Nándor (író), Grosics Gyula (az Aranycsapat kapusa), Jankovics Marcell (NKA elnöke), Jókai Anna (író), Knézy Jenő (sportriporter), Kóbor János (előadóművész), Lázár Ervin (író), Nemcsák Károly (színművész), Papp László (olimpiai bajnok, ökölvívó), Szervátiusz Tibor (szobrászművész), Törőcsik Mari (a Nemzet Színésze)…


Sopron kosaras lányai és edzőjük

… és Sopronból elsők között a GySEV-Ringa kosarasai valamint mindazok, akik január 22-én a Széchenyi téren szervezett aláírásgyűjtés alkalmával csatlakoztak az Olimpiai Felhíváshoz.
Az aláírásgyűjtő akción résztvett dr. Szájer József országgyűlési képviselő, aki a Széchenyi téri standon szintén a városban elsők között írta alá az olimpia megrendezése érdekében született felhívást.

Mi pedig január 22-én megkérdeztük az éppen arra járókat, hogy mit gondolnak, rendezzen-e Magyarország olimpiát.

Lukács Péter (gimnazista, Széchenyi István Gimnázium):
Jó lenne, ha olimpiát rendezhetne Magyarország, mert rengeteg új munkahely keletkezne ez által. Jót tenne a turizmusnak és sok embernek megélhetőséget jelentene, ezért szerintem az országnak nagyon jó lenne, ha olimpiát rendezhetne. Nem tudom, hogy kicsi országként mennyi esélyünk van, arra, hogy megkapjuk a megrendezés jogát, de én mindenképpen szeretném.

Endrődi Edit (gimnazista, Széchenyi István Gimnázium):
Az olimpiára sokan jönnének külföldről hozzánk. Szerintem Sopron is helyszíne lehetne valamelyik sportágnak, például a futásnak.

Fullér István (GySEV Rt. igazgató):
Az olimpia az országnak gyakorlatilag olyan infrastrukturális fejlődést jelent, és fellendülést a gazdaságnak, ami szükséges. A gazdasági élet minden területére hosszabb távú pozitív kihatással is van és ezért, úgy gondolom mindenképpen lobbizni kell. Sopron a kosárlabdának elsődlegesen helyszíne lehetne, hisz Sopron a kosárlabda sportvárosaként, olyan hagyományokkal és olyan eredményekkel rendelkezik, amelyek ezt indokolttá teszik.

Balogh Edina (GYES-en lévő kismama):
Az olimpia fellendítené az idegenforgalmat, a vendéglátással együtt. Sopron városának is jól jönne, ha valamilyen sportágnak helyet adhatna, amennyiben ez finanszírozható lenne.

Horváth József (Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatója):
Minden ilyen nagy rendezvény - amint a millenniumi ünnepség sorozat is - segíti a nemzet összefogását, gyarapítja az összetartozás érzését. A sok elmaradt ünnepség pedig negatív példája mindennek. Az olimpia ugyanakkor föllendítheti az ország sportéletét. Azok a sportágak mellett, amelyekben hagyományosan jók a magyarok, pillanatnyilag kevés sportágon vagyunk a csúcson, ezért abban reménykedhetünk, hogy hazai pályán újra meg tudjuk erősíteni nemzeti önbecsülésünket, így a sporton keresztül is. Ha nem is lehetünk mindenben elsők, az a tény, hogy a világ ránk figyel nagyon fontos ebben a fölemelkedő helyzetünkben. A kosárlabda nagyon erős Sopronban, elképzelhető, hogy a kosárlabdában gondolnak Sopronra is.

Farkas Sándor (edző):
Politikai, gazdasági és sportoldala van annak, hogy miért fontos az olimpia megrendezése. Én a sportoldaláról szeretnék beszélni. Nyilván minden sportszerető ember szeretné azt, ha egy olyan rendezvény mind az olimpia megrendezésre kerülne hazánkban. A kosárlabdát, nagyon szeretnénk Sopronban rendezni. Ennek én személyesen is nagyon örülnék.



2002. január 23., szerda 21:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület