CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Fertődön hagyományt akarnak teremteni

Fesztivált hoz a tavasz

Fejesné Horváth Margit a fertődi általános iskola magyartanára. Fertőszéplakon a néhai parasztköltő, Dombi Horváth Jenő falujában él. Itt tanított évekig Kerék Imre, a kiváló soproni költő. A magyar kultúra napját Fertődön is megünneplik, de mint megtudtuk, valami egészen rendhagyó módon.

– Ötven gyerekkel színházba megyünk – mondta érdeklődésünkre a tanárnő. – A Győri Balett legújabb produkcióját, a Casanovát tekintjük meg. Pályázaton nyertünk pénzt, harmincötezer forintot kaptunk autóbuszra. Tíz éve visszük a tanulókat a győri színházba, amellyel nagyon elégedettek vagyunk.

– Mit láttak az idén?
– A Nyomorultak című musical-t.

– Lesz ünnepség helyben is a magyar kultúra napján?
– A könyvtárban a Győri Előadó Stúdió tagjai adnak műsort Arany János, Petőfi Sándor verseiből az ötödik-hatodik osztályosoknak, Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós verseiből a hetedik-nyolcadikosoknak. Németh András a Bartók Béla Megyei Művelődési Központból szervezte számunkra mindig a programot. Gyakori vendégünk Horváth Ildikó elő-adóművész. Egyébként az órákon megemlékezünk erről a napról. Ha éppen úton vagyunk, mint leszünk most is, az autóbuszon beszélek róla a gyerekeknek.

– Miért tartja ön fontosnak a magyar kultúra napját?
– Ezen a napon az átlagosnál több szó esik nemzeti kultúránk értékeiről, s ez a magyarságtudat erősítése szempontjából egyaránt fontos gyereknek, felnőttnek. A rendezvények felhívják a figyelmet az anyanyelv iránti érzékenység ápolásának szükségességére.

– Milyen rangja van a fertődi általános iskolában a magyar nyelv és irodalom tantárgynak?
– Úgy érzem, nagyon a helyén van. Rendszeresen tartunk házi versenyeket. Évente egy hetet töltünk ötödik-hatodik osztályosokkal a kapuvári önkormányzat balatonakali táborában. Kimondottan anyanyelvi kommunikációs táborról van szó.

– Milyen az érdeklődés a tábor iránt?
– Szerencsére mindig több a jelentkező, mint amennyit elvihetünk.

– Fertőd város. Mit tudnak tenni az iskola falain kívül a magyar kultúráért?
– Idén első ízben tavaszi kulturális fesztivált szervezünk. Februárban a gyerekek mérik össze a tudásukat vetélkedőn, áprilisban a győztesek adnak műsort a kastély pálmaházában. Természetesen számítunk a felnőttek rész-vételére. Tervünk szerint a regionális televízió munkatárását kérjük meg műsorvezetésre. Az ötlettel hagyományt szeretnénk teremteni Fertődön. Már beszéltünk róla a Fülöp polgármester úrral. Áldását adta a dologra. Reméljük, a képviselőtestület is igent mond.

– Tanárnő, milyen a gyerekek érdeklődése a magyar nyelv és az irodalom iránt?
– Sajnos, ma általános jelenség, hogy a gyerekek kevesebbet olvasnak, leköti őket a televízió, a számítógép, s ez bizony meglátszik a kifejező készségükön, a helyesíráson.

– Nevelődnek magyar szakos tanárok az iskolában?
– A lányom is magyartanárnak készül, a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola kaposvári tagozatán tanul, s utána remélhetőleg egyetemi képesítést is szerez. De több más tanítványom van, akit a pedagógusi pálya és a magyartanítás érdekel.

P. M.



2002. január 23., szerda 23:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület